Druhou sametovou revoluci už na podzim. Na Václavák, velí podnikatel Janeček

15.05.2012 8:18

Miliardář a šéf Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček zahájil přednáškové turné, na kterém prezentuje své vize. Na mítinku v Kroměříži vyjádřil přání uspořádat na podzim „druhou sametovou revoluci.“

Druhou sametovou revoluci už na podzim. Na Václavák, velí podnikatel Janeček
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Podnikatel Karel Janeček

Podle serveru Aktuálně.cz, který Janečka na mítinku v Kroměříži doprovázel, tak Janeček reagoval na volání z publika po „skutečné revoluci“. Tu odmítl jako „velmi nebezpečnou“. Je prý třeba spíše změnit systém zevnitř. „Naplněný Václavák má 250 až 300 tisíc lidí, před tím už nemůžou couvnout. Když to správně zmanažujeme, tak to bude fungovat,“ věří.

Problém zkorumpovaných politiků, které Janeček důsledně nazývá „zjedi“, lze prý vyřešit třemi kroky: změnou volebního systému, zákazem politické reklamy a zavedením majetkových přiznání všech kandidátů do parlamentu. „Výsledkem by měl být transparentní a odolný systém, který inspiruje slušné lidi ke vstupu do politiky,“ plánuje podnikatel.

Většinový systém. A možnost politiky odvolat                             

Volební systém by se podle něj měl změnit z poměrného na většinový. Tím se podle něj podíl slušných lidí v politice může zvýšit „zhruba z 30 procent na 80 procent.“ Konkrétnější vizi volebního systému však zatím nemá, jak prý ukázala rozpačitá odpověď na dotaz jednoho z posluchačů. Podle serveru předestřel vizi systému, v němž by každý volič přidělil kandidátům místa podle pořadí oblíbenosti, i s možností negativního hlasu pro ty, které v politice nechce.

Kromě toho by podle něj měla existovat možnost, aby mandát poslance mohl být předčasně ukončen. Bylo by to možné, „pokud by si to přálo více než 50 procent voličů.“ To by se prý mohlo zjistit třeba lokálním referendem.

Z Babiše taky může být „zjed“

Zákaz politické reklamy si představuje především jako zákaz billboardů. Kampaň by se měla stát více kontaktní a přesvědčovací. Také by se podle něj měly politické strany „odříznout od vlivu lobbistů a černých peněz.“ Jak toho dosáhnout, prý však zatím promyšlené nemá.   

Janeček sám svůj program nazývá „program pozitivní změny“, čímž se prý liší např. od Holešovské výzvy, která jen neguje. Smířlivěji se staví k Andreji Babišovi. „Jsem přesvědčen, že je to slušný člověk, ale může to být ten příklad, kdy se i ze slušného člověka stane v politice zjed,“ obává se

Kromě zúčtování se zjedy je prý nezbytné, aby každý z nás změnil sám sebe. Tuto osobní proměnu podle Aktuálně.cz vyjádřil slovy „měnit myšlení u sebe“ a „nedělat špatné věci“. Podle Janečka se nakonec přece jen vyplatí být poctivý.

„Podívejte se na Janouška. Lidi si před ním odplivnou. Je z něj nešťastný alkoholik v zoufalé situaci,“ uvádí příklad pražského lobbisty.  Pokud si to uvědomí většina lidí, bude podle Janečka prospěšné chovat se slušně a poctivě.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…