Rathovo zatčení: Dohady jsou kolem modernizace kladenské nemocnice

15.05.2012 13:13

Jak je již známo, středočeského hejtmana a poslance sociální demokracie Davida Ratha zadržela v pondělí večer protikorupční policie. Ta nyní prohledává jeho kancelář v budově středočeského hejtmanství v Praze. Podle prozatímních informací zatčení má kromě jiného souviset s evropskými dotacemi do nemocnice v Kladně, kde může jít o problémy kolem modernizace areálu. Ty totiž provázejí dohady o předražení.

Rathovo zatčení: Dohady jsou kolem modernizace kladenské nemocnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

O co ale v Kladně jde, když případ podle všeho zřejmě bude obsáhlý a má se týkat i tendrů v jiných středočeských krajských nemocnicích, například jde i o problémy v příbramské nemocnici? Podle serveru Lidovky.cz ale skupina krom toho měla organizovat i podvody s eurodotacemi při rekonstrukci Buštěhradského zámku.

Kvůli zásahu policie hlavně v kladenské nemocnici se pak média převážně dohadují o tom, co v tomto ústavu v minulých měsících skřípalo. Mohlo by tak jít o předražené zakázky kvůli modernizaci nemocnice. Připomeňme, že spolu s Rathem byla zadržena i ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, která je zároveň členkou předsednictva ČSSD.

Centrum akutní medicíny stálo 1,4 miliardy korun

Nemocnice v Kladně je přitom jednou z takzvaných páteřních nemocnic Středočeského kraje (kromě Kladna ještě Benešov, Kolín, Mladá Boleslav a Příbram).

Modernizace areálu se týkala mnoha budov, například Centra akutní medicíny. Výstavbu přitom zahájil krátce před odchodem z funkce v říjnu 2008 hejtman Petr Bendl (ODS) s tím, že bude stát 1,2 miliardy korun.

Centrum akutní medicíny pak bylo v kladenské nemocnici otevřeno loni v březnu. Jeho výstavba včetně vybavení stála 1,4 miliardy korun. Nové moderní centrum nemocnice s operačními sály, jednotkami intenzivní péče, anesteziologicko-resuscitačním oddělením a dalšími pracovišti bylo pak dle hejtmana Ratha  pro mnoho oborů technicky a stavebně vybaveno lépe než fakultní nemocnice.

Přístroje byly dražší prý o polovinu

Jenže vybavení nemocnice jako předražené kritizovala opozice i média. Loni v únoru například napsal server Aktuálně.cz, že přístroje do nové budovy stály v průměru o polovinu dráž, než je možné je objednat z veřejně dostupných katalogů od výrobců. Podle vysvětlení Ratha ovšem vybavení za 300 milionů korun objednalo bývalé vedení kraje, jemu se později podařilo cenu snížit o 80 milionů.

Rathův předchůdce Petr Bendl (ODS) s tím ovšem nesouhlasí. Řekl, že jeho vedení kraje žádné smlouvy s dodavateli nepodepsalo, pouze zjišťovalo, jaké vybavení bude pavilon potřebovat. Na Bendlovu stranu se pak přidal i bývalý ředitel nemocnice Otakar Mareš, jenž loni v únoru podotkl, že Rathovo vedení kraje stavbu nového pavilonu nechalo udělat za zbytečně víc peněz, navýšení prý bylo až o 800 milionů korun.

Pancová s Rathem vlastnila firmu Paracelsum

Ředitelka nemocnice Kateřina Pancová je podle médií pak blízkou spolupracovnicí Ratha. Loni v červnu byla zvolena do předsednictva ČSSD. Pancová podle médií s Rathem spolupracovala již v Lékařském odborovém klubu a před lety s ním vlastnila firmu Paracelsum, kde figurovala i Rathova manželka Eva.

Pancová ale podle ČTK stála i v čele příspěvkové organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje, kterou nechal Rath založit v červenci 2009 a která měla zastřešit středočeské nemocnice. Podle médií nemocnice musely společnosti posílat miliony korun. Poté, co loni v létě soud donutil kraj organizaci zrušit (vrchní soud ji odmítl zapsat do rejstříku, neboť nesplňovala účel, za jakým byla založena), část jejích činností převzala kladenská nemocnice.

SLEDUJEME Rathovo zadržení

Dodejme jen, že na pochybnosti kolem příspěvkové organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje upozorňovala především opoziční ODS, později například i Věci veřejné. Místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová loni v září dokonce Mladé frontě Dnes řekla, že "David Rath si udělal z krajských nemocnic zlatý důl" a vyzvala orgány činné v trestním řízení, aby se případem začaly zabývat.

Příbramskou nemocnici, která je po zadržení hejtmana Davida Ratha (ČSSD) také předmětem zájmu detektivů, zatím kriminalisté nenavštívili. ČTK to dnes kolem poledne řekl ředitel Stanislav Holobrada. "V Příbrami se nic neděje, žádná policie tady nic nešetřila," uvedl Holobrada.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…