Je třeba bát se lůzy, ale komunismus je mrtvý. Tak křtili Joch, Tomský a další

16.05.2012 12:42

REPORTÁŽ Netřeba se komunistů moc bát. Když se dostanou k moci, utlučeme je čepicemi, protože převážná většina Čechů jsou demokrati. Navíc jde o pohrobky mrtvé ideologie. Tak se mimo jiné vyjadřovali tuzemští konzervativci k průzkumu, který už komunisty řadí v preferencích na druhé místo. Také ocenili zatčení hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. ParlamentníListy.cz byly totiž na křtu jejich ročenky.

Je třeba bát se lůzy, ale komunismus je mrtvý. Tak křtili Joch, Tomský a další
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Joch

„Nebojím se konzervativních pravd, ani bacilů z nich,“ rozesmál všechny písničkář Pepa Nos, když šampaňské sosal přímo z obalu knihy. Stalo se tak na křtu souboru různých textů Konzervativní ročenka 2012 vydaného Nakladatelstvím Marek Belza, který se odehrál v čítárně Občanského institutu (což je sdružení konzervativně - křesťanského zaměření) v pražském Emauzském klášteře. Velký aplaus sklidila i zpráva o zatčení středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha.

V souboru jsou články od osmnácti autorů, takže se akce zúčastnil v podstatě celý výkvět českého konzervatismu. ParlamentníListy.cz se tam ptaly na hrozbu obliby KSČM, protože její preference podle jednoho z průzkumů narostly tak, že se v něm dostala před ODS.

Rejman: Kdo oslovuje lůzu, toho lůza zničí

Z akce se z nejznámějších konzervativců omluvil jen zakladatel Občanského institutu a předseda Akce D.O.S.T. Michal Semín. V úvodu předseda Konzervativní strany Martin Rejman zmínil, že ročenka zabírá celou myšlenkovou náplň konzervativního spektra v Česku. K dotazu ParlamentníchListů.cz řekl: „Preference, jak je agentury zveřejňují, neodráží úplnou realitu. Je ale fakt, že nemohoucnost pravice, její fatální chyby a neschopnost vysvětlit některé kroky, hrozně nahrává komunistům. Lidi to žene do ulic, i když část z nich je lůza a spodina. Prostě jsou frustrovaní, že se zvyšují životní náklady, aniž by viděli, že se šetří i ve státní administrativě. Veřejné zakázky v Praze, prý jich je za osmdesát miliard korun, jsou údajně zdraženy v průměru o padesát až šedesát procent. Tak si to spočítejte, jaké peníze nám utíkají. Do stranických pokladen nebo přímo korupčníkům. Naději vidím v tom, že byl nyní zatčen David Rath. Je sice malou rybou, ale právě v této odvaze policie a zastupitelství je naše budoucnost.“

Rejman si však nemyslí, že jsou na místě obavy z rostoucích preferencí komunistů. „Je třeba se bát lůzy. Komunisti a socialisti umí lidi hnát do ulic. Jen si neuvědomují, že i jejich předáci jsou dnes za vodou, takže by se nenávist mohla obrátit i proti nim. Lůzu to může jednou přivést k tomu, že i je požene s klacky do Vltavy, ale nedojdou tam, protože je ubijí ještě na cestě,“ sdělil šéf Konzervativní strany.

Vadas a Nos, strach z komunistů ano a ne

Dokumentarista Martin Vadas, jemuž v ročence vyšel text o odbojové skupině bratří Mašínů, se naopak rostoucí obliby komunistů bojí a horuje za jejich zákaz. „Jde o neschopnost naší demokracie bránit se. V jiných evropských zemích dokázali rozpustit extremistickou stranu, co měla i více než čtyřicetiprocentní preference, tak proč bychom to nedokázali u nás. Vláda to ale nepostoupila správnému soudu, aby se tím zaobíral. Jde o toleranci zločinu. Bát se toho musíme, protože pořád platí Gottwaldova slova, že se komunisté jezdí do Moskvy učit, jak nám zakroutit krkem. A myslím, si, že bychom je v tom neměli podporovat. Je to na naší zodpovědnosti,“ doplnil.

Naopak písničkář Pepa Nos nebere průzkumy preferencí moc vážně a má prý pro strach uděláno. „Je mi to fuk. Vůbec se toho není třeba bát. I kdyby se dostali komunisti k moci, tak je ostatní utlučou čepicemi. Dnes už tady pro nějaké bolševiky a socialisty není místo. To jsou všechno směšný, stupidní a blbý kraviny. Jsou důležitější věci, co ovlivňují naši existenci. Tohle bych hodil do škarpy a vůbec bych se tím nezabýval,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz.

Podle Drápala je třeba brát to s humorem

„Je to šílený a velmi mě to znepokojuje. Ochota sociální demokracie s nimi spolupracovat je pro mě fatální. Jsem také zklamaný z ODS a byly chvíle, kdy jsem si přál, aby vláda skončila. Byl jsem smířen i s tím, že se ČSSD na čtyři roky ujme moci, ale bál bych se, aby to neznamenalo návrat komunistů. Takže nebudu volit ani ODS, ani ČSSD,“ podotkl publicista Dan Drápal. Při křtu nicméně hovořil o potřebě brát věci s humorem, takže hned dodal: „Za komunismu bylo humoru více a vtipy živější. S přáteli jsme říkávali, že soutěžíme o zlatou mříž ministerstva vnitra. Doufám nicméně, že se ty časy nevrátí. Humor si ale musíme zachovat za všech okolností.“

Joch soudí, že se politická houpačka zase vychýlí doprava

Ředitel Občanského institutu a poradce předsedy vlády Petra Nečase Roman Joch si příklon veřejnosti ke komunistům až tak nepřipouští a bere to pragmaticky. „Každá odpovědná vláda činí jak populární, tak i nepopulární opatření. Ta druhá dělá tak, aby největší nevoli sklidila uprostřed volebního období. V té situaci jsme dnes. Občané si uvědomují nepopulární opatření a proto mnozí z nich, co jsou na levé straně politického spektra, se ve svém zklamání posunují směrem ke komunistům. Očekávám, že až se dostaví první pozitivní výsledky nepopulárních opatření, tak se část ztracených preferencí zase vrátí napravo,“ naznačil.

Posílení KSČM je prý výrazným selháním ČSSD. „Právě ona jako hlavní opoziční strana měla odchytit nespokojené opoziční voliče, kteří nesouhlasí s touto vládou. Fakt, že toho není schopna, svědčí o tom, že ČSSD ne moc dobře plní funkci hegemona na demokratické levici. Ona totiž svou politikou umožňuje existenci extremistické levice v podobě komunistů. Sociální demokraté by se proto měli zamyslet, proč nerostou ještě víc a místo nich bodují komunisté,“ sdělil.

„Kdyby volby dopadly podle současných průzkumů, tak to bude nebezpečné. Bude záležet na ČSSD, aby udržela demokratický konsenzus po roce 1989. Prostě jestli dá přednost soudruhům před demokraty, a připustí otevřenou či skrytou koalici s KSČM. Pokud tak učiní, lze očekávat velkou protireakci. Věřím, že minimálně pětaosmdesát procent občanů jsou demokraté a představa KSČM jako vládní strany je pro ně nepřijatelná,“ doplnil Joch, který má jako jediný z účastníků akce funkci ve vládním aparátu.

Pro Tomského je komunismus mrtvá ideologie

Nejvýřečnějším z řečníků byl ale nakladatel Alexander Tomský. Ve své řeči posoudil konzervatismus snad ze všech možných stran. Jeho největším nepřítelem je prý rovnostářství. Komunistům podle něj roste popularita kvůli deziluzi. „To je celoevropský problém a celoevropská krize. Centristické strany zprava i zleva se k sobě ještě více přiblížily, takže se začínají zdát v Evropské unii téměř totožné. Právě ony způsobily krizi eura i unie. U nás je hlavní problém korupce. Lidé, co byli svými obdivovateli bráni pozitivně, jako Pavel Bém či David Rath, si to polepili. Proto zde vládne deziluze. Lidé zoufale hledají alternativu a není,“ vysvětlil.

Podle něj se však není třeba komunistů bát. „Ideologie, která odumře, nemůže ve stejné podobě dál přežívat. Komunisté jsou pohrobci a netřeba se jich bát. Neberme v potaz zlo, které prohrálo. Bojovat proti faraonovi mi přijde absurdní. Nacismus, rasismus či nacionalismus jsou také mrtvé ideologie. Bál bych se však jejich nových podob. Bál bych se třeba netrockistických formací,“ naznačil. Na značnou názorovou roztříštěnost české konzervativní smetánky platí to, co Tomský uvedl už v první polovině akce, když prohlásil, že je tolik konzervatismů, kolik je konzervativců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…