David Rath jde do vazby. Podívejte se, co ho čeká

16.05.2012 12:27

Hejtman David Rath jde do vazby, rozhodl ve středu po poledni soud. A nečeká ho žádné zvláštní zacházení: Vše se řídí zákonem a řádem věznice. Rath má mimo jiné nárok třeba na hodinovou procházku denně, nebo mu klidně může být nařízeno, aby se při prohlídce svlékl do naha a dřepoval.

David Rath jde do vazby. Podívejte se, co ho čeká
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: David Rath je převážen do litoměřické vazební věznice

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) čelí závažnému obvinění z korupce a poškozování zájmů EU. Kromě sedmimilionového úplatku v krabici od vína našla policie v jeho domě v Hostivici 30 milionů pod podlahou a podle LN prý i samopal.  Ve středu soudce Okresního soudu v Ústí nad Labem rozhodl o umístění Davida Ratha do vazby. Došlo k tomu v Praze, protože to bylo organizačně jednodušší, než středočeského hejtmana  převážet na sever Čech.

Je David Rath vinen? Pojďte diskutovat SEM

K tomuto rozhodnutí vedla soudce obava, že obviněný uprchne nebo se bude skrývat, aby se vyhnul trestnímu stíhání nebo trestu (tzv. útěková vazba), stejně jako obava, že bude působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné a mařit tak objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání (tzv. koluzní vazba), a rovněž i obava, že bude opakovat trestnou činnost, pro níž je stíhán (tzv. předstižná vazba).

Úzký úkryt

Zadržený, zatčený či vzatý do vazby je povinen se podrobit osobní prohlídce, jeho osobní věci jsou mu zabaveny a je o nich udělán soupis, který musí zadržený podepsat jako správný. Tyto věci dostane zpět až při propuštění. „Každý má právo na to, aby osobní prohlídku provedla osoba stejného pohlaví. Zadrženému může být nařízeno, aby se svlékl do naha a dřepoval, kvůli možnosti přechovávání nepovolených věcí v konečníku. Tyto úkony musí strpět, stejně jako nařízenou lékařskou prohlídku,“ vysvětluje redakci zkušený dozorce z pankrácké vazební věznice.

Anketa

Myslíte, že zadržení Ratha má politický podtext s předvolebním načasováním?

70%
30%
hlasovalo: 8339 lidí

Vzatý do vazby nemá moc práv, ale spíš povinností. Jeho pobyt se řídí řádem vazební věznice a právo má pouze na hygienické úkony a hodinovou procházku po nádvoří denně. Dále má podle zákona nezadatelné právo na obhájce, se kterým může mluvit kdykoliv, bez přítomnosti třetí osoby. Nemá automatický nárok na návštěvy, povoluje je orgán, který vede v tu chvíli řízení, a nemusí je povolit vůbec.

Jen si stěžuj

Dále může psát příbuzným nebo kamarádům, všechny dopisy v průběhu vazby procházejí cenzurou orgánu, který v tu dobu vede vyšetřování. „Vzatý do vazby si může stěžovat v podstatě na cokoliv, pokud se to netýká trestního řízení, rozhoduje vedení věznice. Ředitel věznice je v tomto případě „pánem osudu“. Uvazbený si klidně může stěžovat na kvalitu jídla, ale má prostě nárok na třikrát denně a dost," “ vysvětluje dozorce. Pokud se stížnosti týkají trestního stíhání, rozhoduje státní zástupce nebo soudce.

Vazebně stíhaný si může kdykoliv sám nebo prostřednictvím svého obhájce podat žádost o propuštění z vazby, má-li za to, že důvody vazby pominuly. O propuštění rozhoduje státní zástupce nebo soudce. Pokud je žádost zamítnuta, může tak opakovaně učinit až po 14 dnech. Pokud se Rathovi vina nakonec prokáže, započítá se mu, stejně jako komukoli jinému, doba strávená ve vazbě do výkonu trestu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …