Ušili to na mě. Poslanec Chaloupka promluvil otevřeně ke své kauze

16.05.2012 14:22

ROZHOVOR Běžet s vypnutou hrudí proti kulometu je frajeřina jen do té doby, než se potkáte s první kulkou! To jsou slova místopředsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupky, který v posledních týdnech prošel celou řadou vypjatých situací. Byl ostře sledovanou osobností při vyjádření důvěry vládě. Čekalo se, zda se přidá na stranu platformistů Karolíny Peake, nebo zda bude, na žádost policie, vydán sněmovnou v záležitosti trestního stíhání pro údajné braní úplatků od asistenta Vařejky. Pro ParlamentníListy.cz se exkluzivně vyjádřil ke své kauze.

Ušili to na mě. Poslanec Chaloupka promluvil otevřeně ke své kauze
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka

Žil jste dlouho v zahraničí, proč jste se vrátil a co vás vedlo ke vstupu do politiky?

Mám tady rodinu. Ta je pro mne nejdůležitější. Navíc rodiče nemládnou, otec je těžce nemocný, jeho stav se zhoršoval. Nebylo to jednoduché rozhodnutí; pohodový život v nádherném prostředí, krásné počasí, na druhé straně znovu si zvykat na zdejší podmínky, ale rozhodli jsme se to udělat. Je to o lidech, které máme rádi. A politika? Tak nějak to přišlo – nespokojenost se situací, úvahy o návratu zpět do USA, nějaké články o VV, naděje, že i v ČR je možné dotáhnout to k demokracii. No,…

Lze srovnat politiku v USA a ve státech, kde jste žil, v Kalifornii n na Floridě, s politikou v České republice?

Politiky jsem se od své emigrace stranil, byl jsem rád, že jsem z toho venku a můžu žít svobodně, bez nástěnek, průvodů, transparentů a strachu. Samozřejmě člověk neunikne dění kolem sebe, slyší zprávy, sleduje – byť okrajově – předvolební kampaně a následně plnění slibů vítěznými stranami a politiky. Vnímá aféry a vidí, co z nich vyplynulo. Srovnat politiku v ČR s politikou v USA určitě lze, ale myslím si, že příhodnější by bylo srovnávat politiku ČR s politikou v Číně, Rusku, nebo na Kubě. Ale to by musel udělat někdo jiný, tam já jsem nikdy nebyl a snad ani nebudu. To jsou země, kde dlouhodobě vládne tvrdou rukou stále stejná skupina mocných, stejně jako tady. Rozdíl je snad jen v tom, že někde taková skupina drží moc násilím, jinde, jako u nás, ji u moci drží sám lid.

Myslíte, že lze změnit politickou kulturu v ČR a co by k tomu bylo třeba?

Samozřejmě, a bylo by to velmi jednoduché. Proto jsem do politiky šel. Stačilo by, kdyby lidé začali přemýšlet; přemýšlet o tom, co jim politici slibují, ne jenom poslouchat jejich sladké sliby. Přemýšlet o tom, jestli jim ten či onen politik nesliboval stejné nesmysly už v minulosti. Přemýšlet, jestli slibované je vůbec možné splnit. Pak je důležité, aby všichni s volebním právem šli k volbám. A nejdůležitější je, aby si lidé uvědomili, že naprostá většina stávajícího obsazení parlamentu – myslím tím jak strany, tak i jednotlivé osoby - už přesluhuje, využívá dlouhodobě navázaných kontaktů a zavedených praktik ve svůj prospěch a ztratila jakoukoliv soudnost a ostych.

Převažuje arogance, sebevědomí a naprostá jistota, že při dalších volbách lidé opět zaberou na staré sliby. Tenhle devastující trend je možné jednoduše přerušit; lidé mají možnost vybrat si nové politiky, nové vedení této země. Stačí se porozhlédnout kolem sebe, na komunální politiky, jakou odvádějí práci, na běžné lidi, jakou mají pověst ve svém okolí. Do parlamentu prostě musí přijít úplně noví lidé a strany, kteří nikdy ve vysoké politice nefigurovali a nejsou nijak spojení se žádnými zájmovými skupinami či kmotry. To je jediná možná cesta z tohoto marastu.

V poslední době jste jedním z poměrně sledovaných poslanců...

Ano a musím říct bohužel, neboť se jedná o záležitost, která je uměle vytvořená a má cíl mě zdiskreditovat jako veřejnou osobu, a Věci veřejné jako důvěryhodnou stranu.

Co máte na mysli uměle vytvořená? Vždyť jste hlasoval pro vládu?

To máte pravdu, zvedl jsem ruku pro vládu, ale důvod, který mě k tomu vedl, byl velmi jednoduchý. Pokud bych věděl, že občané půjdou k volbám a dostanou do sněmovny úplně nové lidi, plně bych předčasné volby podpořil. Ale vyplýtvat stovky miliónů na volby, které by nic nezměnily, by bylo naprosto zbytečné a nezodpovědné. Samozřejmě, jednorázové vyjádření podpory vládě neznamenalo mou automatickou oddanost vůči ní. Nepodpořím návrhy, které nebudu považovat za správné.

K první části vaší otázky - za uměle vytvořený považuji tento hon, jinak to nemohu nazvat, na mou osobu a Věci veřejné v záležitosti mého údajného vydírání inženýra Vratislava Vařejky nebo braní úplatků od něj. Zajímavé je rovněž, že Policie ČR požádala sněmovnu o mé vydání k trestnímu stíhání po více jak roce a právě v čase hledání každého hlasu pro vládu.

Vy tedy popíráte, že byste podplácel vašeho bývalého asistenta Vařejku?

Jak jsem již několikrát řekl, svého asistenta jsem neokrádal, nevydíral a ani jsem se od něj nenechal uplácet. Všechna jeho tvrzení ostatně popřela při svém vyšetřování i sama policie.

Pana Vařejku jsem poznal v roce 2010 před volbami do obecních zastupitelstev. Abychom zvýšili povědomí veřejnosti o našich kandidátech, rozhodli jsme se, že kandidáti z čela kandidátky našeho města zaplatí osobní propagační kampaň svých tváří a tím zvýší povědomí veřejnosti o těchto kandidátech. Například pan Motičák, který byl v čele kandidátky, tiskl celou řadu reklamních materiálů, plakátů a plachet a umísťoval na své billboardy propagační plakáty našich kandidátů. Bez nároku na jakoukoliv odměnu či finanční náhradu. Takže i já jsem pochopitelně financoval svou kampaň ze svých vlastních prostředků. S panem Vařejkou jsme se dohodli, že uhradím i jeho propagační kampaň s tím, že mi náklady ve výši cca 60 tisíc korun postupně uhradí. Podotýkám, že můj vztah s panem Vařejkou byl, a stále je, zcela oficiální a nikdy se ani náznakem nedostal do osobní roviny. Mým proviněním by snad mohlo být to, že jsem se s panem Vařejkou, pro jeho neschopnost plnění úkolů asistenta, rozešel. I kdybych připustil toto provinění, pak chybné personální rozhodnutí přece není trestným činem!

Je těžké uvěřit, že za dobu, kterou jste spolupracoval s panem Vařejkou, jste neměl tušení, že něco není v pořádku...

Z počátku se jevil jako mladý, vzdělaný a nadějný člověk s potenciálem. Pro mě jako pro poslance byly důležité výsledky jeho práce. Pracujete-li a mluvíte-li s někým o čistě pracovních záležitostech a řešíte-li, zjednodušeně řečeno, provozní a ryze procesní záležitosti, nenapadne vás, že tento člověk si vše nahrává, nebo že vás chce cíleně zdiskreditovat. Tedy já něco podobného od svých kolegů, kterým důvěřuji, rozhodně neočekávám.

Opravdu věříte tomu, že vás pan Vařejka hned od počátku chtěl zdiskreditovat?

Bohužel vnímám to jako velmi pravděpodobné. Nahrávky si s největší pravděpodobností pořizoval již od našeho prvního setkání. Až zpětně jsem si uvědomil, že rozhovory vedl manipulativním způsobem tak, aby na nahrávkách zazněly výroky, které mohly být, a byly, dále manipulované. Již několikrát jsem osobně vyzval inženýra Vařejku, aby zveřejnil veškeré nahrávky našich rozhovorů, čímž by došlo k úplnému očištění mé osoby. Zveřejněné nahrávky zachycují pouze některé naše rozhovory a pouze některé jejich části, které naprosto neposkytují přesný obraz událostí. Mnoha otázkám pana Vařejky jsem navíc ani nevěnoval pozornost, neboť se jednalo o věci dávno projednané, navíc mi tyto otázky pan Vařejka kladl v době, kdy jsem se věnoval jiné činnosti, jako jsou maily, SMS, a tak se mé reakce v nahrávkách jeví mnohdy zkratkovité či zavádějící.

...takže se domníváte, že vše bylo připravené...

Je přinejmenším zvláštní, že pan Vařejka oznámil celou kauzu až několik měsíců poté, kdy jsem s ním ukončil spolupráci a při medializaci využíval i rostoucí vlnu ataků na Věci veřejné. Ve spojitosti s tím také považuji za nestandardní i jednání Policie ČR, která, jak už jsem říkal, požádala o mé vydání téměř rok po ukončení všech aktivit spojených s případem a přesně den poté, kdy jsem oznámil, že i přes štěpení poslaneckého klubu Věcí veřejných nadále zůstávám v poslaneckém klubu i ve straně Věci veřejné. Zarážející je skutečnost, že ani vyšetřovatel neshledal v mém počínání nic nekalého a že obvinění byla vznesena až na základě pokynu státního zastupitelství.

Jak se stavíte k žádosti o vydání? Požádáte sněmovnu o svoje vydání?

Tento případ, jeho vývoj a načasování žádosti mě nutí k domněnce, že jsem asi něco dělal správně, že jsem někomu ne šlápl, ale poskákal na kuřím oku. Nemohu se ubránit přesvědčení, že policie a státní zástupce na mě doslova vyrobili toto obvinění ze „zločinu“, jak je uvedeno v žádosti o mé vydání. Mám doufat, že justice pracuje jinak? Mám dělat hrdinu a žádat o vydání? Běžet s vypnutou hrudí proti kulometu je frajeřina jenom do momentu, než vás zasáhne první kulka. Pak je po frajeřině.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…