Sobotka mandátový a imunitní výbor svolal na zítra

16.05.2012 14:59

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka dnes po zasedání užšího vedení ČSSD zmínil, že jako předseda mandátového a imunitního výboru sněmovny převzal od předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové žádost o vydání Davida Ratha soudu. Poté se rozhodl, že schůzi výboru svolá na příští úterý. Na intervenci předsedkyně sněmovny ale datum poupravil a jednání výboru se tak sukutečná již tento čtvrtek.

Sobotka mandátový a imunitní výbor svolal na zítra
Foto: hns
Popisek: David Rath má nové boty

Bohuslav Sobotka jako šéf mandátového a imunitního výboru měl prý dnes možnost nahlédnout do žádosti policie o vydání středočeského hejtmana Davida Ratha k trestnímu stíhání. „Ta věc je závažná a komplikovaná a není možné, aby Poslanecká sněmovna poslance Ratha nevydala,“ zopakoval pak Sobotka to, co již hlásal během úterý. Podle něj Poslanecká sněmovna nemůže nahrazovat soud a určitě dle něj bude i ku prospěchu samotného Ratha, aby se mohl obhájit před soudem.

"Dnes jsem obálku osobně rozpečetil. Dokumenty jsou k dispozici pro členy mandátového a imunitního výboru, aby si je mohli prostudovat, a současně připravuji schůzi mandátového a imunitního výboru na příští úterý v devět hodin," poznamenal dále Sobotka. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová ale později toto datum upřesnila. Prý na Sobotku zatlačila a on jednání výboru svolal již na zítra, tedy tento čtvrtek.

SLEDUJEME Rathovo zadržení

„Doporučím poslancům, aby na půdě výboru zbavili Davida Ratha imunity,“ podotkl šéf ČSSD.  

Ocenil by prý, kdyby se jednání výboru mohl zúčastnit Rath osobně. "Já bych byl rád, kdyby mu bylo umožněno, aby se zúčastnil jednání mandátového a imunitního výboru, protože je to obvyklá praxe, že poslanci, o kterých se jedná, mají možnost se výboru zúčastnit a mají možnost se na jednání výboru k dané věci osobně vyjádřil," řekl Sobotka. "Jinak předpokládám, že jakmile bude David Rath k dispozici, že se s ním sejdu, abych si poslechl jeho názor na celou záležitost," dodal.

Také dnes zopakoval, že by se měl Rath vzdát všech svých funkcí a také opustit sociální demokracii a to proto, aby kauza stranu neušpinila. Podle jeho názoru by tak Rath měl rezignovat na funkci hejtmana, opustit středočeské zastupitelstvo a měl by pozastavit členství v sociální demokracii. „Měl by pozastavit členství ve straně sám, a pokud tak neučiní, tak o tom rozhodne v pátek předsednictvo,“ podotkl dále Sobotka s tím, že bude rád, když hejtmanem bude někdo ze sociálních demokratů.

„V každém případě si myslím, že by David Rath měl opustit středočeskou kandidátku pro nejbližší krajské volby a středočeští sociální demokraté si budou muset najít nového lídra," doplnil Sobotka. Kdo by měl ale být na kandidátce, to Sobotka neřekl. Debatám o tom by ale chtěl být osobně přítomen.  

Podle něj bude pak zřejmě celá sociální demokracie ve sněmovně hlasovat pro vydání Ratha.

Soudce Okresního soudu v Ústí nad Labem dnes Davida Ratha poslal do vazby.  Médiím to sdělila ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle soudu hrozilo, že by Rath mohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti nebo že by mohl utéct. Poslanec čelí obvinění z přijetí sedmimilionového úplatku, v případě odsouzení mu hrozí až dvanáctileté vězení. "Byly shledány všechny tři vazební důvody," dodala Bradáčová.

Policisté po 12:30 hejtmana odvezli z budovy v Dlážděné ulici v Praze, kde se o vazbě rozhodovalo. S největší pravděpodobností již soudce uvalil vazbu také na exposlance ODS Petra Kotta, který byl v pondělí zadržen spolu s Rathem. I jeho již eskorta odvezla.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …