Němcová se diví: Rath na zasedání sněmovny? To není možné!

16.05.2012 15:46

Pokud se obviněný David Rath v nejbližší době svého poslaneckého mandátu nevzdá, tak hrozí, že by mohl šéfku Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou požádat o to, aby se mohl zúčastnit červnové schůze poslanců. Němcová proto dnes vystoupila s prohlášením, že to ale možné není, Rath by totiž musel v takovém případě o to požádat soud. Pokud by to však jen teoreticky soudce povolil, pak by do sněmovny musela nastoupit nejen vězeňská eskorta, ale i policie, která by musela Ratha hlídat na každém kroku. Němcová jako skandální pak označila to, že Bohuslav Sobotka odvezl Rathův spis do sídla ČSSD.

Němcová se diví: Rath na zasedání sněmovny? To není možné!
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předsedkyně sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová

Situace kolem obviněného Davida Ratha se mění doslova hodinu od hodiny. Nejprve předseda ČSSD a předseda mandátového a imunitního výboru sněmovny Bohuslav Sobotka zveřejnil, že jednání výboru svolal na příští úterý, ale to bylo po malé chvíli změněno a výbor se tak podle slov Němcové sejde již zítra, tedy ve čtvrtek.

Prý na intervenci předsedkyně sněmovny, která navíc šokovala dnes odpoledne prohlášením, že Rath se nemůže v žádném případě zúčastnit ani jednání mandátového a imunitního výboru, jak předpokládá právě Sobotka, a ani žádné z nadcházejících schůzí Poslanecké sněmovny.

„David Rath by ale v tom případě nemohl o osobní účast požádat mne osobně, ale svou žádost by musel předat soudu a požádat soud. Také jeho účast na jednání mandátového a imunitního výboru je problematická,“ zmínila dnes Němcová, která také ozřejmila, že situace je jen teoretická, ale ona o ní hovoří proto, že se stát může a ona musí být na tuto alternativu připravená.

Rovněž poznamenala, že je možné, aby Ratha na jednání výboru zastupoval advokát.

„Členové a předseda mandátového a imunitního výboru by ale poslance případně mohli jet vyslechnout přímo do vazební věznice,“ řekla dále Němcová a také zdůraznila, že kdyby Rath třeba na schůzi vystoupil se svým projevem, tak by tím mohl ovlivňovat svědky a koneckonců i veřejné mínění. "A to by bylo v rozporu s účelem vazby," pronesla.

„Chci ale vyzvat představitele ČSSD, aby vyvinuli maximální úsilí k tomu, aby se David Rath vzdal poslaneckého mandátu,“ zdůraznila dále ve vystoupení Němcová.

On ten spis vynesl!

Také zveřejnila podle ní jeden závažný fakt a to, že prý Sobotka spis k policejnímu vydání Ratha vynesl ze sekretariátu mandátového výboru do budovy Lidového domu, kde sídlí ČSSD.  Jde podle ní o "flagrantní porušení byť nepsaných pravidel sněmovny".

Sobotku pak Němcová pokárala ještě jednou a to kvůli tomu, že neurychlil jednání mandátového a imunitního výboru. „Nejprve to jednání svolal až na úterý, teď jsem se ale dozvěděla, že to na moji výtku změnil a jednání výboru už svolal na zítřek,“ podotkla k tomu dotčeně Němcová a poukázala i na prodlevu, když žádost dodala na sekretariát výboru v úterý a Sobotka ji převzal až dnes.

Také Sobotku sepsula za to, že materiál ještě nepředal poslancům ze zmiňovaného výboru, aby se ti mohli v klidu seznámit s celým materiálem.

„Kdybych byla tak liknavá jako pan Sobotka, tak by David Rath nebyl v pondělí zadržen a byl by dnes na svobodě,“ dodala ironicky na konto předsedy ČSSD šéfka sněmovny.

Poslanec čelí obvinění z přijetí sedmimilionového úplatku. V případě odsouzení mu hrozí až dvanáctileté vězení. Policisté v pondělí zadrželi vedle Ratha dalších sedm lidí. Skupina se údajně podílela na machinacích s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Rath se zatím vzdal mandátu středočeského zastupitele a tím skončil i ve funkci hejtmana.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…