Téměř polovina Čechů nechce, aby cizinci získávali české občanství

17.05.2012 14:15

Nadpoloviční většina Čechů se domnívá, že ne každý člověk, který u nás žije, by měl mít právo získat české občanství. Názor na právo cizinců získat české občanství souvisí s bezpečnostními riziky. Tři pětiny občanů hodnotí toto riziko jako „příliš velké“.

Téměř polovina Čechů nechce, aby cizinci získávali české občanství
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Jaký mají obyvatelé Česka vztah k cizincům? Odpovědi lze najít v nejnovějším průzkumu STEM. Podle něj tři z pěti Čechů (59 procent) zastává názor, že každý člověk žijící v České republice by neměl mít právo získat české občanství.

„S tím souvisí i skutečnost, že 60 procent lidí spatřuje v cizích státních příslušnících pobývajících v ČR příliš velké riziko. V otázce, zda Češi přistupují ke skupině cizinců žijících v ČR bez přestupků a zaujatosti, je veřejnost rozdělena na dva téměř stejně velké tábory: 54 procent míní, že ano, 46 procent, že ne,“ zmínila agentura STEM k průzkumu.

Polovina lidí ale v posledních čtyřech letech přistupuje k cizím státním příslušníkům s pobytem v ČR bez předsudků a zaujatosti. Výkyv v této otázce byl jen v období let 2005 až 2008.

Pokud jde o názor, zda jsou cizí státní příslušníci s pobytem u nás příliš vážným rizikem, spíše častěji souhlasí lidé s nižším než s vysokoškolským vzděláním (základní – 60 procent souhlasných odpovědí, vyučeni – 65 procent, SŠ s maturitou – 59 procent, VŠ – 53 procent).

Voliči pravice si méně bojí

V pohledu na práva cizinců získávat české státní občanství se odlišují také názory stoupenců různých politických stran. Stoupenci stran koalice, tedy ODS a TOP 09, jsou mírně častěji pro to, aby právo získat občanství měl každý. Vnímání cizinců jako zdroje rizika je pak charakterističtější pro sympatizanty KSČM a ČSSD.

„Příznivci levicových opozičních stran jsou také na rozdíl od stoupenců ODS a TOP 09 mírně častěji optimističtí v pohledu na možnou xenofobii u svých spoluobčanů,“ dodává průzkum.

STEM svůj průzkum prováděl ve dnech 18.až 29. dubna 2012. Na otázky odpovídal soubor 1084 respondentů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …