Dělníci mají v Olomouci demonstrovat proti romskému rasismu. Vandas nic neví

23.05.2012 15:00

Na webu Dělnické strany sociální spravedlnosti se před pár dny objevila informace o plánované demonstraci proti Romům v Olomouci, která má proběhnout příští týden v sobotu. Podle dostupných informací se na ní očekává účast až několika tisíc lidí. Toto protestní shromáždění však nebylo dosud magistrátu nahlášeno. Bližší informace o akci nemá v tuto chvíli ani policie či předseda dělníků Tomáš Vandas, který redakci sdělil, že jeho strana tyto protesty neorganizuje.

Dělníci mají v Olomouci demonstrovat proti romskému rasismu. Vandas nic neví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace v Břeclavi proti údajnému romskému násilí

Tato demonstrace má být namířena proti romskému násilí. Alespoň to je uvedeno na webu Dělnické strany sociální spravedlnosti. „26. května se podle dostupných informací v Olomouci uskuteční demonstrace proti cikánskému násilí. Očekává se na ní účast až několika tisícovek lidí. Jde především o reakci na nedávné útoky, kdy byli nejdříve napadeni skupinou cikánských výrostků dva třináctiletí chlapci a posléze asi dvacetiletou cikánkou šestnáctiletá dívka, která po brutálním útoku skončila v nemocnici. Uvedené incidenty však nejsou zdaleka jediné,“ píše se na webu strany Tomáše Vandase.

Podobně je na tom prý Slovensko

Policie České republiky podle organizátorů protestů, kteří však nejsou prozatím známi, uvedeným případům nedává velkou váhu a označuje je v prvním případě za klukovskou rvačku, a v tom druhém za pouhý přestupek. „Nečinnost policie a její nechuť řešit podobné incidenty tak pouze utvrzuje jejich pachatele v tom, že jsou prakticky nedotknutelní. Případů násilí páchaného cikány je stále více, a to nejenom v České republice. Podobnému problému čelí například i Slovensko, odkud přicházejí stále častěji informace o útocích cikánů vůči majoritě. Například v úterý byl v Moldave nad Bodvou napaden skupinkou cikánských výrostků ve věku mezi 12 – 14 lety čtyřiadvacetiletý muž. Agresoři, kteří po něm požadovali cigarety, jej svalili z kola a následně zkopali. Poté ho okradli o vše, co měl u sebe,“ pokračuje sdělení o plánovaných protestech.

Vandas: Za touto akcí nestojíme

Redakce následně oslovila předsedu Dělnické strany sociální spravedlnosti, aby se k této demonstraci vyjádřil. „My to neorganizujeme a nemám žádné informace, kdo za tím stojí. Tuto informaci jsme zveřejnili na základě informací, co byly na sociálních sítích, že tu taková akce má proběhnout, ale skutečně nejsme ti, kteří by tuto akci nahlásili a kteří by za tím organizačně stáli,“ vysvětlil ParlamentnímLisům.cz Vandas.

Policie: Monitorujeme situaci

O shromáždění toho moc neví ani policie. „Podle našich informací zatím demonstrace ohlášena nebyla. My samozřejmě monitorujeme situaci, monitorujeme situaci i na internetu a v případě dalších zjištění budeme operativně reagovat,“ řekl redakci krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

Informováno nebylo dosud ani město. Redakci to potvrdila vedoucí odboru vnějších vztahů a informací olomouckého magistrátu. „O této akci oficiálně nevíme. Dosud totiž nebyla nahlášena. Pokud tak organizátoři do tohoto pátku neučiní a akce přesto proběhne, bude považována za nelegální a policie bude mít právo konat,“ řekla dnes ParlamentnímListům.cz Daniela Horňáková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…