Proč nejsme na náměstích? Burácela na delegáty sjezdu Semelová

19.05.2012 12:39

Přímo v pravé poledne debatu delegátů komunistického sjezdu v Liberci rozčísla poslankyně Marta Semelová. K překvapení všech svou kritiku směřovala do vlastních řad. Jediná strana opozice, která je podle ní médii brána vážně, je ČSSD. A to se musí podle Semelové změnit.

Proč nejsme na náměstích? Burácela na delegáty sjezdu Semelová
Foto: Filip Jandourek
Popisek: KSČM sjezd KSČM - Liberec 2012

Jak má vypadat správný sjezd, ukázala svým straníkům poslankyně za KSČM Marta Semelová. Zatímco její kolegové Miloslava Vostrá a Otakar Zmítko hovořili zcela mírně, Semelová zvýšila hlas a zcela jasně straníkům předvedla, jak se má kritika do vlastních řad správně dělat. "Vláda chce dát peníze bankám, církvím a přitom jsme svědky různých afér a lží. Není se co divit, že lidé toho mají už dost,“ uvedla svou řeč Semelová.

„Máme se ale tady zamýšlet nad tím, proč nám vlastně rostou preference. Otázka zní: je to hlavně naší vlastní zásluhou, anebo zásluhou Nečasovy vlády? Můj osobní názor je, že aniž bych snižovala práci funkcionářů, tak jde především o nespokojenost lidí. Ale my se musíme zabývat tím, jak na tuto situaci reagovat,“ konstatovala dále Semelová.

„Balancujeme mezi tím, být za každou cenu přijatelní a nerozházet si to u členů. Jak by to vzala média, že ano?  Máme ale heslo ´S lidmi pro lidi´, ale otázkou je, zda jej naplňujeme,“ kritizovala Semelová.

Venku se začíná něco dít a my tam nejsme

Svých kolegů se pak otázala, že občané sice protestují, ale nikde není na náměstích vidět právě KSČM. „Občané protestují a kde jsme my? Postojíme si na jedné z demonstrací, ale jinak jsme v závětří. A nedochází nám, že zatímco my rozjímáme, tak se venku začíná něco dít. Venku občané hledají odpovědi na otázky a jsou tam přesvědčováni, že všichni politici jsou stejní. Jenže my tam většinou nejsme,“ upozornila poslankyně.

Straníkům pak navrhla, aby především KSČM také nějakou demonstraci sama zorganizovala a vyvinula tak nátlak nejen na vládu, ale i na celou politickou scénu. „Jde o to, dostat nás na vedlejší kolej, abychom už neměli politický vliv,“ upozornila Semelová.

SLEDUJEME Liberecký sjezd KSČM

Semelová ale není se svou kritikou sama. ParlamentníListy.cz se nedávno kromě jiného dozvěděly, že před necelým měsícem přišel předsedovi strany Vojtěchu Filipovi anonymní dopis. A ten je psán pěkně "nekulantně". Například v něm jsou kritizováni především ti, co pracují na Ústředním výboru strany. „Je v něm kromě jiného napsáno, že místo práce často chodí ´nasávat´ do bufetu,“ práskl před časem ParlamentnímListům.cz jeden ze straníků.

Filip: Čekají nás revoluční změny

Co ale řekl svým soudruhům stranický lídr Vojtěch Filip?  Ve svém projevu i on například obvinil vládu, že vysává peníze z kapes středních a chudých vrstev a deformuje penzijní a pojistný systému. Komunisté by si měli vytknout cíl co nejdříve svrhnout vládu premiéra Petra Nečase. Také je dle něj nutné zastavit majetkové vyrovnání s církvemi a připravovanou důchodovou reformu. Zavést by naopak KSČM měla majetková přiznání a zákon o referendu.

Filip ale hovořil i o mezinárodní situaci. Kritice pak při tom například podrobil Spojené státy a jejich snahu o ekonomickou a vojenskou nadvládu.

„Česká republika se pod vedením koaličních politiků propadá do bezvýznamnosti," zdůraznil ale k vnitropolitické situaci. Vyzdvihl také to, že se na nás jiné země dívají jako na korupční zemi.

I on si ale pochvaloval, že dříve přehlížená KSČM začala být uznávaným subjektem u občanských iniciativ, kde se loni dokonce podařilo prosadit vystoupení zástupců KSČM na společných demonstracích. Že tak KSČM nikde na náměstích není vidět, to podobně jako Semelová neřekl.

Kritizoval také média

"Lidé čekají v dohledné době nejhlubší revoluční společenské změny, česká společnost je v bodu zlomu," zdůraznil pro delegáty osmého sjezdu KSČM v Liberci Filip.

Svou kritiku pak směřoval na média. Podle jeho názoru totiž dochází k mediálním blokádám levicových názorů zvláště pak KSČM. V porovnání s minulostí je to dle něj prý přímo děsivé. "Představitelé jiných stran se dostávají do médií násobně častěji. To je mediokracie," zdůraznil komunistický předseda.

V médiích se dle něj objevují pořady znevažující práci komunistů a vytrhávající jednotlivosti z celkového dění, zkreslující fakta a životní osudy významných osobností, přesto, že mnohdy šlo o osoby nezpochybnitelného národního či dokonce světového významu (Nezval, Hašek, Fučík apod.).

"Není ušetřena ani poválečná historie, kdy v posledních měsících je nám předkládáno to, že Češi byli po válce horší než Němci a “ chudákům“ Němcům surově ubližovali. Totéž se týká tzv. třetího odboje, jenž je líčen jako boj demokracie s „komunismem“ a vrazi omlouváni a dokonce i vyznamenáváni. Obránci naší vlasti jsou líčeni jako vrazi či nelidští zločinci," dodal k tomuto tématu Filip.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…