Rozhodnuto. ČSSD nasadí do prezidentských voleb Dienstbiera

19.05.2012 12:31

AKTUALIZOVÁNO O sociálnědemokratickém kandidátovi na prezidenta je rozhodnuto. Bude jím senátor a místopředseda strany Jiří Dienstbier. V pražském hotelu Olšanka o tom hlasováním rozhodl Ústřední výkonný výbor strany. Pro Dienstbiera hlasovalo 107 delegátů ÚVV, proti jich bylo 37.

Rozhodnuto. ČSSD nasadí do prezidentských voleb Dienstbiera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor a možný kandidát na prezidenta za ČSSD Jiří Dienstbier

Dienstbier bude ČSSD zastupovat v historicky první přímé prezidenstské volbě, informoval zpravodaj ParlamentníchListů.cz přímo z místa. Socialisté původně uvažovali i o ekonomovi Janu Švejnarovi. Na stejného koně vsadili spolu se Stranou zelených už v roce 2008, ale neúspěšně. Podle informací ParlamentníchListů.cz je ale ve hře možná ještě jeden kandidát. Část sociálně demokratických senátorů totiž připojila podpisy pod kandidaturu bývalého lídra socdem a nynějšího čestného předsedy SPOZ Miloše Zemana. Akci pro něj inicioval senátor Vladimír Dryml. Podle některých členů socdem by spolu měly SPOZ a ČSSD jednat.

Lidé z ČSSD se také na jednání ÚVV baví o kauze Rath. Ta by před senátními a krajskými volbami mohla silně poškodit stranu, která má nyní vítězné ambice. Podle informací zpravodaje ParlamentníchListů.cz jsou v této otázce socialisté rozděleni na dva tábory. Zatímco jeden odchod Ratha vítá jako zbavení se přítěže legendárního 'zlého muže', druhá varuje před rozsáhlejším politickým atakem na ČSSD před volbami.

Kubiceho zpráva dvě? O tom nevím, tvrdí Sobotka

ParlamentniListy.cz se při té příležitosti zeptaly předsedy Bohuslava Sobotky, zda vnímá hlasy, které zaznívají z kuloárů, nebo připouští možnost, že z procesního hlediska vedení Rathova případu se může jednat o Kubiceho zprávu číslo dvě. Předsedu socdem otázka poněkud vyvedla z míry. "Nejsem seznámen s tímto případem tak, abych měl jakékoliv poznatky tohoto typu, nebo abych připouštěl takovou možnost. Mám úplně stejné informace jako kterýkoliv jiný občan a na základě těch informací, které mám k dispozici, si nemyslím, že by zde bylo něco, z čeho bych mohl dovozovat takové závěry," uvedl Sobotka na dotaz. ČSSD je přitom podle informací médií informována lépe než občan minimálně v tom smyslu, že její poslanci strany měli možnost seznámit se s Rathovým spisem. Sobotka sám je pak přímo šéfem Mandátového a imunitního výboru sněmovny.

Potvrzení Dienstbiera, který se po stažení Jana Švejnara stal jediným prezidentským kandidátem ČSSD, oznámil v sobotu po poledni lídr oranžových Bohuslav Sobotka. "Místní organizace o kandidátech na prezidenta debatovaly tři měsíce," uvedl Sobotka s tím, že socdem pořádala pro členy i diskusní pořady v českých městech. Dienstbier má podle něj díky 107 hlasům velmi silný stranický mandát reprezentovat hlavní levicovou partaj v ČR při prezidentských volbách. Ten ještě zesílil poté, co Švejnar na kandidaturu za jeho stranu rezignoval. O touze některých spolustraníků vidět na Pražském Hradě po Václavu Klausovi jeho někdejšího soka Miloše Zemana se předseda socdem nezmínil.

"V diskusi prezidentských kandidátů by měly zaznít i teze ČSSD, bez účasti zástupce naší strany by debata nebyla plnohodnotná," nechal se lídr oranžových slyšet s tím, že o Dienstbierovu patřičnou podporu požádal i voliče strany.

Sám Dienstbier chce prý být vnímán jako kandidát nejen ČSSD, ale všech občanů, kteří si přejí obnovu politického prostředí v zemi. Při té příležitosti také poděkoval lidem z ekologických organizací a neziskovek, kteří jej jako kandidáta podpořili. Zdůraznil, že prezidentská volba bude díky lidem, kteří se chtějí na Hrad dostat, i svého druhu celospolečenskou diskusí na téma evropské integrace a zachování sociálního státu jako jednoho z klíčových znaků rozvoje evropské společnosti.

ČSSD se také dohodla na svolání volebního sjezdu, na kterém delegáti vyberou nové vedení. V pořadí sedmatřicátý sjezd proběhne nezvykle v Ostravě. "Je to náš silný region, tradiční bašta sociální demokracie, kterou, jak věřím, v nastávajících krajských volbách obhájíme," uvedl Sobotka k tomu, že socdem po několika letech střídání Prahy a Brna jako místa konání sjezdu vybrala právě Ostravu. Okresní konference prý začnou 1. listopadu, tedy hned poté, co budou mít regiony za sebou případná koaliční vyjednávání po krajských volbách. Počínaje lednem se sociální demokraté začnou scházet i na úrovni krajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…