Rudí si musejí v Liberci zvolit ještě místopředsedy

20.05.2012 9:18

Komunisté si dnes na svém druhém sjezdovém dni v Liberci zvolí zbývající dva místopředsedy. Předsedu a prvního místopředsedu, který bude statutárním zástupcem šéfa strany, delegáti zvolili již v sobotu. Staronovým šéfem se stal Vojtěch Filip, který získal ve druhém kole volby 275 hlasů, zatímco druhý protikandidát Stanislav Grospič 168. Filip bude předsedou pro další čtyři roky.

Rudí si musejí v Liberci zvolit ještě místopředsedy
Foto: Filip Jandourek
Popisek: KSČM sjezd KSČM - Liberec 2012

Delegáti komunistického sjezdu dnes začali v 9:00 hodin cupovat programové materiály, které budou určovat priority stranické politiky na příští čtyři roky. Poté k nim přijmou závěrečné usnesení. Mezi těmito materiály je například i Socialismus 21. století, který delegátům předkládá poslanec Jiří Dolejš, jenž je šéfem Centra strategických a teoretických studií (CSTS), kde materiál vznikal.

„Reakce na tento materiál byly v minulosti opravdu různé – od nadšených až po odmítavé,“ prozradil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz tento týden Dolejš. CSTS totiž diskuse k Socialismu 21. století v minulých měsících shromažďovalo a vycházelo z něj při tvorbě dalších prací.

SLEDUJEME Liberecký sjezd KSČM

„Trpká zkušenost s obnoveným kapitalismem v České republice, neschopnost vlády pravice a kapitálu vyvolávají pozornost a zamyšlení nad východisky z této situace a přivádějí do řad kritiků stále více lidí, kteří hledají cesty řešení kam a jak změnit směr vývoje,“ píše se koneckonců i v materiálu, k němuž se nyní delegáti vyjadřují.

V sobotu nestihli zvolit místopředsedy

Včera byl hodinu před půlnocí za předsedu opětovně zvolen Vojtěch Filip. Bude předsedou pro další čtyři roky.

Delegáti měli v sobotu jednat až do pozdních nočních hodin. Důvodem bylo rozhodnutí, že sjezd zvolí nejen předsedu, ale také všechny místopředsedy, které doposud volil ústřední výbor strany. To se ale nepodařilo, neboť program sjezdu byl ve skluzu. Proto byla volba dvou místopředsedů  - pro ekonomiku a odborné zázemí a občanský sektor – přesunuta až na dnes. Delegáti včera funkci místopředsedy pro zahraniční politiku zrušili. 

"Priorioty k místopředsedům mám, ale pravděpodobně mi sjezd nevyhoví," sdělil včera Filip novinářům na kratičkém brífinku.

„V tomto ohledu chci jednat jak s oběma kandidáty na předsedu, tedy Stanislavem Grospičem a Martinem Juroškou. Samozřejmě budu jednat i s Miloslavou Vostrou, aby obhajovala funkci místopředsedkyně pro ekonomiku a pokud jde o odborné zázemí, tam bude možná ještě tvrdší rozstřel, než byl o funkci místopředsedy," dodal pak Filip.

KSČM svolává sjezd, který volí nové stranické představitele, podle stanov každé čtyři roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …