Profesor Keller brzdí radost ze zatčení Ratha

21.05.2012 8:57

Sociolog Jan Keller se zamýšlí nad veřejným komentováním kauzy Davida Ratha. Podle něj je pochopitelné, že jsou z jeho aféry v euforii jeho političtí protihráči. Ostatní by však prý neměli propadat přílišnému optimismu. Ti opravdoví „frajeři“ se totiž tak snadno chytit nenechají.

Profesor Keller brzdí radost ze zatčení Ratha
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: David Rath hovoří ve sněmovně

Jak píše ve svém komentáři na názorové stránce Práva, zatčení Davida Ratha vyvolalo v jisté části politického spektra vlnu euforie. Důvodem však podle Kellera není radost z dobré práce protikorupční policie, ale fakt, že se zbavili politika, který vadil. Objektivně však podle Kellera nelze úspěch policie v kauze Davida Ratha přeceňovat. Zase tolik se totiž prý nevyřešilo.

Keller vypočítává, že v rukou korupčníků každoročně uvízne zhruba 15 procent státních investičních zakázek. Připomíná, že stejných 15 procent z veřejných zakázek podle literatury tradičně propadá italské mafii v okolí Neapole a na Sicílii.

Kauzou Davida Ratha jsme, jak vypočítává, odhalili zhruba 0,04% prostředků, které každoročně zmizí. Teď už tedy podle něj zbývá jen najít zbylých 99,96 procent. Následně přináší výčet kauz, při kterých peníze mizely, od „ozvučování konferenčních sálů“ po „privatizaci jisté uhelné společnosti“.

„Všechny tyto kauzy však nějakým záhadným způsobem vyzněly do ztracena. Aby mohly být prošetřeny, muselo by být do akce nasazeno množství vyšetřovatelů, kteří mezitím z policie odešli, a vynaloženy prostředky, které jsou „z úsporných důvodů“ tvrdě kráceny,“ obává se sociolog.

Podle něj musí za těchto okolností být člověk velkým optimistou, aby věřil, že vše bude skutečně dotaženo do konce. Oněch 99,96% tak nejspíš zůstane neodhaleno. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…