Renata Vesecká prozradila, co si myslí o případu David Rath

21.05.2012 9:51

Kauza Davida Ratha je mediálně naprosto předimenzovaná, takových kauz bylo víc, jen se o nich tak nepsalo, řekla pro ParlamentníListy.cz někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Ta si nemyslí, že by se za kauzu mělo gratulovat žalobkyni Lence Bradáčové, o níž se často hovoří. Gratulace patří policii, ta odhalila, o čem se dnes tak hodně mluví, dodala.

Renata Vesecká prozradila, co si myslí o případu David Rath
Foto: red
Popisek: Renata Vesecká

Před týdnem byl v nočních hodinách poslanec a dnes už exhejtman Středočeského kraje David Rath zastaven přímo na ulici policií. U sebe měl v pověstné krabici sedm milionů korun. Od té doby plní jeho kauza přední stránky deníků a každý den přicházejí nové a nové informace.

Anketa

Co si myslíte o "Rathově" státní zástupkyni Lence Bradáčové?

hlasovalo: 1932 lidí

Bradáčová šetří Ratha a poskytuje rozhovory

Přitom obvykle se v průběhu vyšetřování té či oné kauzy dostávají novináři k informacím jen útržkovitě a podle některých názorů nebývá zvykem, aby o případu tak rozsáhle s médii hovořil státní zástupce, tak jak je tomu v případě Lenky Bradáčové, která má kauzu na starost.

Žalobkyně z Ústí nad Labem byla dokonce v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Což byla jen třešnička na dortu v množství rozhovorů a vyjádření, které během týdně médiím poskytla.

K úniku informací prý nedochází

V ČT každopádně prezidentka Unie státních zástupců a severočeská žalobkyně Lenka Bradáčová tvrdila, že podle ní k žádnému úniku informací v kauze obviněného bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha nedošlo.

"Informace, které přinesla média, byly poskytnuty vědomě buď přímo státním zastupitelstvím nebo byly obsaženy v rámci spisu pro mandátový a imunitní výbor. Jako součást obhajoby je rovněž mohli poskytnout obhájci. K žádnému úniku zatím nedošlo," prohlásila Bradáčová.

Když už, komentovat kauzu by měla policie

Průběh vyšetřování nechtěla pro ParlamentníListy.cz příliš komentovat někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. „Ono je k té kauze těžko co říci, tohle komentovat může opravdu jen ten, kdo zná spis,“ reagovala na dotaz. Nicméně se podivila, jak je o kauze Davida Ratha ve fázi vyšetřování státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou informováno.

„Já bych spíš očekávala, že bude-li někdo kauzu komentovat, bude to policie. Zatím všechny úkony vedoucí k odhalení jsou prací policie. Přitom od policie jsem neslyšela vůbec nic,“ podivila se Vesecká.

Velká kauza? Hlavně díky medializaci

Ta nechtěla spekulovat, zda se touto formou Lenka Bradáčová zviditelňuje. „Já k tomu mohu říci jen to, že pořád se v souvislosti s výsledkem kauzy skloňuje státní zastupitelství, ale to, že se to odhalilo, je práce policie, ne státního zastupitelství. Ten, kdo má odhalovat, je policie. Takže já gratuluji policii,“ podotkla někdejší šéfka žalobců.

Vesecká si nemyslí, že by Rathova korupční kauza byla největší v polistopadové historii, jak bývá mnohdy zdůrazňováno. „Je to optické. Může za to ta obrovská medializace, kdy postava pana doktora Ratha je výrazná. Takže té kauze se věnuje strašně moc pozornosti,“ míní Vesecká.

„Já jsem nikdy neslyšela, že by se přemílalo, jakým způsobem je zacházeno s konkrétním pachatelem či osobou, která jde do vazby – jaké prohlídky se jí dělají, jakým způsobem se s ní nakládá,“ popisuje Vesecká.

Takových kauz bylo víc

„Takže si myslím, že těch kauz, které se dotýkají evropských fondů, které se dotýkají korupce, bylo určitě daleko víc, ale nebyla jim věnována tato pozornost. Přitom v této konkrétní kauze je obviněných tuším dalších sedm lidí a o těch se nehovoří. Pořád se skloňuje Rath, Rath,Rath...,“ konstatovala Vesecká.

Krátký rozhovor zakončila opětovnou gratulací policii. „Jak říkám ta odvedla tu práci. A to že to je mediálně naprosto předimenzovaná kauza, je myslím jasné,“ uzavřela pro ParlamentníListy.cz Renáta Vesecká.

Benešové se do omluvy nechce

Připomeňme, že Vesecká zastávala funkci nejvyššího státního zástupce v letech 2005 až 2010. K 31.12. 2010 byla z tohoto postu odvolána. Nahradil ji Pavel Zeman. Pomyslným hřebíčkem do rakve její kariéry na státním zastupitelství byla kritika, kerá se na ní snesla za postup během trestního stíhání Jiřího Čunka.

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD) Veseckou označila za součást takzvané justiční mafie, která nezákonným způsobem zasahovala do průběhu některých trestních řízení. Ovšem Vrchní soud rozhodl, že Benešová se za své výroky musí omluvit. Ta podala proti rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …