Zmlátili zmocněnce Rathových

22.05.2012 7:43

„Zmocněncem“ Davida Ratha a jeho rodiny byl včera jmenován právník František Šejnost. Podrobnosti včera večer domlouval s Rathovou manželkou. Po schůzce byl napaden dvěma muži. Podle jeho slov k útoku došlo jednoznačně v souvislosti s jeho zastupováním Rathových.

Zmlátili zmocněnce Rathových
Foto: hns
Popisek: Rath za mřížemi, ilustrační koláž

František Šejnost byl známým pražským advokátem. Hájil šéfa Sazky Aleše Hušáka či účastníky automobilového závodu Diamond race. Podle serveru IDNES.cz však s jeho kariérou zamávalo obvinění ze znásilnění, sexuálního útlaku a zpronevěry.

NEJNOVĚJŠÍ INFORMACE NEJEN O VYSTOUPENÍ RATHA PŘED SNĚMOVNÍM VÝBOREM NAJDETE ZDE

Kvůli těmto obviněním podle serveru strávil na přelomu roku tři měsíce ve vazbě a rovněž mu kvůli tomu byla pozastavena advokátní praxe. Hájí se však, že se u něj pouze fotily akty mladé ženy, která se vším souhlasila, a známého pražského pornoherce. Stěžoval si rovněž, že zatčení zásahovou jednotkou bylo nepřiměřeně brutální.

Manželka zatčeného hejtmana Eva Rathová však věří, že tato právníkova zkušenost může být Rathovi prospěšná. Může prý „účinně pomoci dosáhnout společenské rehabilitace rodiny a preventivně zamezit excesům, které v průběhu trestního řízení mohou nastat,“ jak její slova cituje IDNES.cz.

Šejnost může kvůli pozastavené advokátní licenci vystupovat pouze jako „zmocněnec“ Rathovy rodiny, přesto však okamžitě začal pracovat na jeho obhajobě. Mandát „zmocněnce“ nabízí široké pole výkladu, v rozhovoru pro Týden.cz tedy právník Šejnost vysvětlil, jaké služby by měl Rathovým poskytovat.

Bachaři po něm můžou jít

 „Zaprvé mám mandát podávat opravné prostředky podle trestního řádu jako za osobu blízkou. Zadruhé mohu vydávat stanoviska a tiskové zprávy k určitým událostem, které se týkají nejen doktora Ratha, ale i jeho rodiny. Třetí linie jsou rodinné otázky,“ objasňuje.

"V tomto případě jsme podali návrh na přemístění doktora Ratha z Litoměřic do Prahy z humanitárních důvodů - za účelem umožnění návštěv jednak ze strany manželky, tak i ze strany nezletilého syna Daniela," vysvětluje.

Připouští však, že kromě humanitárních důvodů usiluje o Rathovo přemístění i proto, že vazební věznice v Litoměřicích má pověst zařízení, kde se se zadrženými příliš nepárají. „Sám mám zkušenosti s klienty, kteří byli vazebně stíhaní v Litoměřicích, a je pravda, že to hodnotili velmi negativně,“ přiznává.  „Když dnes dozorce vězeňské služby dostává po deseti letech čistý plat čtrnáct patnáct tisíc a ještě v tom má služby a přijde k němu někdo, kolem koho létají miliony, je automaticky negativně naladěný,“ obává se.

Média jsou jednostranná, musíme zasáhnout

K „mediálnímu zastupování“ říká, že „paní Rathová má takový pocit, že média informují o tomto případu dost jednostranně. Pořád se rozplétají další a další případy, což by nevadilo, ale komentáře v médiích i na internetu jsou velmi nepřátelské.“

„Rodinné otázky“ budou obnášet zejména práci se synem Davida Ratha Danielem.  Ten podle Šejnosta šel poprvé od otcova zatčení do školy až toto pondělí a „pochopitelně několik spolužáků mu dávalo celkem najevo, že je jeho tatínek předmětem nějakých podvodů. Pro to dítě to není jednoduché,“ připomíná.  Rovněž je prý třeba dítě připravit na návštěvu u otce, vysvětlit mu o  co se jedná, atd.

Řešit bude muset i psychický stav Davida Ratha, který prý není dobrý. „Informaci mám jen v tom smyslu, že doktor Rath tu situaci nevnímá moc dobře, bere ji skutečně jako společenskou objednávku a podraz na svou osobu,“ vysvětluje.  

Šejnost by rád doplnil tým nejen o experta na trestní a ústavní právo, jak sdělil již včera v České televizi, ale také o právníka kovaného v Evropském právu „Doktor Rath je zároveň i občanem Evropské unie a má v tomto směru nějaká práva a oprávnění,“ naznačil další linii obhajoby.

Podle nejnovějších zpráv je David Rath z vazební věznice v Litoměřicích převážen do Prahy. Tam by měl být vyslechnut mandátovým a imunitním výborem Poslanecké sněmovny, který bude rozhodovat o jeho vydání k trestnímu stíhání.

Podle agentury Mediafax byl zmocněnec Šejnost v pondělí večer v Praze zmlácen. Po schůzce s Evou Rathovou, manželkou zadrženého hejtmana, byl na ulici slovně napaden dvěma muži, kteří jej posléze zranili v obličeji. Podle právníka bylo z předcházející hádky jednoznačné, že k útoku došlo v souvislosti s jeho obhajobou Davida Ratha. Právník zavolal policii, ale pachatelé stihli utéct. Podle agentury byla incidentu přítomna i paní Rathová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…