Pane Rathe a další, kde jste to vzali? Policie si posvítí na majetek

22.05.2012 9:02

V rodinné vile v Rudné u Prahy policisté z protikorupčního útvaru nalezli 30 milionů korun ukrytých v podlaze. Dům patří Kateřině Pancové, jedné z obviněných v kauze Davida Ratha. Ta bude muset vysvětlovat také to, jak si na dům vydělala. Podle smlouvy z katastru nemovitostí ho koupila v roce 2010 za pět milionů korun a nemusela si brát hypotéku. Napsaly Hospodářské noviny.

Pane Rathe a další, kde jste to vzali? Policie si posvítí na majetek
Foto: repro TV Nova
Popisek: Petr Kott a Kateřina Pancová

Pancová působila jako ředitelka nemocnice v Kladně, kam ji dostal právě David Rath. Středočeský kraj vždy tajil, jaký plat měla. Média ale přesto zjistila, že brala více jak 70 tisíc měsíčně a k tomu dostávala dalších 30 tisíc za vedení organizace zastřešující krajské nemocnice.

Pancová s Kottem bydlela ve vile v Rudné

Podle Hospodářských novin vlastní Pancová také dům v Hostivici, který postavila v roce 1997. Před třemi lety zdědila další nemovitost v Praze.

V rodinné vile v Rudné žila Pancová se svým přítelem exposlancem Petrem Kottem. Ten působil jako Rathův poradce. Kott vlastní rodinný dům v Doksech u Mladé Boleslavi a nedaleké pozemky. Ani jeho příjmy nechtěl kraj zveřejnit, uvedly HN.

Rath nabyl majetek dědictvím v roce 2009. Pak začal vydělávat na pronájmu

Nejbohatší je podle HN David Rath. Většinu majetku prý získal v roce 2009 z dědictví. Získal tak dům v Mariánských Lázních, pražský byt a dům v Roudnici nad Labem. V roce 2010 si koupil byt v Hostivicích za 1,45 milionu a má zde podíly i v dalších domech.

Z majetkového přiznání poslanců vyplývá, že si Rath za minulý rok vydělal 1,24 milionu a 414 tisíc korun dostal za pronájem nemovitosti.

Hospodářské noviny ovšem poukazují na Rathovův podíl v soukromé poliklinice v Praze. Z něho se údajně nechal vyplatit 4 miliony korun, ale nikdy neukázal účty. Proto se spekulovalo, že vliv ve firmě držel i nadále. Podíl prodal společnosti Media CZ, kterou vlastní jeho kamarád. 

Pokud příjmy neodpovídají vlastněnému majetku, použije se to u soudu

Policie se chystá důkladně prověřit majetek celé hlavní trojice zatčených aktérů – ředitelky kladenské nemocnice Pancové, bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a jeho poradce Petra Kotta.

Majetek, který neodpovídá výši příjmů, může být použit jako podpůrný důkaz, že Rath spolu s přáteli rozjel nelegální byznys, který vyvrcholil předražením rekonstrukce buštěhradského zámku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…