Paní profesorko, co ti komunisté? Dvořáková k růstu preferencí rudých

22.05.2012 12:50

Profesorka Vladimíra Dvořáková okomentovala výsledky průzkumu agentury SANEP, který přisoudil KSČM o pouhá tři procenta méně než ČSSD. Podle ní za výsledek může nejen zatčení Davida Ratha, ale také rétorika pravice.

Paní profesorko, co ti komunisté? Dvořáková k růstu preferencí rudých
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Podle Dvořákové jsou nynější vysoké preferenční hlasy pro KSČM „spíše hyperbolou“ s tím, že komunistům nemusí tato přízeň vydržet až do podzimních voleb do krajů a Senátu. Uvedla, že nárůst preferencí KSČM vyplývá z toho, že komunisté nebyli nikdy u vlády za posledních 20 let. Dvořáková to řekla pro server Prvnízprávy.cz.

KSČM není alternativa ČSSD

„Jinak se ale myslím, že KSČM jako alternativa vůči sociálním demokratům není příliš pravděpodobná,“ konstatovala politoložka. Připustila však dopad kauzy Rath na celý politický establishment, včetně pravicových stran. Proto část protestních hlasů přechází ke KSČM. „Dalším faktorem je, že růst popularity komunistů jde na vrub rétoriky pravice, která tvrdí, že vlastně není rozdílu mezi sociálními demokraty a komunisty. Pravice neustále tyto strany spojuje,“ upozornila. „Pak je mnoha lidem jedno, zda mají volit ČSSD nebo KSČM.

Jak dále sdělila, jiná situace by byla, kdyby vedle ČSSD existovala jiná radikální levicová strana. Připomněla, že za rozbouřené ekonomické a společenské situace, proběhl sjezd KSČM jako takový, který nesnáší moderní politickou alternativu. „Tam radikální křídlo kritizovalo Filipa a slyšela jsem něco jako z 80.let minulého století. Vyvolávalo to tyto reminiscence,“ poznamenala, že tento radikální proud neodpovídá podobným procesům na Západě. Vysvětluje si to tím, že tito komunisté oslovují stále jen svoji členskou základnu, která je tak nebo tak spjata s minulostí.

Na dotaz serveru Prvnizpravy.cz, kdo by mohl nyní zabodovat, prohlásila, že tak může především profitovat SPO Miloše Zemana a sociálním demokratům část hlasů přetáhnout. Podle Dvořákové se pravděpodobně do do politického výsluní vrátí i lidovci. „Lidovci mají obrovskou šanci, ale zdá se, že ji nevyužili. Nepředložili totiž svůj ekonomický program. Přičemž se mohli opírat o křesťansky orientované kvalitní ekonomy jako Tomáš Sedláček nebo pan Mlčoch. Nyní mám pocit, že lidová strana pracuje v hluboké ilegalitě a domnívá se, že když se o ní nemluví, tak bude populární,“ dodala ironicky politoložka Dvořáková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…