Můj život skončil, řekl Rath poslancům a ti jej vydali ke stíhání

22.05.2012 17:12

Poslanci mandátového a imunitního výboru v úterý odpoledne doporučili vydat Davida Ratha k policejnímu stíhání. Policie obvinila bývalého středočeského hejtmana z přijetí úplatku. Rath nyní pobývá ve vazební věznici v Litoměřicích. "Taková ta zlomyslná radost v jeho hlase už tam nebyla," popsal po výslechu Ratha výborem místopředseda KSČM Jiří Dolejš. "Řekl nám, že jeho život v podstatě skončil," dodal předseda VV Radek John.

Můj život skončil, řekl Rath poslancům a ti jej vydali ke stíhání
Foto: hns
Popisek: Rath za mřížemi, ilustrační koláž

Mandátový a imunitní výbor po výslechu Ratha konstatoval, že jsou dány podmínky pro stíhání poslance Davida Ratha. Proto navrhne Poslanecké sněmovně, aby přijala usnesení, že stíhání Ratha je přípustné, a to pro skutek uvedený v oznámení ze dne 14. 5.

"Mandátový a imunitní výbor konstatuje, že jsou dány podmínky pro trestní stíhání poslance," řekl na brífinku dnes předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD). Výbor navrhuje na 40. řádnou schůzi sněmovny, jež se má konat 5. června, jako první bod jednání zařadit právě hlasování o vydání Ratha k trestnímu stíhání.

Poslanci z výboru dnes Ratha vyslýchali dvě hodiny v objektu ministerstva vnitra Spiritka na Břevnově. Tam Ratha dopoledne převezla vězeňská eskorta z vazební věznice v Litoměřicích. Žádné bližší informace z výslechu Ratha se ale prozatím médiím nepodařilo získat. ČSSD dokonce brífink po jednání výboru úplně zrušila, nakonec se ale všichni poslanci z výboru před novináře postavili.

ParlamentnímListům.cz se podařilo získat jen tu informaci, že Rath nevypovídal v tom smyslu, který by nějak význačně poškodil ČSSD. "Řekl nám, že jeho život v podstatě skončil, jeho kariéra skončila," sdělil novinářům část z Rathova vystoupení předseda VV Radek John.

Další člen výboru - místopředseda KSČM Jiří Dolejš - uvedl, že Rath zdůraznil, že ani na ty peníze nesáhl. “Stále tvrdil, že to je spiknutí," sdělil ParlamentnímListům.cz Dolejš. On osobně se prý ptal Ratha, zda si je vědom toho, že jeho nevydání by poškodilo všechny poslance.

„Odpověděl, že si je toho vědom, že počítá s tím, že bude vydán," odvětil Dolejš ParlamentnímListům.cz. Podle něj Rath byl už jiný člověk, než ten, jak ho všichni znají ze sněmovny. "Taková ta zlomyslná radost v jeho hlase už tam nebyla," popsal Rathovu proměnu. „Pokud jde o dojem, jaký jsem z něj měl, tak rozhodně nebyl zlomený. Ale samozřejmě si je vědom toho, že jej nyní čeká pár let krušného života. Jeho slova o tom, že život pro něj skončil myslel tak, že v politice pro něj život skončil,“ popsal Dolejš. Podle něj Rath určitě nechce do budoucna nějak poškodit ČSSD.

„Jasně řekl, že neobviňuje žádnou politickou stranu, nenaznačoval tam ani nic směrem k spoluviníkům nebo jiným kauzám, nic takového tam nepadlo,“ uzavřel Dolejš pro ParlamentníListy.cz.

 

NEJNOVĚJŠÍ INFORMACE NEJEN O VYSTOUPENÍ RATHA PŘED SNĚMOVNÍM VÝBOREM NAJDETE ZDE

Dali do spisu odposlech

Policie viní Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku, který má údajně souvislost s opravou zámku v Buštěhradu. Ačkoli politik vinu popírá a za případem vidí politiku, očekává se, že se výbor postaví za pokračování Rathova stíhání. Definitivní rozhodnutí učiní s doporučením výboru sněmovna na nejbližší schůzi, tedy s největší pravděpodobností 5. června.

Poslanec už dříve podal standardní stížnosti proti vazbě i stíhání, nyní i ústavní stížnost. V případu jsou stíháni další čtyři muži a tři ženy za podplácení, poškození finančních zájmů EU a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Skupina údajně zmanipulovala výběrové řízení na rekonstrukci buštěhradského zámku.

Policie podle serveru Aktuálně.cz těsně před dnešním jednáním výboru doplnila spis, na jehož základě žádá o potvrzení Rathova stíhání, o další trestné činy a odposlech rozhovoru o předání peněz. Obvinění policie podle serveru rozšířila o zmanipulování dotací pro kladenskou a příbramskou nemocnici a město Hostivice.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…