ODS: Rathe, oškubal jsi dětský domov. Abys měl v Hostivici gymnázium

23.05.2012 7:18

V Rathově rodné Hostivici bude štědrá ruka někdejšího hejtmana za ČSSD citelně chybět. Poslanec prosadil v obci vznik gymnázia i nové základní umělecké školy. A kde na to vzal peníze? Sebral je dětskému domovu v Pyšelích. Je třeba dodat, že zrod gymnázia je jedním z korupčních případů, kterým věnuje pozornost policie.

ODS: Rathe, oškubal jsi dětský domov. Abys měl v Hostivici gymnázium
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Někdejší hejtman Středočeského kraje za ČSSD a poslanec David Rath vedl svůj kraj pevnou rukou a z toho, co zatím ukazují střípky odhalené v jeho kauze, vyplývá, že dbal především o svůj osobní prospěch. Druhý pohled však tuto představu poněkud narušuje, poslanec totiž důsledně dbal i o blaho své rodné obce Hostivice. Dnešní Právo informuje o tom, jak nechal odebrat peníze dětskému domovu v Pyšelích a nechal za ně postavit školní jídelnu v Hostivici.

Peníze dostala škola, která ještě neexistovala

Rath prosazoval ve své rodné obci vznik gymnázia, které se mělo usídlit v nepoužívané budově základní školy. Místo ní se pak měla zrodit škola nová a právě k ní měla patřit i nová školní jídelna. Celý projekt byl financován z peněz původně určených pro dětský domov.

„Pan hejtman měl pocit, že v jeho rodném městě by mělo být gymnázium a hledal proto cesty, jak ho tam zřídit. Odpovídající prostory tam ovšem nebyly, tak to vyřešil tímto způsobem. A protože začátkem roku 2009 nebyly žádné volné finanční prostředky, sebraly se peníze dětskému domovu,“ řekla Právu někdejší zastupitelka kraje za ODS Dagmar Nohýnková.

Zajímavé je, že základní umělecká škola, která se měla dočkat jídelny, tehdy ještě neexistovala. Krajské vedení v čele s Rathem přitom tvrdilo, že škola má hotový projekt na novou jídelnu za necelých šedesát milionů korun, zatímco rekonstrukce dětského doma by vyšla téměř na sto milionů. Sluší se dodat, že dětský domov nedostal od té doby od vedení kraje ani korunu.

Předseda občanského sdružení „Zachovejte dětský domov v Pyšelích“ Jan Kružík k tomu dodává, že objekt, by na rekonstrukci sto milionů opravdu nepotřeboval. Ze strany kraje šlo pouze o záminku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…