Davide, tady máš to víno a pij střídmě. Poslední vtípek před zatčením Ratha

23.05.2012 8:12

Odposlechy ze zatýkání Davida Ratha a jeho kompliců v Rudné u Prahy jasně ukazují, že bývalý hejtman věděl, co si v krabici na víno odnáší. Peníze si ještě v domě přepočítal a dobře se při tom bavil. Když jej na ulici policie zatýkala, byl sice v šoku, ale přesto se oháněl poslaneckou imunitou a dokola opakoval, že je „doktor Rath“. To však ani jemu, ani ostatním zatčeným nepomohlo.

Davide, tady máš to víno a pij střídmě. Poslední vtípek před zatčením Ratha
Foto: hns
Popisek: David Rath přebírá krabici s penězi, koláž

Odposlechy a videa z osudného večera včera shlédli poslanci z mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny, kteří rozhodovali o Rathově vydání k trestnímu stíhání. Následně vyslechli samotného Ratha a na závěr se jednohlasně rozhodli jej ke stíhání vydat. Důkazy jsou podle nich nepochybné.

Podle serveru Aktuálně.cz poslanec a bývalý středočeský hejtman i před výborem trval na tom, že jde o spiknutí, které jde "napříč stranami" a může postihnout kohokoliv z politiků. Stále opakoval svou známou verzi, že netušil, že si v krabici od vína nese bankovky. Nevěděl, že členové mandátového a imunitního výboru již předtím viděli a slyšeli policejní záznamy z osudného večera, které jeho interpretaci případu vyvracejí. „Já jsem čtyřicet let četl vyšetřovací spisy a tento je jeden z nejlepších,“ okomentoval předložené materiály člen výboru a bývalý novinář Radek John.

Šustí tam bankovky a oni se radují

Podle serveru Aktuálně.cz přišel Rath osudného večera na „návštěvu“ k Pancové a Kottovi. Následně se odebrali do jednoho z pokojů v patře, kde podle policejních odposlechů Pancová před Rathem krabici otevřela. Podle serveru Lidovky.cz v ní bylo v pětitisícových a dvoutisícových bankovkách celkem sedmi milionů z celkových 24, které si trojice rozdělila.

Poté Pancová Rathovi ukazovala balíčky bankovek, z nichž některé byly ještě přelepeny originální páskou z banky a trojice vtipkovala, jak pásky zničí. Následně se Rath sháněl po nějaké pásce, kterou by mohl krabici přelepit.

„Oni tam nad sedmi miliony spiklenci slaví, šustí bankovky, oni se radují, rochní se v tom. Je to jako když si Alibaba a čtyřicet loupežníků rozdělují kořist a myslí si, jak všechny přechytračili,“ komentoval i pro ParlamentníListy.cz  zveřejněné odposlechy John. „Je to velká emocionální rána,“ shrnul pak John v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz i pro server IDNES.cz.

Jsem doktor Rath!

Již v minulém týdnu server Aktuálně.cz citoval odposlech, na kterém Rath „pro všechny případy“ plánuje obhajobu. „Vy jste na tom hůř, já mám imunitu,“ sděloval v domě Kottovi a Pancové. „Kdybychom byli odhaleni, budu tvrdit, že je to celé provokace,“ plánoval. Následně se skutečně pokusil hájit tímto způsobem.

„Tady máš to víno a pij střídmě,“ loučil se s Rathem ve dveřích Kott. Co se odehrálo poté, je všeobecně známo.

Poslanci zhlédli videozáznam, na kterém k Rathovi na ulici přistoupila policistka a sdělila mu, že je zadržen. "V prvním momentu se zdálo, že to nebere vážně. Pak mu tuhly rysy. Vyndal peněženku a začal ukazovat, kolik v ní má, pak ukázal i obsah kapes. A pak jen řekl, že v igelitové tašce nese víno, které dostal na návštěvě," sdělil jeden z poslanců serveru IHNED.cz. Podle poslance Johna se oháněl svojí imunitou a neustále opakoval, že je „doktor Rath“.

Když byl Rath na ulici zatýkán, sledovali to podle odposlechů Kott s Pancovou z oken. „To je URNA,“ vykřikl vyděšeně. „Tak to jsme v p…“, ozvalo se následně zakletí. Podle serveru Lidovky.cz se ale poté šéfka kladenské nemocnice snažila svého partnera uklidnit, že policie si určitě nejde pro ně. Za několik minut však rovněž byli odváděni policií.

Třásly se mu ruce, ale držel se

Poslanci tvrdí, že před sebou viděli zlomeného muže. MF DNES píše, že Rathovi se před kolegy nápadně třásly ruce a bylo na něm vidět, že vězení špatně snáší. „Říkal, že ví, že má zničenou kariéru i život. Nemá už prý žádné profesní ambice, jen touží ven z vězení a klidně dožít,“ citovala média nejmenovaného člena mandátového a imunitního výboru.

„Pan Rath mluvil o provokaci z nejvyšších míst. Což ale vzhledem k odposlechům a záznamům, které máme k dispozici, nepůsobilo příliš věrohodně,“ komentoval Rathovo vystoupení člen výboru za ČSSD Stanislav Křeček.

„On je velký hráč a trochu jsem z toho cítil, že tuto roli, velmi těžkou, ale roli, si tak trochu užije,“ poznamenal pro server Týden.cz a také pro ParlamentníListy.cz poslanec a místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Člen výboru Radek John potvrzuje, že nikdy neviděl Davida Ratha tak pokorného, na druhou stranu však připomíná, že Rath také během své obhajoby prohlásil, že „kdyby se na kteréhokoliv politika nasadily odposlechy na půl roku do všech prostor, že by se na každého jistě také něco našlo.“ S tím podle něj nelze souhlasit.

„Myslím si, že se obává, že ta obvinění policie budou rozšířena. Sledování bylo masivní a mezi úředníky na kraji se říká, že bude další zatýkání. Nic nenaznačuje tomu, že by poslanec Rath chtěl spolupracovat s policií," myslí si Radek John.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …