Hejtmanka se postavila Kalouskovi. A ministr prohrál

23.05.2012 13:06

Nedávný výrok ministra financí Miroslava Kalouska, že sociální demokracie v krajích ohrožuje čerpání peněz z Evropské unie, razantně odmítla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. Za pravdu jí teď dala zpráva, kterou Evropské komisi odeslal samotný Kalouskův úřad a která vyvrací sebemenší podezření ze zneužití dotací či nekvalitně odvedené práce.

Hejtmanka se postavila Kalouskovi. A ministr prohrál
Foto: red
Popisek: Hejtmanka Jana Vaňhová ve své kanceláři

Hned po vypuknutí aféry bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha zastavilo ministerstvo financí regionální operační programy pro střední Čechy a šéf úřadu Miroslav Kalousek zaútočil na sociální demokraty ve vedení všech krajů. „Obecně se obávám, že sociální demokracie v krajích dramaticky ohrožuje čerpání prostředků Evropské unie,“ uvedl ministr Kalousek pro deník Právo.

Za ČSSD se proti tomu důrazně ohradil odborný mluvčí stínové vlády pro Evropské záležitosti Vladimír Špidla, který prohlásil, že právě Regionální operační programy jsou v čerpání evropských peněz mezi všemi operačními programy dlouhodobě nejúspěšnější. Kalouskův výrok razantně odmítla i hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

Po Rathovi se rozpoutal hon na údajné zneuživatele dotací

„Po zatčení středočeského hejtmana Davida Ratha se v České republice rozpoutal hon na údajné zneuživatele evropských dotací. Důkazy nejsou potřeba a když, vždy se najde někdo, kdo je ochotně a za tučnou úplatu připraví,“ postěžovala si pro ParlamentníListy.cz hejtmanka Vaňhová. Přitom zmínila audit 35 projektů financovaných z ROP Severozápad, z nichž sedm projektů připadá na Ústecký kraj.

Přestože se v médiích objevily spekulace, podle kterých auditoři společnosti Deloitte Advisory našli v každém z kontrolovaných projektů řadu údajných pochybení, konečná zpráva ministerstva financí vyvrací sebemenší podezření ze zneužití dotací či nekvalitně odvedené práce. Čtyři projekty na rekonstrukce silnic byly zcela bez připomínek, u zbývajících třech ministerstvo upozornilo na dílčí administrativní pochybení.

Ústecký kraj vyšel ze zprávy Evropské komisi úspěšně

Ministerstvo financí tedy nakonec odeslalo Evropské komisi zprávu s jasným závěrem, že sedm kontrolovaných projektů realizovaných Ústeckým krajem nebylo předraženo. „Jsem ráda, že ministerstvo vyslyšelo naše námitky. Ústecký kraj realizuje projekty maximálně odpovědně a stojíme si za správností provedení. Věřím, že Evropská komise naše argumenty přijme také a fungování ROP Severozápad nebude nadále ohroženo dalšími nezodpovědnými udáními,“ řekla  hejtmanka Jana Vaňhová.

Ani zmíněná zpráva pro Evropskou komisi podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba nic nemění na oprávněnosti Kalouskových výroků. „Ta slova samozřejmě platí. Pochopitelně, že chování ČSSD na krajích směrem k ROPům ohrožuje čerpání prostředků. Kauza Rath je opravdu obrovská, Bruselem velmi sledovaná, takže to v obecné rovině platí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Ondřej Jakob.

Krajská zdravotní s nálepkou, která se vždy hodí

Vedoucí oddělení komunikace ministerstva financí to zdůvodňuje tím, že to vůbec není jen tento jeden případ. „Vždyť přece mají problémy i další regionální operační programy. To není jenom Rath. Krajská zdravotní je také mimořádný případ, který už dva nebo tři roky řešíme,“ připomíná Jakob zakázku na nákup vybavení pro regionální nemocnice.

„Krajská zdravotní má na základě policejního šetření provedený audit, který jasně řekl, že žádný nákup přístrojů předražený nebyl, že nákupy byly provedené za ceny obvyklé v čase a v místě. Krajská zdravotní má tuhle nálepku a když se zmíní, tak se k tomu hned připojuje předražené přístroje. Přitom to není pravda, což audit provedený na základě trestního oznámení ministerstva financí ukázal,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Rytíř z odboru Kanceláře hejtmana Ústeckého kraje.

Za problémy s čerpáním dotací nejsou kraje, ale resorty

Ten dokládá účelovost výroku, že sociální demokracie v krajích dramaticky ohrožují čerpání prostředků EU, na tom, že všechny regionální operační programy dělají 18 procent z celkového objemu dotací pro ČR. „Víc než 80 procent tvoří operační programy, které si spravují ministerstva. A tam jsou problémy. Oni zakrývají vlastní problémy tím, že ukazují na marginální záležitosti regionálních operačních programů,“ upozorňuje Rytíř.

Poukazuje i na to, že po zmíněném auditu šly informace, že všechny projekty jsou závadné a že se budou vracet miliardy. „Ale když to jednotliví příjemci dotací jako Karlovarský kraj, Ústecký a další rozporovali, tak i ministerstvo financí uznalo, že ten audit nebyl proveden správně, že byl proveden účelově a nakonec se ukázalo, že v 11 projektech není ani chybička,“ dodává Zdeněk Rytíř z Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Projekty bez závad, nebo s korekcí maximálně do pěti procent

„Ve výsledné auditní zprávě je 11 z 35 projektů bez závažných zjištění, není u nich navrhována žádná korekce. U zbývajících projektů auditoři poukazují na pochybení především u zadávaní veřejných zakázek. Většina korekcí je pak navrhována ve výši o 5 procent z dotace. Z tohoto stanoviska ministerstva financí je zřejmé, že závažnost pochybení nebyla tak vysoká. Je nutné zdůraznit, že u žádného z kontrolovaných projektů audit nekonstatuje předražení projektu,“ komentuje materiály odeslané Evropské komisi ředitel Úřadu regionální rady Pavel K. Markvart.

Ministerstvo financí v reakci považuje informace z hejtmanství Ústeckého kraje za zkreslené, zavádějící a neúplné a jeho názor se v zásadě neliší od výsledků společností Deloitte Advisory, která provedla osm auditů týkajících se Ústeckého kraje. V pěti případech se jednalo o silnice, ve dvou o školy a v jednom o muzeum.

Problematika mimořádných auditů ještě není uzavřena

„U tří auditů operací dospěl Auditní orgán MF k závěru, že nebyly zjištěny nedostatky s finančním dopadem vůči příjemci. U zbývajících pěti projektů nemohl vyčíslit návrh korekce vzhledem k nedostatečným informacím v auditních zprávách,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Ondřej Jakob s tím, že Auditní orgán MF souhlasil s některými zjištěními Deloitte, u jiných částečně s návrhem nižší sazby korekce podle pokynu COCOF EK (Výbor pro koordinaci fondů).

Mluvčí ministerstva financí zároveň upozorňuje, že na první polovinu června 2012 je plánovaná auditní mise EK, která provede na vzorku tzv. re-audit u příjemců ROP SZ, kteří již byly auditováni auditorskou společností Deloitte. „Podle výsledků re-auditu EK, jehož se zúčastní i Auditní orgán MF, bude zvolen další postup včetně případného uplatnění finančních korekcí. MF zdůrazňuje, že vyčíslení chybovosti, podle které budou uplatněny finanční korekce, provede podle dohody z konce roku 2011 sama Evropská komise na základě výsledků re-auditů,“ konstatuje Jakob.



 

reklama

autor: Jiří Hroník

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …