Rada: Sobotko, vyštípej z partaje bývalé ódéesáky. Preventivně

25.05.2012 6:24

POLITOLOGOVÉ Asi jen naivka by se domníval, že kauza kolem Davida Ratha sociální demokracii krátkodobě nepoškodí. Ostatně oslabení naší nejsilnější strany už ukázaly i poslední průzkumy veřejného mínění. Sociální demokraté teď nepochybně řeší, jak z toho ven, co dělat, aby voliči na aféru časem zapomněli.

Rada: Sobotko, vyštípej z partaje bývalé ódéesáky. Preventivně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Korupční popotahování si až doposud užívali spíše poslanci a ministři koaliční ODS. Mediálnímu tlaku byl vystaven ministr životního prostředí Pavel Drobil, ministr obrany Alexandr Vondra, ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a v poslední době čelí kritice za předražené zakázky v době primátorství také poslanec Pavel Bém. Nikdo z nich ve vazbě neskončil. Kauza kolem bývalého středočeského hejtmana je jiná. Coby ústavní činitel mohl být chycen pouze při činu, což se také stalo. Rath čelí několika obviněním a v úterý na výslechu Mandátového a imunitního výboru v hotelu Spiritka prý před poslanci dokonce pronesl, že jeho život skončil. Zdá se, že spadla klec.

Opoziční beranidlo s brilantními řečnickými výkony nyní zcela zastřel cejch korupčníka, a Rath svůj stín navíc přenesl na celou ČSSD, která už sice nějaké kroky vzhledem k jeho osobě podnikla, ale bude to stačit? Ptali jsme se politologů.

Zavirovaná buňka

Zdeněk Zbořil připouští, že tady je každá dobrá rada drahá, protože napříště se na stranu bude nazírat drobnohledem, a to prý jak na minulost, tak i na současnost, čehož byla ČSSD na různých místech doposud ušetřena. ČSSD podle Zbořila chybí výrazné osobnosti (snad s výjimkou Michala Haška), které by mohly být garanty nějaké očisty.

Radu ale straně přeci jen dává. „Snad nejviditelnější by bylo oddělit se od bývalých členů ODS, protože se v současné době ukazuje, že každý týden je nějaký člen této strany vyšetřován, nebo jde před soud,“ rýpl si Zbořil do Rathova, ale i Kottova bývalého členství v ODS.

Nesmí to utichnout

Karel B. Müller z katedry politologie Vysoké školy ekonomické soudí, že ČSSD může z kauzy nakonec vytěžit, pokud se bude od osoby Davida Ratha i praktik, kterých se dopouštěl, jednoznačně, opakovaně a důvěryhodně distancovat a upřímně je odsuzovat, „což snad až na výjimky, pokud mohu soudit, zatím činila, za což jí chválím,“ ocenil Müller.

ČSSD nesmí podle něj usnout na vavřínech a kauzu by v podstatě měla roztáčet sama. „Měli by vyzařovat uznání a podporu nezávislé práci policie a státní zástupkyni Lence Bradáčové, měli by se také vyvarovat pokusů o politizaci boje s korupcí, který pouze podlamuje veřejnou důvěru vůči orgánům činným v trestním řízení a soudní moci, dlouhodobě nic nepřináší a je spíše projevem dětinského uraženectví a snahy rozházet kuličky taky těm druhým.“

Podle Müllera se také ukazuje, že nezávislá a efektivní soudní moc může mít pro demokracii větší význam než volené politické strany. „Bez stran však moderní demokracie existovat nemůže, proto bych našim největším politickým stranám doporučoval, aby ve svých řadách posilovaly progresivní trend loajality a oddanosti vůči principům parlamentarismu a občanské společnosti, jinak se nejspíš již brzy ocitnou v propadlišti dějin, nad kterým doposud nervózně a humpolácky přešlapují,“ udělil politolog závěrem výstrahu všem.

Anketa

Bude podle Vás Rath odsouzen k odnětí svobody nepodmíněně?

hlasovalo: 1712 lidí

A co ostatní hejtmani? Prozkoumat

Mediální pozornost věnovaná kauze Rath po pár týdnech opadne, i když zcela asi nikdy nevymizí. Miroslav Mareš z MUB soudí, že pro rehabilitaci a zajištění voličské přízně musí ČSSD znovu otevírat témata jako jsou dopady vládních opatření a poukazovat na vládní kauzy s podezřením z korupce s odkazem na to, že ČSSD se od Ratha distancuje a souhlasí s jeho vyšetřováním, zatímco koaliční kauzy jsou zametány pod koberec. Vedení strany by si podle Mareše mělo udělat ve vlastním zájmu interní sondu. „Musí provést odpovědný průzkum toho, zda něco podobného jako Rathovi nehrozí i jiným hejtmanům a připravit podle toho volební strategie a lídry v krajích,“ uzavřel Mareš.

Císařské řezy nutné

Rathova anabáze je podle Pavla Kopeckého jeden z mála serióznějších způsobů, jak může Nečasův kabinet poškozovat levicovou opozici, jež už řadu let netřímá vládní odpovědnost, a odvádět tak pozornost od svých „nemalých neúspěchů“. Problém je podle politologa rovněž v tom, že zrovna David Rath patřil k největším kritikům ministrů ODS, kteří byli nějak „namočeni“, čímž se žinantnost jeho kauzy navyšuje. „Lidový dům by si měl dát zejména záležet, aby se od exhejtmana přísně distancoval a odstřihl se beze zbytku i od jiných výtečníků. Jak v krajích (napadá mne severomoravský Jaroslav Palas), tak i na jiných úrovních. Nelze totiž předpokládat, že občané během léta na všechno zapomenou. TOP 09 či ODS, potácející se nad propastí, budou navíc hrát velmi tvrdě, neboť míra jejich prohry v nejbližších volbách zasáhne jako zemětřesení jejich vetché vládnutí ve Strakovce,“ predikuje politolog.

Odposlechy ze zatýkání Davida Ratha a jeho kompliců v Rudné u Prahy jasně ukazují, že bývalý hejtman věděl, co si v krabici na víno odnáší. Peníze si ještě v domě přepočítal a dobře se při tom bavil. Když jej na ulici policie zatýkala, byl sice v šoku, ale přesto se oháněl poslaneckou imunitou a dokola opakoval, že je „doktor Rath“. To však ani jemu, ani ostatním zatčeným nepomohlo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …