Druhý pilíř penzijní reformy: ČSSD i odboráři se bouří

23.05.2012 16:04

Kabinet Petra Nečase sice dnes schválil návrh zákona o pojistném na důchodové spoření, který má umožnit zavedení druhého pilíře penzijní reformy od 1. ledna 2013, ale již se proti tomu bouří jak opozice, tak třeba odborníci.

Druhý pilíř penzijní reformy: ČSSD i odboráři se bouří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Zákon o pojistném na důchodové spoření počítá s převodem peněz ze státního důchodového systému na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Norma také zpřesňuje způsob výběru pojistného na důchodové spoření a jeho správu. Správcem pojistného na důchodové spoření budou orgány daňové správy, správcem centrálního registru smluv specializovaný finanční úřad. 

Navíc návrh zavádí povinnost zaměstnavatele posílat hlášení o výši zálohy připadající na jednotlivé poplatníky. Dosud to firmy posílaly souhrnně. 

„Tato individualizace je nezbytná pro fungování systému důchodového spoření. Bude to znamenat, že finanční úřady budou mít informace o jednotlivých poplatnících a jejich odvodech. Na druhé straně tím množství údajů v registrech daňové správy naroste o miliony,“ upozornil v této souvislosti pro Český rozhlas Radek Buršík z advokátní kanceláře Ambruz & Dark. 

Také vysvětlil, co to znamená. „Tam (v registru) se objeví miliony nových registrovaných subjektů, primárně zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že objem dat zásadním způsobem naroste, zákon předepisuje povinnost posílat pro zaměstnavatele hlášení pouze v elektronické podobě,“ dodal Buršík.

ČSSD: Zřízení druhého pilíře chceme odložit

Proti druhému pilíři se staví opozice. Například ČSSD dnes uvedla, že zřízení druhého pilíře by chtěla odložit. Přesune prý zátěž na středněpříjmové a nízkopříjmové skupiny. Plošné zvyšování DPH a zavádění druhého pilíře důchodového systému je podle ČSSD ve skutečnosti přiznáním, že pravicové reformy selhaly a vláda si s narůstajícím veřejným dluhem neví rady.

V případě volebního úspěchu je pak ČSSD připravena zrušit druhý pilíř, zachovat sníženou sazbu DPH a upravit daňový systém tak, aby byl sociálně spravedlivější.

„Naším řešením je stabilizovat příjmy státu obnovením daňové progrese a zvýšením firemních daní. Vyřešení rozpadu výběru daně od živnostníků. Odložení zavedení druhého pilíře penzijní reformy, aby se nezvyšoval už tak vysoký schodek důchodového účtu. Chceme zároveň zcela zrušit vládní tzv. daňovou reformu, která od roku 2015 sníží příjmy veřejného sektoru o 20 miliard ročně," uvedl v této souvislosti dnes předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
   

Odbory: Důchodový účet bude ve větším deficitu

Umožnění zavedení druhého pilíře penzijní reformy pak kritizují i odboráři. Dokonce požadují úplné zastavení reformy. Tvrdí, že odčerpá peníze z důchodového účtu a ten pak bude ještě ve větším deficitu. 

Český rozhlas pak připomněl, že každý občan nyní formou sociálního pojištění odvádí na důchody 28 procent své mzdy státu. To zůstane stále v platnosti. Jen se lidé budou moci rozhodnout, zda z těchto 28 procent své mzdy budou tři procenta posílat na jiný účet. To znamená, že na průběžný státní důchodový účet se bude stále posílat čtvrtina jejich platu. A čím větší plat budou mít, tím větší částku budou v absolutní výši státu posílat. 

„Tři procenta budou moci posílat na individuální účet u některé ze soukromých penzijních společností, pokud ovšem k tomu přidají další částku, která bude odpovídat výši dvou procent ze mzdy. Takže 25 procent budou posílat na státní účet, tři procenta na svůj soukromý účet a k tomu navíc přidají další peníze ze svého,“ dodal k tomu rozhlas.

Negativa jsou v tom, že pokud se lidé pro takzvaný druhý pilíř rozhodnou, tak budou v něm muset zůstat. V momentě odchodu do důchodu se ale bude muset každý z nás rozhodnout, jak se mu začnou peníze vyplácet. Buď bude dostávat doživotní důchod, nebo rentu po dobu dvaceti let. Naspořená částka může pak také být předmětem dědictví.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …