Bendl a Rath. Krajské peníze roztáčeli oba, píše časopis

24.05.2012 13:33

Petr Bendl a David Rath byli ve středních Čechách tvrdými oponenty. Přesto se na něčem dokázali shodnout - na velkorysém financování krajských rozpočtů. Díky jejich společné snaze je Středočeský kraj suverénně ze všech nejzadluženější a reálně mu hrozí velké finanční problémy.

Bendl a Rath. Krajské peníze roztáčeli oba, píše časopis
Foto: fcb
Popisek: David Rath se seletem

Jak píše týdeník Ekonom, podle oficiálních údajů ministerstva financí dlužil Středočeský kraj na konci loňského roku 3,7 miliardy. Reálný dluh však nejspíš bude ještě vyšší. „Jedná se jen o dluh podle metodiky rozpočtové skladby. Nezahrnuje například garance, dluhy nemocnic, které jsou akciovými společnostmi ve vlastnictví kraje,“ vysvětluje mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

Podle některých odhadů si už Středočeši „na futro“ napsali víc než deset miliard. Při ročním rozpočtu šestnáct a půl miliardy a 75 procentním podílu mandatorních výdajů to věští krušné časy. „Sám Rath nedávno připustil, že celkové zadlužení je devět miliard korun. Já si ale myslím, že souhrn závazků bude už někde na hranici sedmnácti miliard,“ odhaduje místopředseda finančního výboru kraje Karel Machovec (ČSSD). Ten si myslí, že kraj už letos na podzim bude muset požádat o provozní úvěr přesahující půl miliardy, aby vůbec mohl fungovat.

Mělo to být na silnice, Rath to rozfofroval

Za svéráznou finanční politiku hejtmana dlouhodobě kritizovala i opoziční ODS. Je však třeba dodat, že zadlužování začalo už za její vlády. V roce 2007 si kraj vzal od Komerční banky půjčku čtyři miliardy, splatnou na 20 let. Půjčku tehdy podpořilo zastupitelstvo napříč spektrem a peníze měly být použity na rekonstrukci silnic. Jenže po volbách roku 2008 nový hejtman Rath spolu s komunisty změnil účel půjčky, která mohla být použita prakticky na cokoliv. „Finance se utratily na různé provozní výdaje. Jinými slovy se projedly,“ konstatuje krajský zastupitel za ODS Raduan Nwelati.

Mimoto si již za Bendlova vedení kraj vzal úvěry za celkem dvě miliardy pro krajské nemocnice - kladenskou, příbramskou a kolínskou. Na nadměrné zadlužení tehdy upozorňoval vedoucí finančního odboru Krajského úřadu, ekonom Václav Slavíček. „Já jsem tehdy považoval za únosné úvěrové zatížení do dvou miliard, ale nikdo o tom nechtěl ani slyšet. Když jsem končil, Bendl mi ani nepodal ruku,“ vzpomíná.

Hejtman Rath vyčerpal peníze určené na opravu dálnic, na které si posléze vybral dodavatelské úvěry za více než miliardu. Peníze mu takto „napůjčovali“ soukromí stavebníci a kraj je bude muset splácet za 24 měsíců. Podle zastupitele Nwelatiho (který  je kandidátem opoziční ODS na hejtmana) kvůli tomu došlo k předražení oprav o 30- 40 procent.

Kraj si to ustojí!

Dluh kraje ještě vzroste, pokud Evropská unie odstoupí od přislíbeného financování některých pochybných projektů, například rekonstrukce Buštěhradského zámku.

Náměstek hejtmana pro finance a investice Marcel Hrabě dluhy připouští, ale neobává se jich. „Pokud dramaticky neklesnou příjmy od státu, tak platební neschopnost v budoucnu určitě nehrozí,“ ujišťuje. I komunistický předseda finančního výboru Pavel Jetenský je podle Ekonomu v klidu. „Při rozumné politice dle mého názoru turbulence nehrozí. Kraj si to ustojí,“ prohlašuje optimisticky.

Dluhová služba podle něj v příštích letech nepřekročí miliardu, což je únosné.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…