Erik Best předpovídá trest pro Ratha a bojí se o žalobkyni Bradáčovou

25.05.2012 8:00

Případ odhalení Davida Ratha může mít podle Erika Besta, amerického novináře žijícího v Čechách, pozitivní dopad na politickou scénu. Některé z politiků, kteří svoji kariéru postavili spíše na osobním prospěchu, to prý může vést až k odchodu z veřejného života.

Erik Best předpovídá trest pro Ratha a bojí se o žalobkyni Bradáčovou
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Erik Best se nedomnívá, že by kauza vzbuzovala nějaké pochybnosti ve smyslu politického zadání v rámci likvidace opozice, protože i samotná ČSSD uznává, že to na Davida Ratha nastrčeno nebylo a že asi skutečně spáchal to, z čeho je obviněn. „A já bych s tím souhlasil, nemyslím, že by to v tomhle smyslu byla nějaká hra. Je tu trošku vidět to spojení mezi Pavlem Zemanem a Lenkou Bradáčovou,“ míní v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Best.

Anketa

Kolik let si zaslouží Rath?

37%
5%
4%
hlasovalo: 5413 lidí

Vše ke kauze Rath čtěte ZDE

„Je asi silné říci, že je Bradáčová něčím nástrojem, ale určitě od té doby, co je tam Zeman, se situace mění a proti určitým lidem a případům se jde víc. Zatím však veřejnost osobu Pavla Zemana tolik nevidí, ale myslím, že to přijde. Už se o tom začíná mluvit,“ zmiňuje.

Kdyby to měl na starosti Rampula, možná by to zametl pod koberec

Někteří lidé mluví o tom, že šlo o akci na politickou objednávku, ale Best to tak nevidí. „Museli mít od někoho tip a informace a dohodli se, že do toho půjdou. To je ten klíčový moment. Mohli to také nechat být. Není to přímo na politickou objednávku, ale částečně samozřejmě ano, protože měli možnost to nechat být a neřešit to, protože takových podobných případů je určitě víc,“ říká americký novinář.

Kdyby to podle něho měl hypoteticky na starosti nějaký jiný státní zástupce, třeba Vlastimil Rampula, nebo někdo jemu podobný, tak by se možná rozhodovalo jinak. „Nechci tedy nikoho obviňovat, ale všichni cítíme, jak to v politice funguje, zvláště když v tom jsou evropské fondy, ale když se začalo něco hýbat, je možnost, že se takoví podobní zastaví a přestanou krást. Druhou možností pochopitelně je, že se domluví a někoho politicky odstraní, takže se obávám, že tu bude větší tlak na to, aby Bradáčová a Zeman odešli. To se samozřejmě nemůže dít hned teď, byla by tu pak příliš jasná spojitost s aktuálním Rathovým případem,“ uvedl.

Celá kauza podle jeho slov politicky pomůže ODS a TOP 09, protože ČSSD nebude moci tolik suverénně upozorňovat na kauzy svých oponentů. „Četl jsem u vás, že Roman Joch soudí, že to pomůže i komunistům, což může být také pravda. Nicméně volby jsou až za čtyři měsíce, takže se klidně může stát, že na to sociálně demokratičtí voliči pozapomenou. Jednoznačně to ale ČSSD ztíží volební situaci, budou muset být pokornější,“ odhaduje pro ParlamentníListy.cz nelehkou situaci socialistů.

Pokud jde o takřka euforii z exhejtmanova dopadení, hraje zde prý jednoznačně roli skutečnost, že Davida Ratha nikdo neměl příliš v lásce. To může mít vliv i na to, že jsou k němu i někteří novináři méně slušní, a stejně tak politici. „To je jeho smůla. Nemusí to však mít vůbec vliv na případný výsledek soudu, my pořádně neznáme důkazy a další podrobnosti. Naopak pokud nebude usvědčen, bude to hlavně problém pro paní Bradáčovou,“ je přesvědčen Erik Best.

Rath si za zesměšňování může sám, neměl být tak ostrý

„K tomu jeho zesměšňování hlavně na internetu přispělo i jeho chování v politice. Pokud by se to stalo někomu jinému, kdo by měl ve společnosti lepší postavení, vypadalo by to jinak. Může si za to svým způsobem David Rath sám, protože o sobě dělal horší obrázek, než jaký je ve skutečnosti. Dělal to schválně, normálně není tak strašný, jak to vypadá v televizi,“ hodnotí veřejné mínění o Davidu Rathovi.

Z tohoto případu se podle Besta může stát ukázkový příklad, aby bylo všem podobným politikům jasné, co se jim může stát. "Když politici, obchodníci a další lidé vidí, že i vysoce postavený člověk s vlivnými konexemi může takto skončit, tak se každý určitě bude bát,“ vidí pozitivní dopady případu.

Deset let natvrdo je moc

„Navíc to také může vést k tomu, že někteří lidé odejdou z politiky, protože ten, kdo je mimo politiku, je taková menší ryba. Co se týče korupce, tak je vidět, že se teď některé věci mění a někdo si tedy může říci, že vítr v politice vane někam jinam, než když do veřejného života vstupoval, a že pro něho bude lepší, když půjde třeba do byznysu,“ domnívá se.

Pokud jde o Rathovo případné odsouzení, Best odhaduje, že poslanec odsouzen bude. „Je větší pravděpodobnost, že bude nepodmíněně odsouzen David Rath než Roman Janoušek. Jsem ale přesvědčen, že by měli jít natvrdo sedět oba. Já bych ale zase nechtěl, aby se to s trestem přehnalo. Těch osm až deset let je podle mého soudu příliš. Takových čtyři nebo pět let vidím jako reálné,“ doplňuje za závěr pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …