Exsoudkyně Eliška Wagnerová: Pusťte Ratha do sněmovny

25.05.2012 9:07

Zadržení bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha zaktualizovalo problém, jak je to s výkonem mandátu vazebně stíhaného poslance. Měl by mít právo promluvit ve sněmovně? Polemiku Elišky Wagnerové a Stanislava Křečka na toto téma přináší páteční vydání MF Dnes.

Exsoudkyně Eliška Wagnerová: Pusťte Ratha do sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath řeční ve sněmovně

Každý z obou oslovených zastává jiné stanovisko. Oba se shodují na tom, že Ústava České republiky tuto situaci nedostatečně upravuje. "Je pozoruhodné, jak nejen celá česká společnost, ale i naše zákonodárné sbory jsou málo legislativně připraveny na extrémní situace, které mohou nastat," myslí si Stanislav Křeček, právník a poslanec za ČSSD. "Zkoumání účasti vazebně stíhaného poslance přistiženého in flagranti delicto při jednáních Poslanecké sněmovny je z pohledu naší ústavní úpravy nesnadné," přidává svůj názor Eliška Wagnerová, bývalá soudkyně Ústavního soudu.

NE. Jde o důstojnost parlamentu.

Stanislav Křeček je přesvědčen, že Rath by neměl mít možnost účastnit se jednání parlamentu. "Můj názor na možnou přítomnost poslance, který je vazebně stíhán jak pro důvodné podezření z toho, že by jednak uprchl a jednak ovlivňoval svědky (nechci se zde vůbec pouštět do úvah nad tím, zda jsou tyto důvody v případě poslance Davida Ratha oprávněné), je determinován snahou o zachování alespoň zbytku důstojnosti svobodně zvoleného zákonodárného sboru České republiky," vysvětluje svůj postoj Křeček. "Vytváření zvláštního zasedacího pořádku ve sněmovně, který by umožnil nezbytnou přítomnost policie, a poslanec u řečniště obklopený policisty jsou události, kterých bych se jen velmi nerad dožil," dodává sociální demokrat.

ANO. Výkon mandátu je svatým právem

Podle Elišky Wagnerové by David Rath měl mít možnost účastnit se jednání sněmovny. "V první řadě jde při rozhodování o zajištění plné funkčnosti sněmovny, včetně zachování proporcí v rozložení politických sil, což je důsledkem rozhodnutí voličů samotných a výrazem respektu k principu demokracie. Co největší respekt ke zmíněnému je očekáván i od všech orgánů činných v trestním řízení. Jejich úkony bránící poslanci v přítomnosti ve sněmovně by měly být činěny s vědomím, že je třeba minimalizovat zásahy do výkonu poslaneckého mandátu," říká Wagnerová

Pamatováno by dle jejího názoru mělo být také na presumpci neviny. "Výkon mandátu je však také základním právem každého poslance nerušeně zastávat svou veřejnou funkci. Rozhoduje-li sněmovna o vydání, musí dotčenému poslanci umožnit slyšení před celou sněmovnou, neboť jen ona - nikoliv výbor - rozhoduje o vydání. Sněmovna nedisponuje oprávněním ani doporučit poslanci, aby se mandátu vzdal. Rozhodnutí sněmovny není také jakýmsi předběžným rozhodnutím o vině poslance," uzavírá pro deník Wagnerová s tím, že občas slýchané emotivní "předběžné uznání viny" vydávaného poslance není přípustné a podkopává integritu a důvěryhodnost celého sboru.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…