Vondra píše: Nevzdáme se. Jsme Češi

25.05.2012 12:42

Alexandr Vondra, ministr obrany ČR za ODS v Lidových novinách zveřejňuje svůj úhel pohledu na atentát na Heydricha, který byl klíčový pro obhájení pozice Československa na straně vítězů druhé světové války.

Vondra píše: Nevzdáme se. Jsme Češi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

"Před sedmdesáti lety, přesně 27. května 1942, byl v Praze parašutisty z řad československé zahraniční armády proveden útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Třetí nejdůležitější muž nacistického Německa zraněním podlehl. Vojenská operace s krycím označením Anthropoid byla bezpochyby nejúspěšnější akcí naší armády během 2. světové války. A vzhledem k tomu, jak vysoko byl nastaven její cíl, byla také nejvýznamnější odbojovou akcí této války v Evropě," vyzdvihuje Vondra význam celé akce, která byla podle něj úspěšná díky odvaze Jozefa Gabčíka, Jana Kubiše a obětavé pomoci jejich spolupracovníků z řad domácího odboje. Neméně důležitou roli hrálo dobré naplánování, za nímž stál kromě britských instruktorů také plukovník František Moravec, zakladatel našeho moderního vojenského zpravodajství.

Jaký to mělo smysl?

"Odveta nacistického Německa za Heydrichovu smrt byla krutá," píše v LN Vondra a odkazuje na případ děsivého osudu obce Lidice. Nepřekvapují ho tedy pochybovačné otázky "jaký to mělo smysl?", které slýcháme nejen v souvislosti s heydrichiádou, ale také u jiných dramatických událostí našich novodobých dějin. Podle Vondry mají veteráni odboje v této otázce jasno, odpovídají prý jasně a hrdě: "Šel bych zas..."

"Je známou pravdou, že o svobodu snadno přicházíme, ale jen s nesmírně těžkými oběťmi ji získáváme zpět. Vzdejme proto hold těm, kdo za naši vlast a svobodu nasadili to nejcennější. Sedm hrdinných parašutistů, kteří 18. června 1942 padli v boji s nacistickou přesilou, patří mezi ně na prvním místě," uzavírá Vondra a dodává na závěr odhodlaný výrok jednoho z parašutistů: "Nevzdáme se. Nikdy. Jsme Češi."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …