Modrý sexuolog pláče. Topolánek to začal a schopní lidé jsou pryč

28.05.2012 6:38

JINÝMA OČIMA Sexuolog, psychiatr, ale také politik – bývalý český i evropský poslanec Jaroslav Zvěřina je členem ODS. Dnes již víceméně „zpovzdálí“ sleduje dění na vrcholné politické scéně. Pro ParlamentniListy.cz se současný zastupitel města Tábora, dále 1. náhradník na kandidátce ODS do Evropského parlamentu a kandidát do krajského zastupitelstva exkluzivně svěřil se svými pocity a názory.

Modrý sexuolog pláče. Topolánek to začal a schopní lidé jsou pryč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Pane docente Zvěřino, jak se Vám jako členovi ODS jeví současná ODS?

ODS již delší dobu není v dobré kondici. Bývalý předseda Mirek Topolánek zcela jistě nebyla dobrá volba. Špatně se orientoval v domácí i zahraniční politice a jeho osobní vlastnosti a problémy straně spíše škodily, než prospívaly. Petr Nečas je nepochybně podstatně kvalitnějším předsedou. Nicméně vedení strany je mezi prostými členy málo vidět. ODS má stále poměrně početnou členskou základnu. Pokud se však centrum se členy nenaučí lépe pracovat, bude je dále ztrácet.

Jak vnímáte úroveň politiky?

Nízká úroveň české politiky, ať již po stránce intelektuální, nebo morální, je dána tím, že do politiky nevstupuje intelektuální a mravní elita národa. Schopní lidé hledají uplatnění jinde. Naše politické strany nemají racionální systém generování nejschopnějších jedinců do politických pozic. A to bez výjimky. Jak ukázaly poslední volby, nová nadějná strana na tom po této stránce byla ještě hůř než strany zavedené,

Co všudypřítomná korupce. Její úroveň?

Korupce je spíše věcí byznysu než politiky, Představa, že někdo korumpuje poslance nebo senátory, není realistická. Bylo by příliš nákladné, kupovat si hlasy jednotlivě. Jiné je to zřejmě v exekutivních funkcích, které s politikou souvisejí. Měli bychom se ptát, jak vlastně fungují politické kontrolní mechanismy lidí, kterým byla svěřena rozhodovací pravomoc.

Co kauza Rath a ti druzí?

David Rath je člověk hodně zvláštního ražení. V každé funkci se snažil na sebe strhnout nejvíce rozhodovacích kompetencí. Takoví lidé se pak stávají lákavým cílem korupčních nabídek, „které se neodmítají“.  Ti kolem nich nesou odpovědnost a měli by doložit, jak plnili ty své kontrolní funkce. Je jisté, že nevalně.

Vy byste eventuálně měl šanci jako „náhradník“ v ODS se do vysoké politiky vrátit. Byl jste poslancem, europoslancem. Bavilo by Vás to ještě v těchto kruzích?

Na politice je až komické, jak málo pozitivních zpětných vazeb se dočkáte. Já až po odchodu z poslaneckých funkcí zjišťuji, kolik času a energie jsem tomu věnoval. Do posledních parlamentních voleb jsem nekandidoval a upřímně řečeno, pobíhat po sněmovně by mne příliš nelákalo. Ať si užívají ti mladší. Já se letos pokouším pomoci jihočeské ODS v krajských volbách.

Jaká je v současné době dle Vás nálada v naší zemi?

Nálada je nevalná nejen v naší zemi, ale zdá se, že i globálně. Pokračuje krize hodnot, typická pro postmoderní svět. Když Einstein formuloval teorii relativity, zdálo se, že se týká jen hmoty, prostoru, času a energie. Dnes zjišťujeme, že relativní jsou i dobré mravy, filozofické a ideologické zákony. Vnést do světa nějaký nový řád bude zřejmě úkolem dalších generací. Staré modly nemají dostatečnou autoritu a nové se nějak nerodí….

Kdo má z těch politických reprezentantů Vaše sympatie a kdo Vás naopak štve - napříč politickým spektrem?

Stávající politické strany vesměs postrádají skutečné ideology. Stále si vážím politiků typu Václava Klause či Miloše Zemana. Obrovskou politickou autoritou byl nepochybně Václav Havel. Těch lidí si vážím pro jejich tvořivost a ideologickou koncepčnost. Hodně politiků mne naopak štve. Zejména když hledají spíše konfrontaci a potření protivníků, než konsenzus. Nějak se nám také z politiky vytrácí zdravé a rozumné vlastenectví. Hodně mně jdou na nervy odboroví předáci, kteří se dnes zamilovali do svržení vlády. Zapomínají, že negace je tím nejjednodušším programem. Učinit něco pozitivního je podstatně těžší a složitější.

Co byste řekl o ministru a „Táborákovi“ Miroslavu Kalouskovi?

Miroslav Kalousek je nepochybně talentovaný a schopný politik. Když si dá záležet, je to jeden z nejlepších českých politických řečníků. V poslední době ovšem nějak pod tíhou ekonomických problémů pozapomíná na čistou ideologii, což je škoda.

Čeká nás prezidentská volba, jak ji vidíte vy? Co říkáte na kandidáty a co takový Miloš Zeman?

Miloš Zeman by nepochybně prezidenta dělat uměl. Kandidáti ODS ostatně zřejmě rovněž. Vzhledem k tomu, že přímá volba bude mít premiéru, je dnes opravdu velmi nejasné, jaké budou šance jednotlivých uchazečů.

A teď trochu odlehčíme – jste předním odborníkem na otázky týkající se sexu, sexuality. V dnešní době máte vy sexuologové „více práce“ než dříve? Na lidi působí stres, rychlý styl života…?

Sexuologie je zajímavou disciplínou a já doufám, že se jí budu moci ještě pár roků věnovat. Zdá se, že opravdu přibývá některých problémů v sexuální oblasti. Právě se chystám na lékařské konferenci pohovořit na téma „krize maskulinity“. Je velmi zajímavé, že v době, kdy pozornost veřejnosti je upřena k údajné diskriminaci žen, mužská polovina lidstva je stále menší a stále slabší v mnoha ohledech.

Co snížení hranice pro pohlavní styk? Byl byste pro, či proti?

Hranice pro platný souhlas s pohlavním stykem je ve světě různá. Ta naše 15 letá hranice není nijak výjimečná. Představa, že lidé zahajují sexuální partnerský život stále dříve a dříve není pravdivá. Takže já nedoporučuji nic v této oblasti měnit. Zejména pro ženskou část populace v tomto ohledu platí, že není kam spěchat. V sexu totiž žádná rovnoprávnost neplatí. Žádný muž ještě při styku neotěhotněl a jak z udělání se většina sexuálně přenosných chorob přenáší lépe z muže na ženy než naopak….

Radí se třeba politici při schvalování zákonů a nařízení právě se sexuology?

Ono se to nezdá, ale celá řada zajímavých témat v politice aktuálních nějak se sexualitou souvisí. Z těch sociálních je to jistě problém sexuálních rolí, klesajícího významu manželství, krachujících párových vztahů, výchovy dětí v jednorodičovských konstelacích. V oblasti bližší medicíně pak otázky sexuální výchovy, antikoncepce, potratů a úpravy asistované reprodukce. V trestně právní oblasti pak problémy kolem sexuálních deliktů a péče o jejich oběti. Někdy se hodně zlobím na politiky, že nás odborníky neuznávají za vhodné konzultovat, když se na tato témata v politice přijde. Že mne jako starého politického vysloužilce nepovažují za autoritu v politice, na to jsem si musel zvyknout. Nicméně té sexualitě rozumím asi přece jen podstatně lépe než většina politiků….

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …