Policejní zásah na Klárově. "Jako v listopadu '89," křičeli protestanti

27.05.2012 10:30

VÍME PRVNÍ Na pražském Klárově zasahovala policie proti protestnímu stanovému kempu. Městskému úřadu došla trpělivost a rozhodl se místo vyklidit. Na místě několik týdnů stanovali protivládní aktivisté z hnutí Occupy Prague. Ti lidem denně předkládali k podpisu petice a pořádali veřejné sněmy.

Policejní zásah na Klárově. "Jako v listopadu '89," křičeli protestanti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyklízení stanového tábora na Klárově

Podle informací naší redakce bylo na travnatém prostranství pražského Klárova ještě v neděli ráno několik desítek stanů, kolem 11. hodiny už ale v parku obehnaném policejní páskou ani jeden z nich nestál. Na místě jsou nyní zhruba čtyři desítky mužů zákona jak ze státní, tak městské policie. Akce probíhá bez incidentů a nejvíce pozornosti vzbuzuje asi u kolemjdoucích zahraničních turistů.

"Začali nás budit kolem desáté hodiny, bylo nás tady kolem dvaceti, až pětadvaceti stanů. Já jsem jim řekl, že si stan balit nebudu, tak mi ho sbalili oni," uvedl pro ParlamentníListy.cz na místě Roman Bednář, který podle jeho slov dojíždí na Klárov s přítelkyní až z Olomouce každý víkend, ve všední dny chodí do zaměstnání. Jak doplnil, policisté účastníkům kempu sdělili, že porušují městskou vyhlášku a poté je legitimovali.

Následně osvětlil smysl dlouhodobého pobytu aktivistů v parku pražského Klárova. "Sdružujeme se tady kvůli tomu, že demonstrace jsou nefunkční, protože lidé se tam rozejdou a nedomluví se na dalším společném postupu," uvedl Bednář.

Na Klárově úřady do budoucna pravděpodobně nechají stát pouze hlavní stan, kde budou zástupci hnutí i nadále předkládat zájemcům k podpisu petice.

Akce městské části

Velitel policejního zátarasu, který si nepřál být jmenován, ParlamentnímListům.cz k zásahu potvrdil, že na místě je jak státní, tak městská policie. Státní policie prý dostala za úkol pouze "zajistit perimetr", tedy páskou obehnat park a hlídat, aby nedošlo k narušování zákroku uvnitř jinými osobami. S dalšími dotazy odkázal redakci na městskou policie. 

"Probíhají tam úkony a zákroky ve spolupráci s policií a městskou částí. Předcházelo tomu doručení písemností od úřadů. To je vše, co vím, co vám mohu říct," uvedla následně pro ParlamentníListy.cz Jana Přikrylová z oddělení městské policie pro komunikace s veřejností. Následně upřesnila, že akci zahájila městská policie na základě stanoviska Úřadu městské části Prahy 1, podle něhož už intenzita porušování právních předpisů na Klárově dosáhla míry, kdy je potřeba situaci řešit. Jako příklady uvedla vyhlášku o zeleni a nepovolený zábor.

Aktivisté si připadají jako studenti v '89

"Na pár mírumilovných lidí povolali padesátku policistů," vykřikoval jeden z účastníků, který se nechtěl smířit s tím, že si musel sbalit věci. "Vykonávají stejný nátlak jako policajti proti studentům v listopadu 1989," dodával směrem k zasahujícím mužům zákona. Podle něho pak byl jedním z argumentů policie ke zrušení stanového kempu prý ten, že jeho obyvatelé "pošlapávali trávník".

Kolemjdoucí občan, který naopak s protestním hnutím nijak nesouhlasil, reagoval na pokřikování vlastním pobouřením: Tihle se přirovnávají ke studentům z '89? Vždyť jsou to vagabundi."

Nicméně organizátoři akce hodlají i v neděli uspořádat v 16:00 pravidelný veřejný sněm.

Měsíc na Klárově

Stanový kemp vyrostl na Klárově po protestním pochodu 28. dubna a osazenstvo v něm se postupně střídalo. Na společných sněmech účastníci diskutovali o budování nového systému společnosti, několikrát do týdne probíhaly přednášky na řadu aktuálních témat. Vstup na ně byl zdarma, pro kohokoli – samozřejmě pro lidi ubytované ve stanech, především.

„Už na počátku jsme si stanovili, že v protestním kempu bude zakázán alkohol i drogy. Zní tu hudba, ale ta se s ohledem na dodržování nočního klidu vypíná v devět večer,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz na konci dubna jeden z organizátorů akce Ondřej Krump. Místním lidem se totiž postupem času přestával pobyt protivládních aktivistů na travnaté ploše Klárova zamlouvat. Podle některých se ze stanového městečka ozývala hlasitá hudba i v pozdějších hodinách, jiným vadil údajný zápach a poničená zeleň.

Kemp odmítají lidé v okolí

„Musím říci, že se na nás, městskou policii i poslance a senátory obracejí lidé žijící v okolí protestního kempu a opravdu vyžadují z naší strany razantní zákrok a vyklizení stanového městečka. Ačkoli těm lidem rozumím a sám bych, upřímně řečeno, něco takového také v okolí svého bydliště nechtěl, neexistuje v tuto chvíli žádný právně podložený důvod, abychom mohli proti stanujícím lidem zakročit. Byl jsem se tam osobně podívat a viděl jsem, že to jsou skutečně jiní lidé, než squatteři, narkomani. A už vůbec nejsou všichni tam sociálně nepřizpůsobiví. Přesto k táboře k několika přestupkům, ke kterým jsme byli povoláni, došlo,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Ludvík Klema, muž pověřený řízením Městské policie v Praze.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, jar, hns

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …