Americký velvyslanec Čechům: Zlepšete postavení Romů. Budete bohatší

28.05.2012 9:52

Vyčleňování Romů ze společnosti je velkou ostudou České republiky. To si myslí americký velvyslanec v ČR Norman Eisen. Česká republika tím podle něj o hodně přichází, neboť rozmanitost přináší společnosti prospěch a diskriminace minorit prý ve finále poškozuje nás všechny.

Americký velvyslanec Čechům: Zlepšete postavení Romů. Budete bohatší
Foto: Welt.de
Popisek: Švýcarský magazín Die Weltwoche píše o romské kriminalitě a používá tuto fotografii

Velvyslanec USA komentuje v Hospodářských novinách nejnovější zprávu amerického ministerstva zahraničí o dodržování lidských práv ve světě. Podle něj je třeba ocenit například působení České republiky v Radě OSN pro lidská práva, nebo ochotu spolupracovat s rodícími se demokraciemi v arabském světě.

Pokroky prý Česká republika dělá i v boji s korupcí a posiluje rovněž transparentnost domácí politiky. Zmiňuje zejména legislativu reformující pravidla veřejných zakázek, zejména vyřazení prostředníků v armádních zakázkách a lepší užívání odposlechů a jiných právních prostředků při odhalování korupce.

Do budoucna však má ČR podle Eisena velký rest především v postavení romské minority. Ti se prý potýkají s problémy na okraji společnosti i v jiných evropských zemích, ale u nás prý situaci ještě zhoršuje nerovný přístup ke vzdělání a pracovním příležitostem. „Skrovný pokrok byl v tomto ohledu dosažen díky opatřením zavedeným po verdiktu Evropského soudu pro lidská práva ve věci D.H. versus Česká republika, ve které soud seznal, že romské děti na Ostravsku byly diskriminovány v rovném přístupu ke vzdělání,“ píše velvyslanec pro Hospodářské noviny.

Prospěje to celé společnosti

Připomíná, že USA mají vlastní špatné zkušenosti s nerovnými šancemi na vzdělání. Ale právě úspěchy, které při jejich překonávání dosáhly, by prý měly být i pro Českou republiku inspirací. „Apelujeme na českou vládu, aby přijala účinnější závazky vůči Romům. Úspěch přijde jen tehdy, pokud se státní správa na všech úrovních zaváže, že vyvede Romy z okraje společnosti,“ myslí si Eisen.

I USA podle Eisenna nakonec dokázaly využít rozmanitosti ve svůj prospěch. „Společnost je tak silnější a naše dědictví bohatší,“ myslí si. Ačkoliv řešení společenských rozporů není jednoduché, kultura má šanci se rozvíjet, jen pokud zajistí všem přístup k demokratickým principům. A to prý platí univerzálně pro všechny země.

Jak píše velvyslanec Eisen, „Pokud jsou jedné skupině lidí upírána základní práva nebo příležitosti, škodí to celé společnosti.“  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…