Bulvár natřel Bakalu. Ať se nad sebou zamyslí, přidal se odborník

28.05.2012 19:47

Moravanům a Slezanům prý nejvíc leží v žaludku miliardář Zdeněk Bakala. Bohatne na bytech OKD, které měl dávno odprodat nájemníkům, zatímco ti žijí v nuzných podmínkách. Tak si podnikatele podal bulvár. Podle mediálního experta Jiřího Mikeše by se nad sebou měl Bakala zamyslet. Třeba jako první americký miliardář John D. Rockefeller.

Bulvár natřel Bakalu. Ať se nad sebou zamyslí, přidal se odborník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Miliardář Zdeněk Bakala získal obrovský majetek na severní Moravě a ve Slezsku při podivném obchodu v roce 2004. Tehdy získal část důlní společnosti OKD a spolu s tím i 44 tisíc bytů, které společnosti patřily. Nájemníkům veřejně přislíbil, že jim byty odprodá. To ovšem do dnešní doby neučinil. Tak druhého nejbohatšího Čecha plísní bulvární deník Blesk.

Vše k tématu OKD sledujeme ZDE

Bakala podle Blesku prý zbohatl díky šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Ten ve funkci ministra financí totiž umožnil Bakalovi za "malé" peníze získat státní podíl v OKD. Značná část bytů, které Bakala vlastní, je ale prý dnes ve zdevastovaném stavu. V některých pronajatých bytech prý neteče teplá voda a není v nich ani topení. Z části sídlišť se pak stala ghetta sociálně slabých občanů. Právě na nich prý miliardář vydělává. Nájemné za ně totiž platí stát.

Zapomněl na veřejný slib

Nájemníkům miliardář veřejně slíbil, že jim byty odprodá. Velmi brzy však na svá slova zapomněl. Obyvatelé se tak v zoufalství obrátili na evropské soudy. Proti Bakalovi bojuje už několik let sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ. „Nevzdáme se. Je zcela zřejmé, že pan Bakala pořídil obrovský bytový fond za zcela směšnou sumu. Poté veřejně slíbil, že byty odprodá nájemníkům, což se dosud nestalo," řekl Blesku šéf sdružení Roman Macháček. "Víme, že došlo k porušení zákonů. Chceme spravedlnost,“ dodal.

Společnost RPG pak prohlásila, že netuší, kolik peněz jí platí stát jako nájem za sociálně slabé občany. Výše nájemného je prý stanovena trhem a nájemné v bytech RPG není předražené. Do určitých lokalit prý společnost nepřizpůsobivé nesestěhovává. O bytový fond se stará průběžně a neustále domy opravuje.

Asi je mu to jedno...

Zatímco Bakala osobně, ani jeho mediální zástupce Pavel Kočiš, se k "očerňujícímu" článku nevyjádřil, mediální expert Jiří Mikeš na podnikatelovo konto nenašel ani jedno pozitivní slovo.

„Já si myslím, že panu Bakalovi je jedno, když ho takhle bulvár špiní," řekl Mikeš ParlamentnímListům.cz. "On si již vydělal tolik peněz a je v takové situaci, že tohle, myslím, jde mimo jeho osobu. Bude se ale muset nad tím zamyslet, jako se kdysi zamyslel i Rockefeller, a za pomoci jednoho novináře ze sebe později udělal ´hodného strýčka´. To znamená, že pan Bakala bude muset založit nějakou velkou charitu, a když to neudělá, tak by byl sám proti sobě."

To, že by měl něco Bakala konečně udělat i pro obyčejné lidi je podle Mikeše takzvaná společenská zodpovědnost firem. „I když panu Bakalovi patří některá média, myslím, že je ke svému očištění využívat nebude. Je však pouze na něm, jestli ´zmoudří´,“ dodal Mikeš.

Jeho ženu Michaelu Maláčovou však mediální odborník hodnotí dobře. „Ona je velice schopná dáma, ví, co chce, a jde si za tím. Je také velice chytrá, já jsem ji kdysi učil na FAMU, tak to vím. Oni ale spolu žijí ve Švýcarsku, takže jsou již jaksi mimo dění v ČR,“ dodal Mikeš.

Měla by do toho "píchnout"  vláda

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Svatomír Recman (KSČM) je ale toho názoru, že by měla problém s byty především začít řešit vláda. „To byla zpackaná privatizace, ty byty se vůbec neměly privatizovat. Jsem přesvědčen, že by to měla vyřešit vláda. To nemůže řešit ani kraj, ten k tomu nemá vůbec žádný vztah, mimo to, že to je na jeho území. Ten horký brambor se musí vrátit na půdu vlády anebo parlamentu, aby se to dořešilo,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Recman.

V jaké formě by to ale vláda měla posoudit, to nechává prý na kabinetu. „Vím, že v tomto směru se angažují již někteří poslanci, a provádějí okolo toho s námi i konzultace. Moravskoslezský kraj má za toto území zvoleno 22 poslanců, takže myslím, že by se měli angažovat všichni poslanci bez ohledu na politickou příslušnost. Já si ale neumím představit jinak – kromě toho, že budeme apelovat na vládu - jakým způsobem my, jako kraj, bychom mohli tento problém vyřešit,“ uzavřel Recman.  

Zaorálek: Začíná to být podobné projektu karty Opencard

Jedním z mála, kdo se staví na stranu nájemníků veřejně, je místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek. Ten kdysi na brífinku ČSSD zmínil, že kauza bývalých bytů OKD začíná být podobná prodělečnému projektu karty Opencard.

„U soudu Zdeněk Bakala prohlásil, že nikdy nic nikomu neslíbil a že se jedná o účelovou dezinterpretaci. Bakala také přiznal, že není většinovým vlastníkem společnosti RPG Real Estate, ale jen pouhým menšinovým a nemůže tedy sám o věcech souvisejících s vlastnictvím bytů rozhodovat. Nabízí se otázka, jak může tento člověk splnit podmínky, ke kterým se zavázal v době přebírání bytů OKD, pokud nemůže o ničem rozhodovat?“ napsal kdysi Zaorálek ve vyjádření zaslaném ParlamentnímListům.cz.

Gauner Bakala? Soudil se

O soudu pak Zaorálek hovořil proto, že jej kdysi finančník Bakala zažaloval kvůli jeho vyjádřením o tom, že je Bakala gauner. Výroky, které se Bakaly dotkly, zazněly přitom již v říjnu 2008 na tiskové konferenci v Ostravě. Zaorálek tehdy kritizoval způsob, jakým se Bakala stará o bytový fond. Zaorálek tvrdil, že Bakala prodej bytů nájemníkům slíbil, finančník to však odmítl. "Pan Bakala se chová jako gauner," řekl tehdy místopředseda ČSSD.

Výraz gauner podle Bakaly ale vybočuje z pravidel slušného chování a je hrubě urážlivý, proto na místopředsedu ČSSD podal v roce 2009 žalobu na ochranu osobnosti. Jenže u soudů dosud neuspěl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …