Oni si myslí, že nastal čas Lenina. Staří komunisté umravňují ty mladé

29.05.2012 6:42

Tvrdé kritiky se dočkalo vedení KSČM. Možná by na tom nebylo nic divného, kdyby se jednalo o pravici. V tomto případě však jde o občanské sdružení Svaz mladých komunistů Československa (SMKČ). Kromě sociáldemokratizace strany, obvinili mladí ze SMKČ, označovaní v médiích nezřídka za ultralevici, stávající vedení KSČM ze „zpanštění“. Proto tomu se jednoznačně ohradil místopředseda KSČM poslanec Jiří Dolejš a poslankyně Marie Rusová.

Oni si myslí, že nastal čas Lenina. Staří komunisté umravňují ty mladé
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Jiří Dolejš v družném rozhovoru

„… na přelomu tisíciletí od r. 2005 docházelo a dochází k postupnému a vytrvalému nárůstu negativních tendencí v KSČM, které lze obecně nazvat pokračováním sociáldemokratizace strany, resp. likvidace zbytků její komunistické identity“, říká se v prohlášení SMKČ. Reprezentanty této pro KSČM zhoubné politiky prý byli a jsou zástupci rozhodující většiny vedení KSČM v čele s Vojtěchem Filipem a jeho spojenci, především v řadách placeného funkcionářského aktivu, většiny poslanců, europoslanců a senátorů.

Podle prohlášení SMKČ se vedení také projevuje organizační negramotností ve vztahu k mimoparlamentnímu prostředí, postupnou hospodářskou likvidací strany, zpanštěním většiny nejviditelnějších představitelů KSČM a jejich neschopností odlišit se od ČSSD.

Lidé nedají hlasy rozhádanému sektářství, tvrdí Dolejš

Jak už informovaly ParlamentníListy.cz, kritizoval Kollarčík na květnovém sjezdu KSČM například i bulvarizaci komunistického stranického listu Haló noviny, která podle něj ovlivňuje počet předplatitelů.

„Je to samostatné občanské sdružení, které má právo na vlastní názory, to za prvé. Za druhé vím, že má ve svých řadách členy KSČM, o řadě z nich vím, tudíž by pro ně měly být rozhodující závěry stranického sjezdu,“ říká místopředseda ČSSD Jiří Dolejš. Pokud jde o předsedu SMKČ Lukáše Kollarčíka, který s těmito a podobnými názory kandidoval na prvního místopředsedu strany, připomněl Jiří Dolejš, že na sjezdu výrazně neuspěl. „Není to tedy odpověď Dolejšova, ale celé strany," komentoval místopředseda.

Lidé po nás nechtějí sektářské spory, ale abychom se postavili za jejich zájmy

„Pokud jde o můj osobní názor, pak jsem přesvědčen, že od nás lidé očekávají něco jiného, než sektářské spory a sebemrskání za různé ideologické úchylky,“ říká Jiří Dolejš. „Očekávají od nás především, že se postavíme za jejich sociální zájmy,“ tvrdí místopředseda KSČM.

Podstatně důležitější je podle něj nejen stabilita, ale obecně spolupráce na levici politického spektra, na nějaké minimální programové shodě a snaze dosáhnout hlavního cíle, výměny vlády.

V SMKČ si myslí, že nastal čas Lenina a Stalina, ale doba je jiná, říká Dolejš

„Právě výměna vlády a sociální zájmy lidí jsou pro nás prioritou, a tyto snahy o kritiku post festum, jsou zbytečné, a spíše bych je přehlédl jako něco nepodstatného," říká Jiří Dolejš, který doufá, že ze strany mladých rozumných levicově orientovaných lidí zazní rozumnější hlasy, než tyto. „Oni si prostě myslí, že nastal čas Lenina a Stalina, a neuvědomují si, že sama historická situace je jiná. Jsem přesvědčen, že lidé ani nedají důvěru rozhádanému sektářství,“ říká Jiří Dolejš.

Podobného názoru je i Dolejšova stranická kolegyně, poslankyně a právnička Marie Rusová. Podle ní chybí těmto mladým životní zkušenosti a schopnost myslet "celou hlavou". "Mluví o věcech, od kterých se my, jako strana distancujeme," konstatuje Rusová. Někdo si podle ní poradit dá, někdo nedá. "Mám zato, že právě mladí by měli být pružnější, ale zdá se, že právě oni jsou ti dogmatici. A to je chyba," dodává Marie Rusová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…