Jsme staří a stát nám zadržuje peníze, naříkají otroci komunismu

29.05.2012 9:52

Ministerstvo obrany už skoro půl roku nestíhá vydávat osvědčení o III. odboji pro bývalé politické vězně z komunistických koncentračních táborů - tzv. mukly, muže určené k likvidaci. Šéf resortu Alexandr Vondra si to přitom určil jako svou prioritu. Sami političtí koncentráčníci zuří a bubnují na poplach: Než se Vondra stačí rozhoupat, všichni umřeme! Stát podle nich na ně kašle a chce ušetřit.

Jsme staří a stát nám zadržuje peníze, naříkají otroci komunismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

Podle mluvčího a předsedy karlovarských bývalých komunistických otroků Luboše Modroviče se tak děje přesto, že letošní rok je volební a dá se tak logicky kvůli nahrabání politických bodů očekávat větší aktivita našich volených a z peněz daňových poplatníků placených zástupců lidu.

„Možná si uvědomí, že přímých účastníků z řad bývalých muklů zde již není tolik a mohou zpytovat svědomí, jak se společnost k nim chová,“ řekl ParlamentnímListům.cz Modrovič a přidal drtivou a adresnou kritiku na adresu ministra obrany a senátora za pravicovou ODS Alexandra Vondry: „Členové místní pobočky v Karlových Varech podali celkem šestnáct žádostí o uznání třetího odboje. Dosud ale není kladně vyřízena ani jedna z nich. A pokud to půjde stejným tempem dál, zřejmě se toho moc žijících účastníků třetího odboje nedočká,“ tvrdí Modrovič. A dává praktický příklad: „V podstatě v předvečer našeho setkání v areálu jáchymovského uranového pekla zemřel 13. května ve věku nedožitých 93 let bratr Rudolf Lískovec,“ nechápe nečinnost Vondrova úřadu Modrovič.

Muklové: Společnost a politici na nás kašlou

Podle některých pozorovatelů to není poprvé, co ministerstvo váhá s uznáním hrdinství minulých generací.  Jak před časem jako vůbec první informovaly ParlamentníListy.cz, hlava Senátu Milan Štěch přitom kvůli nečinnosti Vondry a jeho stranického kolegy z ODS a ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila raději sám začal pracovat na zákoně, který by ocenil statečné Čechy bojující proti Němcům a Maďarům během Květnového povstání v roce 1945. Dlužno dodat, že Štěchovi s prací pomáhají také Vondrovou a Pospíšilovou nečinností znechucení senátoři za ODS.

Modrovič připomíná, že nevinných obětí bývalého komunistického režimu, kteří byli často odsouzeni k dlouhým letům odnětí svobody, byly u nás desítky a desítky tisíc. „Část z nich strávila dlouhé roky otrockou prací na těžbě uranové  rudy v nelidských podmínkách jáchymovských lágrů. Když jsme se poprvé setkali v roce 1990 ve svobodné společnosti, měli jsme představu, že těchto nevinných obětí nebude nikdy zapomenuto a budou po právu za své postoje a oběti oceněni. Jak je tomu však ve skutečnosti?“ dodává  Modrovič.

Veteránova kritická slova o „nestíhání“ ministerstva obrany před časem na stránkách neveřejného vojenského časopisu A-report nepřímo potvrdil i Vondrův personální náměstek Michael Hrbata, pod něhož mimo jiné problematika protikomunistických koncentráčníků spadá. Na otázky ParlamentníchListů.cz však odpovědět odmítl.

Odpověď z obrany došla skoro za týden

Redakce ParlamentníchListů.cz proto požádala o vyjádření Vondrův mnohačetný tiskový odbor, který konfrontovala s kritikou veteránů a odborářů. „Ministerstvo obrany ke dnešnímu dni eviduje 3436 žádostí o vydání osvědčení podle zákona o třetím odboji. O zhruba 200 žádostech již bylo rozhodnuto, z toho v šesti desítkách případů kladně. Další stovky budou vyřízeny v nejbližší době. Třetí odboj je jednou z našich priorit, ale vyžaduje mimo jiné stanoviska z několika archivů a studium velkého množství dokumentů, což se zákonitě odráží i na lhůtě pro vyřizování,“ hájí veterány tak kritizované prodlevy Vondrův mluvčí Jan Pejšek. „Konkrétní případy nemůžeme v probíhajícím správním řízení komentovat. Se svými podněty či připomínkami je nutné se obracet přímo na Ministerstvo obrany. Právě proto, že se jedná o jedno z prioritních témat, jsou pro nás důležité,“ tvrdí Pejšek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…