Uniklo z jednání ODS: Ministr navrhuje snížení daně z nafty a vyšší mýto

29.05.2012 10:09

VÍME PRVNÍ V současné době se ceny pohonných hmot pohybovaly na rekordní úrovni. Ministerstvo financí zvažuje, že pokud by cena za naftu či Natural 95 výrazně překročila 40 korun za litr, ceny by regulovalo. Kolem toho se v pondělí na Výkonné radě ODS strhla debata a ministr průmyslu Martin Kuba přišel s vlastním návrhem, jak nárůst řešit.

Uniklo z jednání ODS: Ministr navrhuje snížení daně z nafty a vyšší mýto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nafta, ilustrační foto.

Část členů výkonné rady kritizovala ministra financí Miroslava Kalouska za to, že spotřební daně z pohonných hmot jsou příliš vysoké a že by se současně regulovaly ceny. „Kalousek se zbláznil. Regulace cen je plánované hospodářství a socialismus. Místo toho, aby snížil spotřební daně, což je pravicové řešení, bude regulovat ceny jako za komunismu,“ řekl ParlamentnímListům.cz člen výkonné rady.

Snížit spotřební daň, zvýšit mýto

Ministr Martin Kuba na výkonné radě podle informací ParlamentníchListů.cz přišel ale s vlastním návrhem, jak vysoké ceny nafty a benzinu řešit, a to tím způsobem, že by se snížila spotřební daň z pohonných hmot a současně by se zvýšilo mýto. To na výkonné radě vyvolalo příznivou odezvu.

Po konzultaci s premiérem Petrem Nečasem by měl Kuba toto řešení předložit na vládu, která bude tuto problematiku tento týden řešit. Toto řešení Kuba prý debatoval i se Svazem průmyslu a dopravy a Hospodářskou komorou ČR, kteří jsou mu prý nakloněni.

Ulevit našim dopravcům, cizí zkásnout

„Cizí dopravci přes naše území přejet musí a ničí naše silnice. Takto by skrze zvýšené mýto zaplatili více. Snížením spotřební daně z pohonných hmot bychom ulevili našim dopravcům a motoristům. Současně by mohli u nás začít čepovat znovu i zahraniční dopravci, pro které jsou naše pohonné hmoty příliš drahé. Tím by se mohlo i více vybrat. Více se vybere i na mýtném, protože kvůli naší strategické poloze nás nebude nikdo objíždět,“ řekl ParlamentnímListům.cz člen výkonné rady.

Debata bude ještě ale zřejmě zajímavá, neboť ministerstvo financí rozhodně odmítá jakékoli snížení spotřební daně.

Za historicky nejvyšší cenu se Natural 95 prodával letos 22. dubna, kdy litr v průměru vyšel na 37,84 Kč, nafta stála 36,77 Kč. U některých pump byly však ceny dokonce daleko vyšší.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…