Výzkum ukazuje: Lidé milují Dienstbiera a odkopnuli Bártu

29.05.2012 19:54

Místopředseda ČSSD a nově také prezidentský kandidát Jiří Dienstbier se opět umístil na prvním místě žebříčku nejpopulárnějších politiků. Tvrdí to nejnovější průzkum Střediska empirických výzkumů (STEM). Zajímavé však je, že Dienstbier se drží na první příčce již od loňského září. Naopak jeho někdejší spolustraník David Rath v žebříčku zcela chybí.

Výzkum ukazuje: Lidé milují Dienstbiera a odkopnuli Bártu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Senátor Jiří Dienstbier oslavuje své zvolení do Senátu

Výzkum popularity politiků se již tradičně zaměřuje na čelné představitele parlamentních politických stran a rovněž na všechny členy koaliční vlády premiéra Nečase.

A jak dopadl ten nejčerstvější? Na pozici nejpopulárnějšího politika se drží už od září 2011 místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Jenže zatímco v březnu získal Dienstbier 56 procent hlasů, nyní si značně pohoršil. I tak mu ale číslo stačilo na vítězství v pomyslném pelotonu.

„Pan Dienstbier je takovým nositelem určité naděje. Přišel do politiky poměrně nedávno, je to člověk, který navíc není zatížen minulostí dřívějších vlád. To mu nahrává. Zároveň vystupuje poměrně konsensuálně a přívětivě, takže se stal vyjádřením nějaké naděje pro občany, že v politice se neuplatňují jen staří mazáci,“ vysvětlil umístění Dienstbiera na první příčce pro ParlamentníListy.cz analytik STEMu Stanislav Hampl.

Celý průzkum ZDE

„Samozřejmě, že člověka velmi potěší, pokud mu lidé věří,“ reagoval krátce a s úsměvem pro ParlamentníListy.cz na výsledek sám Jiří Dienstbier.

Na dotaz, zda si myslí, že mu tato popularita může pomoci i v případné přímé prezidentské volbě, dodal: „To mi samozřejmě pomoci může, je to výhoda, pokud vás lidé vnímají dobře. Z hlediska možné podpory je to tak jednoznačně dobře.“

Šéfka sněmovny Miroslava Němcová, která ještě v lednu byla druhá, si pak vyměnila stříbrnou pozici s Bohuslavem Sobotkou. Druhý Sobotka si ale také oproti minulým měsícům pohoršil o tři procentní body.

Za třetí Němcovou se v žebříčku popularity umístil hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek. Zatímco ale ještě v lednu první pětici doplňoval Karel Schwarzenberg, nyní ministr zahraničí okupuje devátou příčku. Pětici naopak doplnila sociálně demokratická místopředsedkyně Marie Benešová, za ní se pak umístil místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

„Hodnocení opozičních politiků vesměs stagnuje,“ zmínil k tomu STEM. Petra Nečase lidé hodnotí v oblíbenosti hlasy, které jej umístily na 11. místo.

Peake si to u lidí asi rozházela

A kdo si podle STEM pohoršil? Tak především vicepremiérka Karolína Peake. Ta je sice třináctá, ale oproti konci minulého roku tratila na oblibě u lidí o deset procentních bodů. „Sešup“ o několik procentních bodů pak průzkum zaznamenal ještě u ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Nyní se umístil na pomyslné 17. příčce.

Z tabulky, kterou získaly ParlamentníListy.cz, pak ještě vyplývá, že jediný politik, který jde výrazně vpřed, je ministr dopravy Pavel Dobeš. Naopak překvapením asi nebude, že David Rath v žebříčku 28 oblíbených politických osobností vůbec není. Ostatně tam nebyl ani nikdy dříve.

„My do toho průzkumu hejtmany nezařazujeme vůbec, s výjimkou Michala Haška, který je předsedou Asociace krajů a také místopředsedou ČSSD. Ta Rathova kauza by se ale určitě do tohoto nejčerstvějšího výzkumu promítla, my jsme ho totiž začínali dělat v době, kdy byl již Rath zatčen. Byla by to ale velká spekulace, neboť nemáme k porovnání data, žádná čísla, takže ten jeho pomyslný pokles nemůžeme nijak doložit,“ vysvětlil k tomu ParlamentnímListům.cz analytik Hampl s tím, že agentura STEM včera vydala volební preference, kde je dostatečně popsáno, jak se vyvíjely preference ČSSD v souvislosti s touto kauzou.

„Je ale jasné, že by osobní popularita Ratha nyní šla hodně dolů, byť ani předtím celostátně nebyla nijak vysoká,“ dodal Hampl.

Osobnosti Věcí veřejných stále sestupují

V průzkumu jdou ale význačně dolů politici Věcí veřejných. Hodnocený je zde například předseda této strany Radek John, který se propadl až na 25, místo, zatímco v lednu se umístil na sedmnáctém místě. STEM také hodnotí někdejšího předsedu poslaneckého klubu Víta Bártu. Ten je dokonce v žebříčku hodnocených politiků nyní úplně dole.

„U Radka Johna je ten postup směrem dolů zatím postupný. On měl v lednu 24 bodů, pak 16, dnes je to 13. Vysvětlení je ale nasnadě – on se čím dál méně objevuje v médiích a je to taková marginalizovaná postava. I u Víta Bárty je pak pokles jasný. Byl zcela jistě způsoben tím jeho soudem, kde se objevil v přímém přenosu a v okolnostech, které nenahrávaly tomu, že by mohl u lidí oblibu získat,“ zmínil k tomu Stanislav Hampl.

Co se týče politiků levice, tak podobně jako před dvěma měsíci jejich popularita stagnuje nebo i mírně stoupá. To se například týká předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, který se umístil na 10. příčce, v lednu byl ale šestnáctý. Zajímavé pak je, že Filip předstihl i samotného premiéra, i když jen o jedno místo, ale v hodnocení o celých pět procentních bodů.

V březnovém průzkumu ale podle analytika STEMu Hampla již také Filip předstihnul premiéra. „U Nečase došlo k velkému poklesu obliby a to až o 13 bodů z 39 pozitivních hlasů, které měl v lednu. U Vojtěcha Filipa je to ale taková stabilní úroveň. On má stále kolem třiceti procent, takže to není tak, že by v poslední době nějak významně získal,“ doplnil analytik STEM.

Nutno ale zmínit, že Filip se umístil mezi 28 politiky na předních příčkách v hodnocení lidí jako jediný z KSČM.

Sobotkovi někdy pomohou sympatizanti komunistů

Co se týče politiků z KSČM a ČSSD, tak si čelní představitelé těchto stran prý často prohazují hlasy od příznivců. Vojtěch Filip pak podle ředitele STEMu Jana Hartla prý leckdy získává hlasy od ČSSD a Bohuslav Sobotka pak i od lidí, kteří jsou sympatizanty nebo volí KSČM.

„Vojtěch Filip dostane sice komunistické hlasy, ale i část od voličů ČSSD. Bohuslavu Sobotkovi často pomůže, když dostane část hlasů od komunistů,“ vysvětlil před časem Hartl. To, že se ale neumístili v popředí jiní politici z KSČM, například předseda komunistického poslaneckého klubu Pavel Kováčik, pak Hartl ozřejmil následovně: „Když ti politici nejsou moc známí, tak to tam nezaskóruje.“

Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 12.-21. 5. 2012. Na otázky odpověděl soubor 975 respondentů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…