Závist a nenávist k bohatým, nadává Andrej Babiš na článek o jiném miliardáři

29.05.2012 12:52

Za kšeft století označuje deník Blesk obchod Zdeňka Bakaly, při němž spolu s Ostravsko-karvinskými doly získal i tamní byty. V roce 2004 ho každý přišel na pouhých 40 tisíc korun, které se mu i vzhledem k tomu, že do bytů neinvestuje a nechává je chátrat, dávno vrátily. Nájemníci marně čekají na opravy i na to, že miliardář dodrží slib a byty jim odprodá.

Závist a nenávist k bohatým, nadává Andrej Babiš na článek o jiném miliardáři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Druhý den po sobě věnuje nejčtenější tuzemský deník Blesk titulní stranu i následující dvoustranu jednomu z nejbohatších Čechů Zdeňku Bakalovi. A i druhý den je stejné i téma. Desítky tisíc bytů, které miliardář získal společně s koupí Ostravsko-karvinských dolů. Vyšly ho na pakatel, cena jednoho bytu byla pouhých 40 tisíc korun.

„Blesk a jeho šéfredaktor Pavel Šafr cílí na horší lidské vlastnosti. Nově hlavně na závist a nenávist vůči bohatým, která v Česku tradičně frčí,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz na článek Blesku podnikatel Andrej Babiš, který byl terčem kritiky Blesku, když byl obviňován, že za vysoké ceny potravin může on se svým potravinářským a zemědělským impériem, už minulý měsíc.

Podle jednoho z nejbohatších Čechů a zároveň zakladatele hnutí ANO 2011 je motivace bulvárního deníku jediná, a to skandalizovat cokoliv a kohokoliv s cílem prodat co nejvíc kusů deníku a co nejvíc vydělat. „Tvrzení Blesku jsou často založená na polopravdách a lžích. Možná by se měl tento bulvár přejmenovat na Rudý Blesk a postavit se do čela nové revoluce proti úspěšným a movitým,“ navrhuje Andrej Babiš.

Mluvčí popírá Bakalův slib o odprodeji bytů

Pro dnešní hlavní článek o Bakalovi zvolil bulvární list titulek „Bakala: Spasitel, nebo ĎÁBEL“. Chce tím vyjádřit pocity tisíců nájemníků, kteří platí tržní nájemné, ale jejich byty se neudržují, neopravují, a tak jen chátrají. Marně se obyvatelé těchto bytů dožadují naplnění podnikatelova dřívějšího slibu, že jim byty odprodá do jejich osobního vlastnictví.

„Zdeněk Bakala nikdy neslíbil, že byty prodá nájemníkům. Sdružení nájemníků BYTY-OKD.CZ neustále odkazuje na jednu větu zlovolně vytrženou z kontextu asi dvacetiminutového rozhovoru,“ prohlásil pro deník Blesk Bakalův mluvčí Pavel Kočiš. Rovněž odmítl, že by Bakala nechával umírat horníky bez teplé vody, nebo určoval, kde se opraví kuchyňská linka, jak si o den dříve stěžovali obyvatelé bytů OKD.

V roce 2004 získala za vlády Vladimíra Špidly 46 procent akcií OKD včetně zmíněných 44 tisíc bytů společnost Karbon Invest, kterou záhy prostřednictvím své firmy Charles Group ovládl Bakala. Pikantní na celé transakci je to, že smlouvu o prodeji OKD podepsal za stát místopředseda Fondu národního majetku Pavel Kuta, který předtím šest let pracoval v Bakalově společnosti Patria Finance.

Advokátní kancelář i bývalý zaměstnanec jsou náhody

Aby toho nebylo málo, tak dokument o prodeji připravila advokátní kancelář Allen and Overy, která pracovala zároveň i pro Bakalovu společnost RPG. „Roli advokátní kanceláře Allen and Overy zkoumala Česká advokátní komora a neshledala, že by tato advokátní kancelář měla konflikt zájmů. Smlouvu pro stát totiž připravovala v době, kdy ještě RPG ani neexistovala,“ reaguje na informace Blesku Bakalův mluvčí Kočiš.

Stejným způsobem se staví i k roli Pavla Kuty. „V roce 2004 Zdeněk Bakala již tři roky společnost Patria nevlastnil. V České republice jsou v určitých profesích téměř všichni bývalí spolužáci či kolegové. Skutečnost, že Pavel Kuta kdysi pracoval ve společnosti, kterou kdysi spoluvlastnil Zdeněk Bakala, nic neznamená,“ odbyl Bakalův mluvčí i tuto skutečnost.

S Havlovou pravdou a láskou ve štítu

Bulvární deník dává do kontrastu to, že zatímco v „Bakalových bytech“ není na opravy či výměnu padesát let staré linky, tak za vybudování knihovny svého přítele Václava Havla je Zdeněk Bakala připraven zaplatit přes 200 milionů korun. Komentář s odkazem na slavné motto bývalého prezidenta uvádí titulkem „Pravda a láska s ručením omezeným“.

„Pravda a láska, kterou se po vzoru Václava Havla léta oháněl, se Bakalovi hodí možná jako vývěsní štít. Peníze investuje hlavně do těch, kdo mu mohou být užiteční. Sto tisíc nájemníků mezi ně nepatří,“ píše se v komentáři s odkazem na to, že v bytech 2+1 druhé kategorie si lidé musí sami topit, nemají teplou vodu a za to platí přes čtyři tisíce měsíčně. Naproti  tomu před volbami v roce 2010 poslal Bakala na účty ODS, TOP 09 a Věcí veřejných dohromady 28,5 milionu korun.

Měl by se ukázat nějakou pořádnou charitou

Na Bakalu může v dobrém vzpomínat i bývalý hejtman Moravskoslezského kraje, nynější europoslanec a jeden ze dvou kandidátů ODS na prezidenta Evžen Tošenovský. Za rok 2008 si jako člen dozorčí rady OKD, která zasedala pětkrát za rok, přišel na 3,2 milionu korun. O rok dříve si přišel Tošenovský na 1,5 milionu korun. Když na jeho možný střet zájmů upozornil server Aktuálně.cz, hejtman z dozorčí rady odešel.

Podle mediálního odborníka Jiřího Mikeše je Bakalovi jedno, že ho bulvár takhle propírá. „Vydělal už si tolik a je v takové pozici, že to jde mimo něj. Měl by se ale zamyslet, jako se kdysi zamyslel i Rockefeller, a za pomoci jednoho novináře ze sebe později udělal ´hodného strýčka´. To znamená, že pan Bakala bude muset založit nějakou velkou charitu, jinak by byl sám proti sobě,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš, lektor komerčních komunikací na VŠE v Praze.

Jde o společenskou zodpovědnost firem

To, že by měl něco Bakala konečně udělat i pro obyčejné lidi, je podle Mikeše takzvaná společenská zodpovědnost firem. „I když panu Bakalovi patří některá média, myslím, že je ke svému očištění využívat nebude. Je však pouze na něm, jestli ´zmoudří´,“ poznamenal ještě Mikeš k možným Bakalovým budoucím aktivitám.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…