Už od pátku najedou nemocnice na nový systém příplatků za specialistu

29.05.2012 13:05

Od června si pacienti budou moci zaplatit konkrétního lékaře, tedy specialistu, k němuž půjdou na plánovanou operaci. Návrh přitom pochází od samotného ministerstva zdravotnictví. Doporučení resortu je ale pro zdravotnická zařízení zatím dobrovolné. Podle právníka Ondřeje Dostála je to však na hraně zákona.

Už od pátku najedou nemocnice na nový systém příplatků za specialistu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Gott s chotí Ivanou slavnostně předal Thomayerově nemocnici nový přístroj pro novorozence

O možnosti připlatit si za specialistu informoval Český rozhlas. Za ošetření primářem zaplatí lidé patnáct tisíc korun, za běžného lékaře do pěti tisíc. Podle informací rádia si ale nejčastěji lidé budou připlácet v porodnictví a gynekologii.

„V porodnictví je už dlouho běžnou praxí, že matky platí neoficiálně a bokem konkrétnímu lékaři, aby na ně během porodu dohlédl. Většinou jde o pětitisícové částky,“ poznamenal rozhlas.

Pro pacienty ale příplatky nebudou povinné. Přesto je vše podle právníka Ondřeje Dostála na hraně zákona. „Už proto, že stávající zákon poskytuje provozovateli možnost požadovat za péči hrazenou ze zdravotního pojištění přímou úhradu ještě od pacienta,“ vysvětlil rádiu Dostál. 

Příplatky budou i v Podolí

„Tohle byl krok, jak celou situaci ztransparentnit, jak zařídit, aby část z těch peněz šla skutečně do provozu toho zařízení,“ dodal pak ředitel pražského Ústavu pro péči o matku a dítě Jaroslav Feyereisl. Právě v Podolí chtějí prý příplatky také zavést. Feyereisl ale zdůraznil, že systém nebude možný u porodů. Tam se totiž nedá nic naplánovat. Lékař ale rodičce, která si připlatí, bude věnovat větší pozornost. Prý to však bude na úkor osobního času.

Mezi kritiky se pak řadí prezident Svazu pacientů České republiky Luboš Olejár. Podle něj na systém „dojedou“ chudší pacienti. 

 „Protože oni na to mít nebudou, oni budou spoléhat na to, že jim veřejné zdravotnictví prostřednictvím veřejného zdravotního pojištění má zajistit kvalitní vysokostandardní péči. A najednou tento lékař tam nebude, protože bude někde u kosmetické operace toho, kdo si ho koupil,“vysvětlil Olejár. 

Nemocnice vytvoří vlastní seznamy lékařů a plánované zákroky většinou přesunou na víkendy. Například ale některé fakultní nemocnice prý na nový řád najedou až od července, podobně jako v Hradci Králové. Ministerstvo zdravotnictví ale i přesto předpokládá, že nový systém odstraní úplatky a nemocnice si s pomocí vybraných peněz zkvalitní svoje služby. 

Rozhlas navíc uvedl, že tématu příplatků se dnes bude věnovat také debatní Speciál Martina Veselovského na Radiožurnálu. Ten začíná krátce po 17. hodině.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…