Začne ČR hladovět? Chybí tu tisíce kuchařů, do práce nikdo nechce

05.06.2012 6:53

Citelný nedostatek některých profesí se začíná projevovat například na západě Čech, kde je situace navíc komplikovaná faktem, že o kvalifikované síly má velký zájem i sousední Německo a láká je různými výhodami. V Karlovarském kraji je každý měsíc k dispozici více než tisíc volných míst. Nezaměstnanost zde přitom patří k nejvyšším u nás, na Sokolovsku dosahuje až patnácti procent.

Začne ČR hladovět? Chybí tu tisíce kuchařů, do práce nikdo nechce
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Z přehlídky volných pozic je zřejmé, že citelně chybí ti, kteří zkrátka musí makat - zedníci, instalatéři, obkladači, montéři, řidiči, pokojské, číšníci, servírky, kuchaři, prodavači, apod.

Zajímavé je, že u některých inzerátů je výslovně uvedena poznámka, že šéfy v těchto oborech nehledají.
V Karlovarském kraji je ale také značný nedostatek lékařů, zdravotních sester,  masérů, či rehabilitačních  pracovníků. Mnoho zkušených lidé z této branže odešlo za výhodnější prací do zahraničí, kde si mohou vydělat mnohonásobně více. Přesto i zdravotnická a gastronomická zařízení v sousedním Sasku zápasí se stejným nedostatkem personálu, jako ta naše. V zásadě zde převládá totožný převis nabídky na práci v oblasti gastronomie a zdravotnictví jako u nás, z mnoha různých možností si mohou vybrat  třeba pečovatelé.

Stále více proto přicházejí pracovníci z východu a zdaleka ne jen na pomocné práce. Dosti patrné je to v Karlových Varech, kde se dnes již běžně v ordinaci setkáte s lékaři z Ruska a Ukrajiny: „Nikdo vás nevaruje, přijdete do ordinace za svou lékařkou a najednou zjistíte, že tam je někdo jiný,“ svěřila se nám paní Zuzana. „Totéž se mi stalo u zubaře. Napřed mi to vadilo, ale dnes jsem docela ráda. Mám pocit, že zahraniční lékaři jsou vlídnější a zodpovědnější,“ pochvaluje si.    

Pomož si sám?


Na Karlovarsku je již situace natolik vážná, že  palčivý problém začali řešit čeští zaměstnavatelé společně s německými na půdě Regionální hospodářské komory Poohří. Na společném workshopu dospěli k názoru, že je nezbytné, aby se firmy začaly samy aktivně podílet na výchově svých budoucích zaměstnanců.  Chyby totiž vidí i na jejich straně. Jsou podle nich nepříliš ochotní se za prací stěhovat, nebo alespoň dojíždět, a zřejmě zapomněli na známé pravidlo, že řemeslo má zlaté dno. Podle ředitele Integrované střední školy v Chebu  Miroslava Lišky stále klesá počet žáků řemeslných oborů. Tato škola začala proto jako první v kraji motivovat učně stipendiem, ti nejlepší se mohou těšit na čtyři stovky měsíčně, v posledním ročníku dokonce až osm set. 

Špatně platí


Vedoucí referátu trhu práce karlovarského Úřadu práce Veronika Rohošková  však vidí příčiny problémů a deformací na trhu práce i na straně zaměstnavatelů.  V Karlovarském kraji totiž rozhodně neplatí, že by zde navzdory vysoké nezaměstnanosti chyběla volná místa: „Na našem portále máme stovky volných míst. Jenže případní zájemci o práci často narážejí na fakt, že zaměstnavatel jim nabízí špatné platové podmínky a vyžaduje praxi, nezřídka dlouholetou. Tím spíše zaráží nezájem o zaměstnávání zkušených lidí ve věku nad 50 let. Snažíme se proto firmy podporovat různými dotacemi. Chceme je motivovat, aby přijímali nejen absolventy bez praxe, ale také třeba matky s malými dětmi, či osoby starší padesáti let, nebo zdravotně postižené,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Rohošková. Přes všechna opatření však zůstává situace stále stejná.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …