Smůla, čmárale Smetano. Klaus ti milost nedá

30.05.2012 6:41

Prezident Václav Klaus neudělí milost bývalému řidiči olomoucké MHD Romanu Smetanovi, který byl odsouzen za pomalování předvolebních plakátů politiků. On ani jeho blízcí totiž nejsou podle Hradu v tíživé sociální situaci. Informoval o tom dnes server iDnes.cz.

Smůla, čmárale Smetano. Klaus ti milost nedá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

"Institut milosti je svou povahou výjimečný a prezident republiky jím nepřezkoumává ani neposuzuje postupy a rozhodnutí nezávislých orgánů v trestním řízení, nýbrž jen bere ohled na takové závažné okolnosti, které se v jednotlivém případě mohou vymykat možnostem řešení, které jsou dány soudům podle platných právních předpisů," zní podle iDnes.cz odůvodnění zaslané prvnímu místopředsedovi KDU-ČSL Marianu Jurečkovi, který taky o milost pro Smetanu žádal.

Nejvíc poškodil ODS

Právě Jurečky se přikreslování tykadel dotklo také. Plakáty jeho strany byly mezi těmi, které Smetana pokreslil. Z rozhodnutí Klause je Jurečka zklamaný.     Třicetiletý bývalý řidič olomouckého dopravního podniku pokreslil na protest proti politickým elitám nejméně 30 reklam. Nejvíc pokreslených polepů patřilo ODS, jež se jako jediná u soudu domáhala, aby jí řidič zaplatil škodu 15.000 Kč. Soud mu uložil, aby škodu zaplatil, což udělal. Měl také odpracovat 100 hodin obecně prospěšných prací, to ale odmítl. Soudkyně Markéta Langerová, manželka jednoho ze Smetanou pokreslených politiků Ivana Langera z ODS, mu proto trest změnila na 100 dní vězení. Za mřížemi měl Smetana pobývat do konce července, minulý týden mu však trest přerušil Nejvyšší soud.

Jelikož Smetana původně do věznice nenastoupil, přibylo mu kvůli tomu nové obvinění týkající se maření výkonu úředního rozhodnutí, za to mu hrozí až tři roky vězení. Do věznice měl Smetana nastoupit na konci března. Policii se nakonec vydal sám téměř po měsíci po odborářské demonstraci v Praze.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…