Kabinet návrh ministra Dobeše na registrační značky na přání schválil

30.05.2012 11:00

Vláda dnes schválila možnost vybrat si na vozidlo registrační značku podle přání. Přidělení vlastní kombinace alfanumerických znaků na jednu tabulku by mělo stát pět tisíc korun, tedy deset tisíc korun na jedno motorové vozidlo. Možnost zavádí novela zákona o provozu na pozemních komunikacích a právě pro tu ministři zvedli ruku.

Kabinet návrh ministra Dobeše na registrační značky na přání schválil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté při silniční kontrole

Novelu o provozu na pozemních komunikacích nyní bude čekat projednání v parlamentu.

Podle předkládajícího ministerstva dopravy počet přidělovaných registračních značek v poslední době výrazně roste, což zvyšuje výdaje z rozpočtové kapitoly resortu. Proto chce vydávání nových tabulek omezit, nebo více zpoplatnit.

Jak přišel ale ministr dopravy Dobeš na částku pět tisíc korun? „My jsme chtěli, aby ta částka nebyla nijak vysoká, aby nepřesáhla pro lidi částku nad jejich možnosti,“ objasnil dnes ráno pro Radiožurnál sám Dobeš. Poplatek za obecnou, tedy přidělenou  značku podle něj ale zůstává. Změnou zákona chce ale podle něj ministerstvo dopravy zabránit uplácení úředníků při pořizování prominentních poznávacích značek, tedy tzv. kmotrovských.

Odcizenou nepřidělí

Dobeš pro rádio také ráno uvedl, že značku úřady ale nepřidělí, pokud už ji vlastní někdo jiný, nebo je evidována jako odcizená.

Ministerstvo podle něj počítá i s tím,  že výnos z prodeje prominentních značek by měl v budoucnu pokrýt veškeré náklady na výrobu všech značek. Případné přebytečné peníze půjdou na agendy. 

„Máme spočítáno to, že v tuhle chvíli vydáváme něco kolem dvou set milionů korun na výrobu registračních značek. Ta novela, pokud bude schválená, tak by tato částka měla být výrazně zredukována a státní rozpočet by měl být o to daleko méně zatěžován,“ vysvětlil Dobeš.

Podle normy by nově mohl majitel vozidla za poplatek požádat o přidělení další tabulky k již vydané registrační značce, například při montáži nosiče kol. Novinkou je i možnost přechodu značky z jednoho vozu na jiný, nebo by mohla na vozidle zůstat původní značka při jeho převodu na jiného majitele.   

Nový registr silničních vozidel

Nová úprava by měla zjednodušit schvalování typů silničních vozidel a zároveň zpřísnit činnost Stanic technické kontroly. Měla by vymezit povinnosti pracovníků STK a stanic měření emisí a zavést postihy za jejich neplnění. Zavedení vnitřních kontrolních mechanismů a pravidelných školení vyjde podle odhadů resortu STK celkem na 65 milionů korun ročně. Nově zákon také stanovuje sankce za přetáčení tachometrů, pokuta může dosáhnout až 50 tisíc korun.

Vzniknout má podle informací, které uvedla ČTK, také zcela nový registr silničních vozidel, který bude odpovídat všem požadavkům na informační systémy veřejné správy a bude komunikovat se základními registry.

Nová úprava registrace a zápisu změn údajů v registru by měla nastavit srozumitelná pravidla a postupy pro zápis a vedení těchto údajů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…