Šéf seniorů: Je mi zle, když vidím staré lidi u popelnic. Tak je vedu do ulic

30.05.2012 11:23

Ve středu hodinu po poledni se v Praze sešli k historicky vůbec první demonstraci důchodci. Protestovali proti pomalejšímu růstu penzí, na němž se už koalice dohodla. Předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes pokládá pořádanou akci nikoli za senzaci, ale za tragédii. V té souvislosti přiznává, že mu je zle, když vidí důchodce vybírat popelnice.

Šéf seniorů: Je mi zle, když vidím staré lidi u popelnic. Tak je vedu do ulic
Foto: Martin Kovář
Popisek: Zdeněk Pernes

Proti pomalejšímu růstu penzí ve středu hodinu po poledni protestovali důchodci na náměstí Jana Palacha v Praze. „Senioři nejsou odboráři, nejsou zvyklí chodit na demonstrace. Je to  historicky jejich první demonstrace v České republice. Přípravy probíhaly téměř dva měsíce, informace několikrát proběhly v televizi, rozhlase i jiných médiích, a tak věřím, že několik tisíc lidí přijde,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.

Uvědomoval si přitom, že to bude převážně otázka Pražanů, protože přespolní senioři zpravidla nemají dostatek volných zdrojů, aby si mohli zaplatit jízdenku z Ostravy, nebo odjinud. Ohlášený protest lidé většinou berou s pochopením. „Kromě nějakých sprostých mailů, z nichž většina ani nebyla podepsaná a jichž bylo za ty dva měsíce příprav zhruba do dvaceti, tak všechny ostatní maily, kterých dostáváme tak šedesát denně, jsou příznivé. Ale řada pisatelů se omlouvá, že přijít nemůže,“ říká šéf Rady, která zastřešuje 21 důchodcovských organizací.

Důchodci v ulicích nejsou senzací, ale tragédií

„Všichni vědí, že to je určitý happening. Vláda od svého záměru zřejmě neustoupí, ale je to její ostuda, její odpovědnost i tragédie. Říkám to už celé ty dva měsíce, že senioři v ulicích to není senzace, ale tragédie a za tu odpovídá tato vláda,“ tvrdí Zdeněk Pernes a upozorňuje na to, že v těchto dnech se u nás koná celosvětový kongres seniorských organizací, a tak jeho delegáti na vlastní oči uvidí, že u nás musí důchodci demonstrovat.



S žádostí o jednání neuspěli u premiéra Petra Nečase, který je odkázal na šéfa svých poradců Tomáše Vrbíka, s nímž se sejdou tento pátek. „Vyzvali jsme k jednání i předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou a ač jsme jí to posílali už 7. května, ani nám neodpověděla. Tak zkrátka není vyhnutí, senioři se musí bránit a nemají jinou možnost než peticí či demonstrací,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes.

Seniory podpořil i předseda VV Radek John

„Pokud tato slavná vláda není schopna zabezpečit slušnou penzi svým rodičům, tak ať jde do háje. Já to jinak neumím říct. Přitom jde asi o 14 miliard korun, a to je jen otázka priorit. Mohu vyjmenovat desítky případů, kde se dá ušetřit, ale to samozřejmě vláda ví také,“ zlobí se Zdeněk Pernes na Nečasův kabinet. „Podle sociologických průzkumů nás podporuje více než polovina mladých, také většina veřejnosti, která to na rozdíl od této vlády chápe přesně,“ dodává šéf Rady seniorů.

Projednávání návrhu zákona, proti němuž ve sněmovně vystupovala opozice, sledoval velice pozorně. „Včera jsme dostali dopis od předsedy VV pana Johna, že i i oni nás podporují,“ podotýká šéf Rady seniorů, že v parlamentu budou mít podporu nejen od opozičních stran ČSSD a KSČM jako dosud.

Rath poškodil stranu, která mu pomohla k funkcím

Sociální demokracie jako tradiční spojenec bude po aféře bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha zřejmě oslabovat. „Pokud jde o jeho osobní selhání, tak si to musí odnést. Přitom ale poškodí  stranu, za kterou kandidoval a která mu umožnila získat všechny ty funkce, to je nabíledni, ale on ty strany střídal,“ připomíná Zdeněk Pernes Rathovo putování stranami od ODS přes SD-LSNS až po ČSSD.

„To jsou ti naši politici. Střídají strany tak, jak se jim to hodí, hlavně aby z toho něco měli. Tak s takovými lidmi já nejednám. Rozlišuji lidi na ty, kterým jde jenom o sebe, a s těmi nejednám. Pak je skupina lidí, kterým jde o sebe i o věc, a s těmi, bohužel, musím jednat. A jinak samozřejmě se klaním a salutuji všem, kterým jde jenom o věc,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz předseda Rady seniorů.

Sociální potřeby byly před rokem 1989 lépe ošetřeny

Ani ČSSD, ani komunisté, kterým v posledních průzkumech preferencí opakovaně patří druhé místo, nejsou stranami, které by Rada seniorů doporučovala volit. „Na našich kulatých stolech děláme to, že seniorům neříkáme, koho mají volit. Jenom jim říkáme, co která politická strana pro ně udělala. A naopak, čím je poškodila. Říkáme jim, ať k volbám přijdou a využijí svou historickou odpovědnost. Je na nich, jak se rozhodnou,“ brání se Zdeněk Pernes spojování s nějakou politickou stranou.

Za rostoucí oblibou komunistů může být i stesk po sociálních jistotách z předchozího režimu. „Tehdy byly sociální potřeby ošetřeny: nízká cena bydlení, zdravotnictví bez poplatků, levné potraviny, záporná daň z obratu, nic takového teď nefunguje. Sociální politika je jednou z významných funkcí státu, je to jeho odpovědnost, pokud ji neplní, tak je tu asi zbytečný,“ poznamenává šéf Rady seniorů.

Důchodci jsou ve stresu, zda si koupit léky, nebo jídlo

„Sociální postavení českých seniorů je o pětinu horší, než bylo v roce 1989. To se také chystám na demonstraci zdůraznit. Jsou zde velké skupiny lidí, které jsou na tom opravdu zle. Ti lidé žijí ve stresu, jestli si mají koupit lékařem předepsané léky, nebo pořídit nákup v samoobsluze, a to zkrátka nejde. Když vidím lidi v důchodovém věku vybírat popelnice, tak mi je tedy zle, to je strašné,“ svěřuje se pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Pernes.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…