Soud zahájil insolvenční řízení se stavební firmou Metrostav

31.05.2012 10:08

Městský soud v Praze ve čtvrtek zahájil insolvenční řízení se stavební firmou Metrostav, která má dlužit dvěma dodavatelům prací miliony korun. Uvedla to agentura Mediafax, která to zjistila z insolvenčního rejstříku.

Soud zahájil insolvenční řízení se stavební firmou Metrostav
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední kubík horniny na ražbě tunelu Blanka

Insolvenční návrh podala společnost Alu Progres, které má Metrostav dlužit 1 358 375 korun tři měsíce po lhůtě splatnosti. Dalších 640 tisíc dluží stavební firma v kratší lhůtě. Celkové neplatné pohledávky podle insolvenčního návrhu činí 30 063 124,10 korun.

Podle zjištění agentury Mediafax se jedná o neproplacené faktury za dodávku a montáž hliníkových okenních výplní a provětrávané fasády v obytném souboru Kajetánka a také skluz se splácením za dodávku a montáž hliníkových oken, dveří, skleněných stěn, stínících systémů a žaluzií, zámečnických a klempířských prvků a provětrávané fasády v administrativním objektu a bytových domech Pankrác.

Podle navrhovatele má Metrostav další dlužníky, jako příklad uvádí českobudějovickou společnost Lumen. Té má stavební firma dlužit po lhůtě splatnosti 26 190 498,04 Kč.

Alu Progres soudu navrhuje, aby Metrostav poslal do konkurzu.

Metrostav je také kromě jiného zhotovitelem stavební části tunelu Blanka. S pražským magistrátem vedla firma loni v únoru dohady o tom, kdo může za zdražení tunelu. Pražský primátor Bohuslav Svoboda totiž tehdy prohlásil, že tunel bude o deset miliard dražší. Metrostav si však za svým názorem stál, podle něj za vyšší cenu nemůže. Město si podle Metrostavu jednak objednalo práce navíc, jednak se na zvýšení ceny podepsaly i změny technologií či inflace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…