Advokát se vysmál úvahám miliardáře Chrenka

31.05.2012 12:34

Ocelářský, mediální a zdravotnický magnát Tomáš Chrenek má velice blízko k bývalému ministru vnitra Ivanu Langerovi a do svých služeb najal i exministra obrany Martina Bartáka. Podle advokáta a publicisty Milana Hulíka takové angažmá narušuje podnikatelskou etiku a vyvolává podezření z klientelismu.

Advokát se vysmál úvahám miliardáře Chrenka
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Bývalými politiky se v poslední době obklopuje ocelářský, mediální a zdravotnický magnát Tomáš Chrenek, do jehož impéria patří skupina Moravia Steel s Třineckými železárnami, největší soukromý poskytovatel zdravotní péče ve střední Evropě společnost Agel s jedenácti nemocnicemi a dalšími zdravotnickými zařízeními a také filmová a televizní studia Barrandov.

Miliardář Chrenek má blízko k exministru vnitra Ivanu Langerovi, nedávno do svých služeb najal bývalého ministra obrany Martina Bartáka. „S Ivanem Langerem se znám ještě z doby před jeho vstupem do politiky. Nyní moje firma pronajímá budovu akademii CEVRO, kterou Langer před lety spoluzakládal. A já na této škole občas přednáším. To je ta platfoma, kde s Ivanem komunikujeme,“ vysvětlil Chrenek v rozhovoru pro MF Dnes.

Ocelářství a vojenství mají k sobě blízko

Podobně popisuje i vztah s Bartákem. „Stejně jako Ivan je i Martin lékař, velice schopný neurochirurg, který pracoval v zahraničí, jazykově velice dobře vybavený. Upřímně, jeho zkušenosti z resortu obrany bych neuměl využít, protože to je oblast, která mě naprosto nezajímá. Martin je také můj kamarád, který pro mě pracuje jako poradce, konzultant,“ prohlásil Chrenek.



„I když pan Chrenek zdůrazňuje, že ho vojenství vůbec nezajímá a že se s Bartákem stýká hlavně jako s lékařem a s panem Langerem taky, tak tomu se musím smát, jako se teď musím smát některým tvrzením pana Ratha. Přece ocelářství a vojenství mají k sobě strašně blízko. A to nemusím být odborník na vojenství,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz advokát a publicista Milan Hulík, jenž se významně podílí na činnosti iniciativy Veřejnost proti korupci.

Bartáka by podnikatel lobbovat neposlal

Anketa

Věříte tvrzení Tomáše Chrenka?

9%
91%
hlasovalo: 497 lidí
Podle advokáta nelze v obecné rovině nic namítat proti tomu, že bývalí politici vstupují do služeb soukromého sektoru, děje se tak i na Západě, ale musí se tak dít kultivovaným způsobem. „Tu kultivaci vidím především v tom, že by politik neměl vstupovat do služeb těch firem, nebo těch soukromníků, s nimiž udržoval kontakty, když byl ve vysokém služebním postavení. Pak to pochopitelně vyvolává velké podezření z korupce,“ upozorňuje Milan Hulík.

Podnikatel Tomáš Chrenek ale v rozhovoru pro MF Dnes zpochybnil, že by pro jeho byznys bylo užitečné mít kamarády s politickými zkušenostmi. „Angažmá Martina Bartáka by pro mě byl asi nejméně vhodný způsob, jak působit na dnešní státní správu. Kdybych ho někam poslal svým jménem, tak bych měl zřejmě velký problém. To asi uznáte. Jeho význam vnímám opravdu v rovině odborné a medicínské,“ uvedl Chrenek.

Společnost bez etiky s klientelismem a korupcí

„To sice zdánlivě vypadá, že to má svoji logiku, ovšem tu logiku pak popírá ta skutečnost, že pan Barták má určitě obrovské kontakty. A protože žijeme ve státě, v němž je největším problémem korupce a klientelismus, tak to zase vyvolává podezření z klientelismu, protože pan Barták není jenom osobou vyšetřovanou kvůli podezření z trestného činu, ale i osobou s ohromnými kontakty,“ namítá pro ParlamentníListy.cz advokát Hulík.

„Tím, že u nás nefunguje etika a převládá tu klientelismus a korupce, tak si člověk dovede lehce představit, že kontakty pana Bartáka jsou kontakty, jako má například pan Šlouf a další. Že to je ta propojená síť vazeb, z nichž část pochází z doby minulého režimu, těch lobbistů, těch Janoušků, těch lidí scházejících se na golfových hřištích, v Toskánsku a tak dále,“ obává se Milan Hulík.

Chrenek je větší euroskeptik než prezident Klaus

Advokát je přesvědčen, že Tomáš Chrenek, pokud by chtěl pomoci Martinu Bartákovi jako člověku, nebo pokud využívá jeho lékařské rady nebo lékařskou péči, by to jistě dokázal hradit ze svých soukromých peněz. „Ale vybrat si ho oficiálně jako nějakého poradce spolu s panem exministrem Langerem, tak si to rozhodně každý zařadí do příslušné škatulky klientelistických vazeb a možná i těch korupčních,“ domnívá se Milan Hulík, advokát iniciativy Veřejnost proti korupci.

Tomáš Chrenek má historicky blízko i k prezidentu Václavu Klausovi, jehož si prý váží po odborné i názorové stránce. „Jeho euroskepticismus je velmi aktuální, jsem možná v některých otázkách ještě větší euroskeptik než on. Můžete se zeptat mých studentů na CEVRO. Takže nás to pojí spíš po myšlenkové stránce, ale v žádném případě si nedokážu představit situaci, kdy nejvyšší ústavní činitel bude za mě lobbovat,“ konstatoval Chrenek v rozhovoru pro MF Dnes.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…