Jak to prý chodilo za Ratha: Kdo mlčel a kdo byl řitní alpinista

01.06.2012 9:51

Ve středočeské ČSSD podle informací ParlamentníchListů.cz panuje zoufalá snaha zjistit, „kdo za to může“, tedy za aféru Davida Ratha. Sice i v době hejtmanství Davida Ratha existovala v ČSSD „opozice“, Rath si však dokázal zavázat spojence, či postrašit odpůrce. Čili odpovědnost se hledá těžko a odpovědnost se hází z jednoho na druhého.

Jak to prý chodilo za Ratha: Kdo mlčel a kdo byl řitní alpinista
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Pokud jde o radu kraje, tak náměstek hejtmana pro oblast dopravy Robin Povšík a náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Zdeněk Seidl sice nebyli Rathovými spojenci, ale nijak proti němu nevystupovali. Jednalo se o „odpor mlčením“.

Mlčochové "proti" alpinistům

Rath si nemohl dovolit se zbavit úplně Robina Povšíka, protože za ním stojí jeho otec, mocný odborář z mladoboleslavské škodovky Jaroslav Povšík. Čili řadu věcí z oblastí dopravy pak Rath předkládal sám.

„Chládek, Zelenka, Hrabě, tak to byli vyloženě Rathovi řitní alpinisté,“ řekl redakci dobře informovaný zdroj. Řeč je o náměstkovi hejtmana pro oblast regionálního rozvoje a evropské integrace, stínovém ministru školství a senátorovi Marcelu Chládkovi, Jaroslavu Zelenkovi, předsedovi Výboru pro regionální rozvoj a členovi Kontrolního výboru a náměstku hejtmana pro oblast financí a investic Marcelu Hraběti.

Cukr a bič

Rath si řadu lidí zavázal tím, že zvedl odměny za zasedání ve výborech a komisích, dále museli zastupitelé ČSSD podepsat čtyřmilionové směnky, ve kterých se zavázali, že budou hlasovat s většinou.

Rath si rovněž různými výhodami dokázal zavázat středočeskou KSČM a podporou jejích zastupitelů držel v šachu klub zastupitelů ČSSD. Rath prý rovněž dokázal mistrně využívat otázky přidělování dotací, a to i ve vztahu k samotné ČSSD. Když někdo zlobil, plácl ho Rath přes prsty a dal varování ostatním.

Systémová chyba ČSSD

O tom, že se nikdo k odpovědnosti příliš nemá, vypovídá i to, že padají výzvy na všechny strany, aby odstoupil Krajských výkonný výbor ČSSD, a ten zase říká, že odstoupí pouze, pokud odstoupí Rada kraje.

Proti tomu se staví středočeský poslanec ČSSD Milan Urban, kterého rathovci zařízli. Ten požaduje i nové primárky pro krajské volby. Je přesvědčen, že kauza Rath není o pochybení jednotlivce. Kolem něj prý bylo společenství funkcí, strachu a peněz. „Teď už bude muset zřejmě zasáhnout vedení strany,“ nevidí jiné řešení Milan Urban: „Protože Ústřední výkonný výbor ČSSD vyzval krajské vedení k odstoupení, a to se nestalo.“

Následně popsal, jak údajné prorůstání zájmových struktur do ČSSD vypadá. „Někteří se stali místopředsedy, někteří jsou na stávající kandidátce do krajských voleb. A já si myslím, že kauza Rath je systémová chyba, za kterou nese zodpovědnost současné vedení sociální demokracie,“ drtil spolustraníky Urban kritikou ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

Střední Čechy? Společenství funkcí, strachu a peněz

„Já určitě nebudu nikoho jmenovat, ale že to bylo společenství funkcí, strachu a peněz, o tom si, myslím, už dnes nikdo nepochybuje. Že si tam sociální demokraté umí dosadit některé lidi, tak to je také pravda. A co horší, celé to fungovalo na modelu počítání hlasů pro různé konference. Volební matematika uvnitř ČSSD tak byla pokřivená v tom, že se dávali dohromady lidé, kteří za to pak byli odměněni funkcemi, možná penězi, a někteří samozřejmě jednali ze strachu o svoji budoucnost,“ popsal fungování ČSSD kolem Ratha Urban.

Neochota odstoupit zklamala i statutárního místopředsedu ČSSD Michala Haška. „Očekávám, že se situací ve středních Čechách bude po návratu předsedy ČSSD (Bohuslava Sobotky) ze zahraniční služební cesty znovu zabývat politické grémium a že vydáme jasný signál o nutnosti změn ve středočeské ČSSD,“ uvedl Hašek. Pro předsedu strany Sobotku je celá věc s Rathem nepříjemná, protože Rath byl jeho spojencem právě proti Haškovi.

„Richard Dolejš (předseda středočeské ČSSD) potvrzuje, že je obyčejnej aparátčík, politický Hujer!“ píše na svém facebookovém profilu pro změnu poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. „... Od Grosse ..přes Ratha ..pořád ..jen Hujer. Měl šanci ukázat, že už se v politice něco naučil, neukázal,“ dodává Foldyna.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…