Rathovo vězení podle TV Nova: Dozorci mu nosí jídlo, dvůr má jen pro sebe

01.06.2012 7:16

Třikrát denně jídlo až do cely, ráno denní tisk, v dohledné budoucnosti snad i radio, velký vycházkový dvůr jen pro sebe. Tak vypadá vazba zatčeného poslance Davida Ratha. Podle jednoho z vězňů, jehož výpověď přinesla TV Nova, vypadá celkem spokojeně, přesto se však poslanci neustále něco nepozdává a proti chování vězeňské služby již podal přibližně 300 námitek.

Rathovo vězení podle TV Nova: Dozorci mu nosí jídlo, dvůr má jen pro sebe
Foto: hns
Popisek: Rath za mřížemi, ilustrační koláž

TV Nova se Rathovu životu za mřížemi ve včerejších Televizních novinách věnovala obsáhle. Podle zjištění redaktorů televize má David Rath v litoměřické vazební věznici zvláštní režim a velká privilegia.

Nova vyzpovídala jednoho z jeho spoluvězňů. Jedná se o před týdnem propuštěného drogového dealera.  „Nevěděli, jak s ním mají zacházet, protože ten jeho případ se vymyká absolutně všemu. Takže je to prostě V.I.P. vězeň,“ řekl muž ve čtvrtečním vydání nejsledovanější zpravodajské relace v ČR.

Rath je v koluzní vazbě, která představuje zvláštní režim. Jejím účelem je zamezit ovlivňování svědků a dalšímu maření vyšetřování. Proto má být vazebně stíhaný omezen zejména ve styku s lidmi, aby jejich prostřednictvím nemohl vyšetřování ovlivňovat. V praxi to znamená omezení styku i se spoluvězni, což v Rathově případě TV Nova potvrdila. „Neustále je pod dohledem, před jeho celou sedí eskorta, která mu dokonce nosí i jídlo,“ sdělila reportérka televize.

V cele číslo 113 dostává poslanec třikrát denně jídlo a každé ráno rovněž denní tisk. Manželka mu poslala rovněž rádio, ale to musí nejprve projít technickou kontrolou.

Má spoustu známých, tak si stěžuje

Ze zvláštního režimu však Rathovi plynou i další výhody. Například při vycházkách má k dispozici soukromí a mnohem více prostoru. „Běžní vězni chodí do takzvaného syrečku. On měl vycházkový dvůr větší než je celý syreček jen pro sebe.“ Na separátním vycházkovém dvoře poslance zachytili i fotografové deníku Blesk, kteří přinesli záběry do půli těla vysvlečeného Ratha, tužícího své tělo sportem.

Pro sebe má celou jednu terasu, na kterou může chodit na hodinu denně. Ve čtvrtek však podle reportérů Novy dobu nevyužil, protože bylo ošklivo. Po chvilce procházení se tedy nechal odvést zpět do cely.

Právě na odchodu z vlastního dvora prý vypovídající exvězeň jedinkrát zatčeného poslance viděl. „Vypadal spokojeně,“ říká.

Podle propuštěného dealera si však Rath na chování vězeňské služby stěžuje, jak může. „Je poslanec, má imunitu a má spoustu známých, takže dělá, co může.“ Rath podle něj sepsal více než 300 připomínek k chování vězeňské služby vůči jeho osobě.

Mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová trvá na tom, že všechny vazebně stíhané osoby, tedy i doktor Rath, mají stejné podmínky.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…