Penízky moje žluťoučký... Odborníci rozebírají Rathovy řeči nad plnou krabicí

01.06.2012 10:13

Žluťoučký penízky, kapříci, mazánek… Takhle nemluví malé děti, ale lidé vzbuzující eminentní zájem kriminalistů. Podle psychiatrů je běžné, že protřelí kriminálníci používají zdrobnělin a nad svými „výkony“ projevují až dětinskou radost. Policejní odposlechy tak často bývají přehlídkou otrlé infantility.

Penízky moje žluťoučký... Odborníci rozebírají Rathovy řeči nad plnou krabicí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Představení Bestie 2 doplněné o Rathovu etudu s krabicí a sedmi miliony

Naivní rozněžňování nad hezkými, žluťoučkými penízky by podle MF DNES mohlo působit dojmem, že oba lidé vidí tolik peněz poprvé v životě. Soudní znalci však upozorňují, že takové vyjadřování je typické pro zkušené kriminálníky.

„Rozhodně to nefunguje tak, že radost mají jen nezkušení pachatelé, zatímco ti protřelí berou své skutky rutinně,“ říká pro MF DNES policejní psycholožka Ludmila Čítrková. Odposlechy podle ní často odhalují až bizardní projevy radosti, neboť čím je pachatelů víc, tím expresivněji se projevují.

Psycholog Slavomil Hubálek rovněž upozorňuje, že něžné vyjadřování, byť je zejména mezi muži neobvyklé, je v kriminálním prostředí běžné. „Funguje to na principu obranného mechanismu před agresivitou. Ti lidé podvědomě obracejí své zločiny do opaku, do něžností,“ vysvětluje.

Podle MF DNES jsou důkazem takového podvědomého zněžňování například legendární „kapříci“ fotbalových korupčníků, nebo oslovování pražského primátora Béma s podnikatelem Janouškem jako „mazánek“ či „kotě“.

MF DNES cituje soudního znalce, podle kterého se například brutální násilí a vydírání domlouvalo slovy: „Jiříčku, mám pro tebe prácičku. Je to skládačka, budou to ale jenom kostičky, ne full servis. Tentokrát ale žádná rakvička.“

MF DNES se pozastavuje nad takto něžným vyjadřováním především v případě Davida Ratha, který byl proslulý ostrými verbálními útoky vůči svým oponentům.    


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…