Ten, co napráskal Ratha: Někdo chce, aby se to rozplizlo a zametlo

02.06.2012 8:52

Někdejší významný policista se specializací na hospodářskou kriminalitu, který totálně znechucený odešel od sboru a nyní se živí jako soukromý detektiv. Libor Gregor, který na Nejvyšším státním zastupitelství podal první trestní oznámení v souvislosti s buštěhradskou veřejnou zakázkou, je nyní hlavně překvapen, jak moc se propírá jeho jméno. Nečekal, že se veřejnost dozví, kdo na korupci na středočeském hejtmanství upozornil.

Ten, co napráskal Ratha: Někdo chce, aby se to rozplizlo a zametlo
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: David Rath je převážen do litoměřické vazební věznice

Nezastírá, že byl zaskočen, když se jeho jméno jako iniciátora celého vyšetřování začalo objevovat v médiích. „Je pro mě naprosto nepochopitelné, proč v této fázi vyšetřování je nutné, aby na veřejnost vyplulo jméno toho, kdo na vše upozornil.“ Z vlastní praxe u policie prý ví, že vůbec není podstatné, kdo podnět podává. Proto předpokládal, že se jeho jméno nezveřejnění. Navíc prý byl v tomto duchu ujištěn i Nejvyšším státním zastupitelstvím. „Bylo mi tehdy řečeno, že nikoho nebude zajímat, kdo věc oznámil,“ říká v rozhovoru.

Má pocit, že jméno oznamovatele je tolik propíráno hlavně proto, aby odradilo ostatní od podávání podnětů. „Už nyní jsou za tím politické zájmy, aby se to rozplizlo, aby se pozornost odvedla jinam,“ myslí si. „Viděl jsem v této věci profesionální přístup policistů i státních zástupců, ale jakmile začne pinkaná mezi státními zástupci, je to vždycky špatně,“ obává se. Připomíná kauzu exministra Drobila, která zpočátku byla vyšetřována obdobně, ale nakonec usnula.

Kauza Davida Ratha je podle Gregora na dlouhou dobu poslední, kterou se podařilo dotáhnout aspoň do fáze obvinění. „Můžu popsat x případů, kdy se policie vykašlala na jakékoliv prověřování a rovnou podnět smetla ze stolu.“  

Mohl jsem ty informace prodat                                                      

Vyjádřil se i ke spekulacím o jeho roli v případu, neboť v podnětu bylo uvedeno, že detektiv zastupuje jistého klienta. „Je to dost nešťastně napsané, v téhle věci nikoho nezastupuji.“ Celá věc podle Gregora vznikla tak, že se na něj obrátil jeho dobrý známý, že se mu dostaly do rukou závažné informace a zda by se na ně nepodíval. Dál už postupoval na vlastní pěst.

Proto odmítá, že by v souvislosti s trestním oznámením v buštěhradské kauze dostal od kohokoliv zaplaceno. „Kdybych uvažoval jako oni, mohl bych informace, které jsem získal, velmi dobře zpeněžit. Ale to není můj styl,“ ujišťuje.  

Na rovinu přiznává, že měl obavy z toho, že by se tato kauza vyšetřovala ve středních Čechách. „Samozřejmě i ve středních Čechách jsou skvělí státní zástupci a policisté, ale jestliže se doslechnete, že hejtman Rath byl na padesátinách jednoho z vysokých funkcionářů středočeské policie a že se tam potkal i se státními zástupci, tak se podle toho musíte zařídit,“ říká Gregor. Právě do středních Čech, respektive na středočeské státní zastupitelství, se případ v pátek večer přestěhoval (VÍCE INFORMACÍ ZDE

„Klika byla, že se toho ujali policisté, kteří nebyli spřaženi s pražským prostředím,“ myslí si. Pokud by prý viděl, že kauza u vyšetřovatelů šumí do ztracena, dal by informace médiím.

Starkova Příbram

Gregor během rozhovoru vzpomínal i na svou kariéru u policie, která skončila kvůli jeho absolutnímu znechucení z poměrů ve sboru. Zejména kvůli politickým tlakům na policii, které tu prý byly vždycky. „Během kauzy kreditní a podnikatelské banky jsme si přímo z porady ministra financí Kočárníka odvezli jeho náměstka. Než jsme přijeli z ministerstva na centrálu v Kongresové ulici, už tam bylo napáskované celé vedení, aby zjistili, co se děje.“

Poté se podle svých slov zaměřil hlavně na vyšetřování podnikatelsko- politického propojení v Příbrami. „To byl takový propletenec. Tam stranická knížka nerozhodovala, šlo jim o peníze, o veřejné zakázky.“ Mimoto prý bylo nezbytné rozplétat financování činnosti Jaroslava Starky, který v té době byl podle LN neoficiálním vládcem města.

Právě díky konexím na Příbram se podařilo rozkrýt celorepublikovou síť zmanipulovaných veřejných zakázek, prováděných firmou Tender group. „Bylo obviněno několik podnikatelů. Někteří skončili u soudu, někteří ale vyvázli, protože si to soudy pinkaly mezi sebou a nikdo ze soudů neměl zájem to dotáhnout,“ vzpomíná bývalý vyšetřovatel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…