Kdo bude nemocný, toho zničí dluhy. Senátorka straší pacienty Amerikou

02.06.2012 17:41

Podle oficiální zprávy Svazu pacientů ČR (SPČR) je platba za výběr lékaře porušením principu rovného přístupu ke zdravotní péči, kterou mají čeští občané pořád ještě garantovanou Ústavou ČR. Je to pouze další plíživý krok vedoucí k definitivní privatizaci zdravotní péče podle amerického vzoru. O své příjmy přijdou všichni, i ti bohatí.

Kdo bude nemocný, toho zničí dluhy. Senátorka straší pacienty Amerikou
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jedna z mnoha demonstrací proti zdravotní reformě, přímo pod okny ministra

Podle Svazu pacientů ČR je privatizace pouze likvidace evropského sociálního modelu, který svou konkurenceschopnost staví na dobře fungujících veřejných službách a rovném přístupu ke vzdělání a zdravotní péči.

SPČR dále uvádí, že úroveň zdravotní péče a přístup k této péči je podle Světového ekonomického fóra jedním ze základních kritérií konkurenceschopnosti země. „Nejen že zdravá populace neodčerpává finance do neproduktivní části hospodářství, ale naopak je schopna sama  vytvářet nové hodnoty, které znamenají sociální a hospodářský rozvoj společnosti,“ uvádí v tiskovém prohlášení viceprezidentka Svaz pacientů ČR Alena Gajdůšková, která je též místopředsedkyní Senátu v barvách ČSSD.

Pro ty, jež si teď myslí, že si platbou nadstandardní péče přilepší, je třeba připomenout, že úraz či nemoc většinou znamená, že přijdou o své příjmy. A to i ti s příjmy vysokými. Protože už teď onemocnění znamená vyšší náklady. První viceprezidentka Gajdůšková udává pro představu příklad, jak by to i nás jednou mohlo dopadnout, pokud by se kroky dnešního zdravotnictví blížily stále více USA.

Lidé v USA se totiž okamžitě zadluží ve chvíli, kdy vážně onemocní. „Znám případ rodiny, kdy v USA mladá žena s ročním dítětem onemocněla rakovinou. Čtyři roky jí léčili. I když měla dobré pojištění, pojišťovna u velké části lékařských zákroků tvrdila, že tuto léčbu pojistka nekryje. Rodina se musela velmi zadlužit. Žena přesto po čtyřech letech zemřela.  I když muž se po čase znova oženil a má další rodinu, ještě hezkou řádku let bude splácet léčbu své zemřelé ženy,“ píše v prohlášení Alena Gajdůšková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…