Parkanová se vyděsila nad představou, že sněmovna Ratha nevydá

04.06.2012 10:36

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Vlasta Parkanová věří, že se podaří projednat vydání Davida Ratha s co nejmenší ostudou. Přesto však nechce, aby jednání bylo uzavřené. Vzhledem ke spekulacím veřejnosti je prý třeba odkrýt všechny karty, aby bylo zřejmé, proč sněmovna poslance vydává. Opačnou variantu - Rathovo nevydání - považuje Parkanová za hrůznou.

Parkanová se vyděsila nad představou, že sněmovna Ratha nevydá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Na otázku reportérů serveru Lidovky.cz, zda jednat o vydání poslance Ratha veřejně, nebo na uzavřeném zasedání, prý Parkanová dlouho hledala odpověď. „Prakticky mi vycházelo pro neveřejnou variantu to, že ty mediální dopady možná nadnárodního rozsahu by byly menší. Na druhou stranu ty dohady a spekulace, co se uvnitř vlastně dělo, by byly mnohem bujnější, a to si nemyslím, že je žádoucí.“ Právě proto podle Parkanové bude lepší, když Sněmovna odkryje karty.

A měl by mít David Rath ve Sněmovně k dispozici své advokáty? Podle Parkanové nikoliv: „Já v žádném případě návrh na přítomnost advokátů nepodám a ani takový návrh nepodpořím, nevidím k tomu žádný důvod.“

Podle názoru místopředsedkyně dolní parlamentní komory jsou advokáti ve vztahu ke Sněmovně jednoznačně „veřejností“, a ta mezi poslanci nemá co pohledávat. „Mohou se přihlásit a jít si sednout na galerii sněmovny,“ vykazuje právníky do patřičných míst.

Místopředsedkyně Sněmovny rovněž nevěří, že by hlasování mohlo dopadnout ve prospěch Rathova nevydání. „Podle mého názoru je taková varianta reálná tak z jednoho procenta,“ říká.  

Pokud by ale taková varianta teoreticky nastala, neměl by se  David Rath vracet do vazby a pravděpodobně by mohl rovnou zůstat ve Sněmovně na pokračování schůze. „Tato možnost je ale opravdu hrůzostrašným scénářem,“  řekla Parkanová webu Lidovky.cz.           


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…