Nečas pořádně seřval Pospíšila kvůli Rathovi na záchodě

07.06.2012 6:35

V úterý bylo na klubu ODS před zasedáním Poslanecké sněmovny poměrně veselo. Ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil tu dostal od předsedy strany a premiéra Petra Nečase silný kartáč.

Nečas pořádně seřval Pospíšila kvůli Rathovi na záchodě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil a Petr Nečas

Důvodem husté atmosféry byl únik fotografií vězněného poslance Davida Ratha a sedmi spoluobviněných v jeho kauze do bulvárního deníku Blesk. Informaci potvrdily ParlamenntímListům.cz tři zdroje z poslaneckého klubu ODS, které se zúčastnily jeho zasedání.

Anketa

Promluví Rath nepříjemně o poměrech v ČSSD?

hlasovalo: 4160 lidí

Rath na záchodě a vyhodit šéfa vězeňské služby

„Nečas drsně řval na Pospíšila kvůli úniku fotek Ratha, že to není možné a co bude příště. ´Co se stane příště? Uniknou fotky Ratha, jak sedí ve vězení na záchodě? Tady přece nejde o Ratha, tady jde o ochranu soukromí,´ křičel na Pospíšila premiér. Nečas dále řekl, že musí padat hlavy, nesmí se to zamést pod koberec a že musí být odvolán generální ředitel vězeňské služby,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj.

Pospíšil pak prý velmi nejistě říkal, že věc šetří Generální inspekce bezpečnostních sborů a že bylo podáno trestní oznámení. Nicméně vyplynulo, že bude velmi těžké, ba možná nemožné, zjistit, kdo způsobil únik, neboť uživatelé, kteří se přihlašují do databáze, nejsou nijak zaznamenáni v systému a nelze zjistit, kdo si databázi prohlížel a vytáhnul z ní fotografie.

Personální důsledky

„Považuji to za mimořádně závažnou záležitost. Proto také podáváme trestní oznámení,“ uvedl oficiálně pro média Pospíšil s tím, že únik vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů. Z dovolené rovněž povolal zpět právě generálního ředitele vězeňské služby Jiřího Treglera, který pak odvolal ředitelku odboru informatiky vězeňské služby Lenku Stupkovou.

„Vězeňská služba nevylučuje, že ve věci vyvodí ještě další personální důsledky. Paní Stupková však měla obecnou odpovědnost,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá pro Týden.cz.

Jak se to mohlo stát

Kromě označení a potrestání viníka podle Pospíšila prý musí dojít i k systémovým změnám a chce zjistit, jak je možné, že technicky k něčemu takovému vůbec došlo. V budoucnu se podle něj musí kupříkladu zúžit počet osob, které mají k podobným materiálům přístup a zavést evidence, jak s nimi zacházejí.

Poslanec David Rath je v současnosti obviněn z přijetí úplatku. Kriminalisté tvrdí, že to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku na opravu buštěhradského zámku. Rath obvinění popírá a celou kauzu označuje za politický proces. Poslanci v úterý na plénu schválili jeho vydání trestnímu stíhání.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…